Güney Kıbrıs’ta geçtiğimiz hafta yaşanan yangın felaketi hepimizin yüreğini yaktı.
Üzerinde ortaklaşa yaşadığımız adamızın doğasının her santimetre karesi ortak yaşam alanımızdır.
Elbette iki ayrı devlet mevcuttur.
O, işin siyasi yönü.
Ama olaya evrensel açıdan baktığımızda, hepimiz aynı dünyadayız ve doğa olayları açısından ortak bir kaderi paylaşmaktayız.
Güney Kıbrıs’ta yangın söndü ama görünen o ki yangının devamında siyasette başlayan tutuşma giderek büyüyecek.
Rum halkı da çok iyi farkındadır ki işin en baştaki sorumlusu, elbette yine en başta oturan zattır.
Yani, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis.
Hristodulidis yangınla ilgili olarak “devlet adına özür” diledi ancak beklentileri karşılamadı.
Bu durum da siyasi anlamda bir hareketlenmeye ve bu hareketlenmenin yaratacağı bazı sonuçlara zemin hazırladı.
Sonuçta iki kişinin ölümüne, toplamda 125 km² alandaki her şeyin kül olmasına sebep olan bir felaket söz konusudur.
Ve elbette bunun sorumluları hesap verecektir.
Hristodulidis, TV kanallarında yayımlanan halka seslenişinde “Gerektiği gibi karşılık vermedik. Devlet adına özür dilerim.” dedi demesine ama, “istifa” beklentilerinin yükselmesine de engel olamadı.
Rum halkı arasında, Hristodulidis’in sorumlu bakanları görevden alması gerektiğini düşünenler de var.
Ama doğrudan “Başkan”ın kendisinin istifa etmesi gerektiğini düşünenler çoğunlukta.
Hristodulidis’in sözleri, “Siyasi sorumluluk üstlenmek yok, istifa yok, görevden alma yok. İyi yönetilen bir devlette ölümler olması ama sorumlu olmaması mantıklı değil.” ifadeleriyle yorumlandı.
Açıklanan ekonomik içerikli 12 maddelik önlemler ise “bariz bir kamuoyunu sakinleştirme çabası” olarak tanımlandı.
Görüntü, Hristodulidis’in işinin zor olduğu şeklinde.
Rum kamuoyu “siyasi sorumluluk” istiyor.
Sosyal medyada giderek artan söylemler de bu yönde.
Gözler, Rum Meclisi’nin 3 Ağustos’ta yapacağı söylenen olağanüstü toplantısına çevrilmiş durumda.
Bu toplantının gidişatı, Hristodulidis’in siyasi kaderini doğrudan etkileyecek gibi görünüyor.
Giderek netleşen görüntü: Rum Başkan’ın siyasi anlamda yolun sonuna geldiği yönünde.
Bunlar elbette Güney Kıbrıs’ın iç meseleleri…
Ama Hristodulidis’in istifasının yaratacağı boşluğun nasıl dolacağı, yani yerine kimin seçileceği, bizim de ilgimizi çeken bir konu.
Halihazırda devam eden bir liderlerarası gayri resmi görüşme süreci var.
Onun kaderi ne olacak?
Yeni gelecek olan başkan nasıl bir politika izleyecek?
Bunlar, cevaplarını yakından takip edeceğimiz sorular olacak…





