Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Türkiye Cumhuriyeti arasında sürücü belgelerinin karşılıklı tanınması ve değişimine ilişkin anlaşmada değişiklik yapıldı. Teknolojik gelişmeler ve bürokrasinin azaltılması hedefiyle yapılan düzenleme, taraflar arasında resmiyet kazandı.
Taraflar arasında 23 Ocak 2019 tarihinde imzalanan anlaşmanın 6’ncı maddesi, günümüz ihtiyaçları doğrultusunda yeniden ele alındı. Yapılan tadil anlaşması, bugün imzalanarak yürürlüğe girmesi için gerekli sürece sokuldu.
Bakanlıktan verilen bilgiye göre, anlaşmaya Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti adına ise Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı imza attı.
Değişiklik, “Ulusal Sürücü Belgelerinin / Sürüş Ehliyetlerinin Karşılıklı Olarak Tanınması ve Değişimi Anlaşmasında Değişiklik Yapılmasına Dair Anlaşma” kapsamında gerçekleştirildi.
Yeni düzenlemeye göre, taraf ülkelerin yetkili makamlarınca değiştirilen sürücü belgesi veya sürüş ehliyeti, belge sahibine resmî bir tutanakla birlikte iade edilecek. Bu tutanakta, belge sahibinin ilgili ülke sınırları içerisinde o ülkeye ait sürücü belgesini kullanabileceği belirtilecek.
Söz konusu düzenleme ile işlemlerin daha hızlı yürütülmesi ve vatandaşların idari süreçlerde karşılaştığı bürokratik yükün azaltılması amaçlanıyor.
Tadil anlaşması, tarafların gerekli iç hukuk prosedürlerini tamamladıklarını diplomatik yollarla birbirlerine bildirmelerinin ardından yürürlüğe girecek.






