Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, KKTC Anayasası’nın giriş kısmında yer alan federasyona kapı aralayan ifadelerin, uluslararası alanda tanınma mücadelesinin önündeki en büyük engel olduğunu söyledi.
Kıbrıs TV’de katıldığı programda açıklamalarda bulunan Arıklı, “Bir taraftan federasyon lafını anayasanın dibacesinde tutup, diğer taraftan dünyaya ‘bizi bağımsız devlet olarak tanıyın’ demek kendi içinde çelişkidir. Bu ifadeler süratle anayasadan çıkarılmalı” dedi.
“Federasyon Masalı Bitmeli”
Arıklı, federasyon seçeneğinin içeride diri tutulup dışarıda tanınma talep etmenin, hem Türkiye’ye hem de KKTC’ye itibar kaybettirdiğini vurguladı:
“Federasyon seçeneğini masada tutmak hayalden öteye geçmez. Kıbrıs Türk halkı self determinasyon hakkını kullanarak federasyon seçeneğini tamamen masadan kaldırmalıdır. Cumhurbaşkanlığı seçimleri de bu açıdan belirleyici olacaktır. Bu seçim, aslında Kıbrıs Türk halkının hangi yolda yürümek istediğinin referandumu olacak.”
Arıklı, Türkiye ile 2020’de başlatılan iki devletli çözüm politikasının bir devlet politikası olduğunu hatırlatarak, “Anayasanın ruhu ve dili bu politikayla uyumlu hale getirilmek zorunda. Aksi halde tanınma talebimiz dünyada ciddiye alınmaz” ifadelerini kullandı.
“Siz Önce Federasyondan Vazgeçin”
Arıklı, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile yaptığı görüşmeyi örnek gösterdi:
“Cumhurbaşkanı Caparov’a ‘Bizi tanıyın’ dedim. O da bana, ‘Siz hâlâ federasyon tezini anayasanızda tutuyorsunuz. Siz önce federasyondan vazgeçin, biz de size göre tavır alalım’ cevabını verdi.”
Trafikte Yapay Zekâlı Kamera Sistemi
Arıklı, trafikte kullanılacak yapay zekâ destekli kamera sistemine de değindi. Türkiye tarafından ücretsiz sağlanan kameraların kazaları önlemede önemli rol oynayacağını belirten Arıklı, sisteme 150 yeni kamera sipariş edildiğini duyurdu. Kameraların amacının sadece ceza yazmak değil, sürücüyü suç işlemekten men etmek olduğunu vurguladı.
Yol Yatırımları ve Güvenlik Çalışmaları
Çatalköy-Değirmenlik (Girne dağ yolu), Kayalar–Sadrazamköy ve Karpaz-Manastır yolu gibi projelerde çalışmaların sürdüğünü aktaran Arıklı, İskele–Ercan yoluna alternatif güzergâh üzerinde de çalışıldığını söyledi.
Güney Kıbrıs–İsrail İşbirliğine Tepki
Arıklı, Güney Kıbrıs’ın İsrail ile geliştirdiği askeri işbirliğinin endişe verici olduğunu kaydetti:
“Güney’e konuşlandırılan hava savunma sistemlerinin menzili Lefkoşa’yı değil, Anadolu’nun güney sahillerini bile kapsıyor. Rum tarafının bu adımları, Ada’daki gerilimi tırmandırıyor. Biz hâlâ federasyon hayalleriyle oyalanamayız.”
Türk Dünyası ile İşbirliği
Kırgızistan’da Manas Üniversitesi’nin 30. yıl törenlerine de katıldığını belirten Arıklı, Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesindeki temasların önemine değindi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmaya dikkat çekerek, halkı bu konuşmayı takip etmeye davet etti.





