Serhat Akpınar, Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik söylemler üzerinden yürütülen tartışmalara ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Demokrat Parti Genel Sekreteri ve Girne Milletvekili olan Akpınar, ifade özgürlüğü adı altında Türkiye’ye yönelik hakaret ve düşmanlık içeren söylemlerin kabul edilemeyeceğini vurguladı.
Son dönemde bazı Kıbrıslı Türk vatandaşların Türkiye’ye girişlerinin sınırlandırılmasıyla ilgili tartışmaların kamuoyunda gerilim yarattığını belirten Akpınar, bu sürecin bazı çevreler tarafından siyasi bir zemine çekildiğini ifade etti. Özellikle bir akademisyenin Türkiye’ye girişinin engellenmesi sonrası kullanılan dilin, kabul edilemez boyutlara ulaştığını kaydetti.
“Kıbrıs Türkü’nün En Temel Dayanağı Türkiye’dir”
Akpınar, Kıbrıs Türk halkının tarihsel süreçte özel bir konumda bulunduğunu belirterek, uluslararası alanda yalnızca Türkiye tarafından tanınan bir devlet yapısı içinde varoluş mücadelesi verdiğini söyledi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güvenliği ve geleceği açısından Türkiye’nin vazgeçilmez bir dayanak olduğunu dile getiren Akpınar, bu ilişkinin yalnızca siyasi değil; tarih, kader ve ortak mücadele temelinde şekillendiğini ifade etti.
“Türkiye Kendi Hukuk Düzeni İçinde Tedbir Alabilir”
Her egemen devlet gibi Türkiye’nin de kendi hukuk sistemi çerçevesinde gerekli tedbirleri alma hakkına sahip olduğunu belirten Akpınar, benzer uygulamaların KKTC tarafından da yapıldığını hatırlattı. Bu nedenle alınan kararların tek taraflı eleştirilmesinin gerçekçi olmadığını söyledi.
Hükümete de çağrıda bulunan Akpınar, Kıbrıs Türk halkının hassasiyetlerinin doğru diplomasi ve sağduyulu iletişimle Türkiye’ye aktarılması gerektiğini ifade etti.
Macron’un Ziyareti Ve Bölgesel Dengeler
Açıklamasında bölgesel gelişmelere de değinen Akpınar, Emmanuel Macron’un Güney Kıbrıs ziyareti sırasında yaptığı açıklamaların, bölgedeki hassas dengeleri bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti.
Bu çerçevede, Kıbrıs Türk halkının duruşunun tartışma konusu olamayacağını vurgulayan Akpınar, KKTC’nin her koşulda Türkiye’nin yanında yer alacağını ifade etti.
“Birliğe Ve Sağduyuya Her Zamankinden Fazla İhtiyaç Var”
Akpınar, küresel ölçekte çatışma istemeyen bir dünyanın inşa edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, iç tartışmalarda ayrıştırıcı ve toplumsal bağları zayıflatıcı dilin kimseye fayda sağlamayacağını söyledi.
Toplumsal birlik, sağduyu ve ortak akıl çağrısı yapan Akpınar, Demokrat Parti’nin toplumu ayrıştıran her anlayışın karşısında duracağını vurguladı.






