Rum Yönetimi’nden Avrupa Parlamentosu’na seçilen ELAM milletvekili Geadis Geadi, Beşparmak Dağları’nda yer alan KKTC ve Türkiye bayraklarının kaldırılmasını talep eden bir değişiklik önergesi sundu.
Türkiye’nin Avrupa Birliği İlerleme Raporu’na yönelik önergesinde Geadi, dağa işlenmiş Türkiye ve KKTC bayraklarının “provokatif bir görüntü oluşturduğunu” ileri sürerek kaldırılmasını istedi.
Geadi’nin mensubu olduğu ELAM, Güney Kıbrıs’ta aşırı milliyetçi ve ırkçı söylemleriyle bilinen bir siyasi parti olarak öne çıkıyor.
Bayraklar Yeniden Siyasi Tartışma Konusu Oldu
Beşparmak Dağları’nda bulunan ve uzun yıllardır bölgenin sembollerinden biri olarak görülen Türkiye ve KKTC bayrakları, geçmişte de Rum siyasi çevrelerinin hedefi olmuştu.
Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis de daha önce yaptığı açıklamalarda söz konusu bayrakların kaldırılmasını istediğini dile getirmişti.
“Çözüm Yerine Provokasyon Siyaseti”
KKTC kamuoyunda ise Geadi’nin girişimi, çözüm odaklı adımlar yerine semboller üzerinden siyasi tartışma yaratma çabası olarak değerlendiriliyor.
Uzun yıllardır devam eden Kıbrıs meselesinde somut çözüm önerileri ortaya koymak yerine, Türk tarafının egemenlik ve kimlik sembollerini hedef alan açıklamaların iki toplum arasındaki güven ortamına katkı sağlamadığı ifade ediliyor.
Siyasi çevreler, Kıbrıs Türk halkının hassasiyetlerinin ve kırmızı çizgilerinin Rum tarafı tarafından çok iyi bilindiğine dikkat çekerek, bu tür çıkışların çözüm sürecine hizmet etmekten uzak olduğunu belirtiyor.
Gözler Avrupa Parlamentosu Sürecinde
Geadi’nin sunduğu değişiklik önergesinin Avrupa Parlamentosu’ndaki süreçte nasıl değerlendirileceği merak konusu olurken, söz konusu talep KKTC’de tepkiyle karşılandı.
Beşparmak Dağları’ndaki Türkiye ve KKTC bayrakları, Kıbrıs Türk halkı tarafından kimlik, egemenlik ve varoluş mücadelesinin önemli sembolleri arasında görülmeye devam ediyor.






