Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu yeni eğitim yıl öncesinde basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.
2024-2025 eğitim öğretim yılının, 16 Eylül Pazartesi günü başlayacağını anımsatan Çavuşoğlu, kamu ve özel okullar dahil olmak üzere, İlköğretim Dairesi’ne bağlı 128 okulda 28 bin, Genel Ortaöğretim Dairesi’ne bağlı 48 okulda 30 bin ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi’ne bağlı 13 okulda 4 bin 500 olmak üzere yaklaşık 65 bin öğrencinin ders başı yapacağı bilgisini paylaştı.
Eğitimdeki hedefleri daha ileri taşımak için yoğun bir gayretle çalıştıklarını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, deprem riskine karşı yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Çavuşoğlu “Başbakanlık bünyesinde kurulan Deprem Komitesi’nden gelen raporlar doğrultusunda, 127 okuldan 77 okulumuzun durumu değerlendirildi, 28 okulumuzda güçlendirme çalışmalarına başlandı, 3 okulumuzda ise çalışmaların başlaması için sözleşme aşamasına gelindi. Güçlendirme çalışmaları başlayan 28 okulumuzun 22 tanesi, Pazartesi günü açılacak eğitim yılına hazır olacak. Geriye kalan 6 okulumuzda ise gerekli önlemler alınarak çalışmalar devam edecektir.” dedi.
Deprem Komistesinden gelen raporlar çerçevesinde, 26 okulun kısmen veya tamamen kullanım dışı bırakıldığını belirten Çavuşoğlu, henüz değerlendirilmesi yapılmayan ve projesi hazır olmayan 65 okul için çalışmaların hızla sürdürüldüğünü vurguladı.
6 Şubat depreminden sonra artan deprem farkındalığı doğrultusunda, eğitim ortamlarının güvenliği için bir dizi önlem aldıklarını belirten Eğitim Bakanı, okullarda yapılan mühendislik testlerinin sonuçlarına bağlı olarak, güçlendirme ve yıkım kararlarının, tamamen mühendislerin verdiği raporlar çerçevesinde alındığını vurguladı.
Önceliklerinin, her zaman can güvenliği olduğunu ancak, bunun yanı sıra, öğrencilerin kesintisiz eğitim almasının da vazgeçilmez ilkeleri olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Prefabrik sınıfların kurulmasının nedeni, bu geçiş sürecinde öğrencilerimizin eğitimlerinin aksamamasını sağlamaktır” dedi.
Çavuşoğlu “Güçlendirme çalışmaları nedeniyle boşaltılan sınıflarımızın yerine, geçen yıl ile birlikte toplamda 218 adet prefabrik sınıfın kurulumunu gerçekleştirdik. Buna ek olarak, Lapta Yavuzlar Lisesi gibi öğrenci sayısı yüksek olan okullarımızda ise sınıf başına düşen öğrenci sayısını seyrekleştirmek amacıyla, farklı okullarda toplamda 33 adet prefabrik sınıfın kurulumunu tamamladık. Altını çizerek belirtmek isterim ki, kurulan prefabrik sınıflar kalıcı değil, geçici bir çözümdür. Bizler, bu bilinç ile hareket etmekteyiz” diye konuştu.
Prefabrik yapılar hakkında da bilgi veren Bakan Çavuşoğlu, bugüne kadar kurulan prefabrik yapıların maliyetinin yaklaşık 49 milyon Türk lirası olduğunu, yeni okullar ve binaların yapımı tamamlandığında, bunların resim atölyesi, spor odası gibi çeşitli eğitsel ve sosyal amaçlarla kullanmaya devam edeceğini vurguladı.
Çavuşoğlu ayrıca, bu prefabrik yapıların, belirlenecek üç ilçede üç gençlik kampının oluşturulmasında da kullanmayı hedeflediklerini belirtti.
Bakanlık olarak eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak, nitelikli ve çağdaş bir eğitim sistemi oluşturmak için var güçleriyle çalıştıklarını anlatan Eğitim Bakanı görev süreleri boyunca, okulların teknolojik altyapısını güçlendirmek için önemli yatırımlar yaptıklarını, bu kapsamda, 74 yeni laboratuvar kurulumunu gerçekleştirdiklerini belirtti.
Artan öğrenci sayıları göz önünde bulundurulduğunda, yeni okullara olan ihtiyacın arttığını kaydeden Çavuşoğlu, “görevde bulunduğumuz süre boyunca 12’si devlet, 11’i ise iş insanları ve belediyelerimiz tarafından olmak üzere toplamda 23 yeni okulumuzu eğitimimize kazandırdık” dedi.
Yeni okullara ek olarak farklı okullarda yapımı tamamlanan toplamda 81 yeni sınıfın hizmete girdiğini belirten Çavuşoğlu “Yeni eğitim yılında da Rauf Raif Denktaş Meslek Lisesi, Değirmenlik İlkokulu Yeni Binası ve Çatalköy İlkokulu Yeni Binası, Pazartesi gününden itibaren öğrencilerimize ve öğretmenlerimize kapılarını açacaktır” diye konuştu.
Ziyamet’te yapımı tamamlanmak üzere olan Halil Falyalı Özel Eğitim ve İş Eğitim Okulunun 1 ay içerisinde hizmet vermeye başlayacağını belirten Çavuşoğlu, Lapta Yavuzlar Lisesi’nde yaşanan kalabalık sınıf sorunun gidermek adına, Lapta bölgesinde yeni bir ortaokul yerleşkesi oluşturduklarını da kaydetti.
Çavuşoğlu “İskele’de Muharrem Döveç Ortaokulu’nun ve Erenköy’de Erenköy Lisesi’nin yapımı devam ederken, Girne’de yeni lise ve ilkokul binalarının, Girne Meslek Lisesi’nin, Gazimağusa’da bir ortaokulun ve Gönyeli’de bir ilkokulun yapımı için de gerekli çalışmaları başlatmış bulunmaktayız. Güçlendirme çalışmaları ile birlikte, yaz döneminde okullarımızın bakım – onarımları için de çalışmalarımıza devam ettik ve bu çerçevede, toplamda 91 okulumuzun güçlendirme kısımlarının yanında, genel tamir ve tadilatını gerçekleştirdiğimizi buradan belirtmek isterim. Amacımız, çocuklarımızın çağdaş ve nitelikli bir eğitim alabilmeleri için en iyi fiziki şartları sunmak ve geleceğe güvenle bakan bir nesil yetiştirmektir.” dedi.
Çavuşoğlu geçtiğimiz eğitim yılında olduğu gibi yeni eğitim yılında da öğrenci taşımacılığının sorunsuz devam edeceğini söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, “yaşanan mevcut sıkıntıların çözümü için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” vurgusu yaptı.
Çavuşoğlu, “Okullarımızda birikmiş yapısal sıkıntıların var olduğunu kabul ediyoruz ve bu sorunları hızlıca çözmek adına var gücümüzle çalışıyoruz. Ancak, yapısal sorunların bir anda aşılmasının mümkün olmadığını da hepimizin bilmesi gerekmektedir. Okullarımızın güçlendirilmesine yönelik çalışmalar, önümüzdeki birkaç yıl boyunca devam edecektir” şeklinde konuştu.
Tam gün eğitim uygulamasını, geçtiğimiz yıl haftanın iki günü olacak şekilde başlattıklarını anımsatan Çavuşoğlu, okullarda devam eden güçlendirme çalışmalarını göz önünde bulundurarak, tam gün eğitim uygulamasına, mevcut haliyle devam etmeye kararı aldıklarını, öğrencilerin, Pazartesi ve Perşembe günleri tam gün eğitime devam edeceğini söyledi.
Çavuşoğlu “Hedefimiz okullarımızdaki güçlendirme çalışmalarının tamamlanmasının ardından, önümüzdeki yıllarda bu uygulamayı artırarak devam ettirmektir” dedi.
Kaynak : BRTK