Kıbrıs’ta kadın, barış ve güvenlik konularını gündemine alan, akademisyenlerin oluşturduğu Toplumsal Cinsiyet Danışma Ekibi (GAT) toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleme ve kadın haklarını ada çapına yayma çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.
GAT, yazılı açıklamasında, “Kıbrıs sorunu ve barış görüşmeleri dahil olmak üzere her seviyedeki karar alma mekanizmalarında toplumsal cinsiyet eşitliğine inanıyoruz” vurgusunda bulundu.
Kıbrıs’taki her iki toplumda kadının siyasetteki temsiliyetinde iyileşme olduğunu, bunun fark edildiğini belirten GAT, yapılması gerekenlerin hala önemini koruduğunu kaydetti.
Liderlerin yeniden görüşmelere başlaması halinde kadınları görüşmeci olarak görevlendirmesinin fark yaratacağını da belirten GAT, “Barış sürecinde öne sürülen yönetim mekanizmalarında, mülk erişimi, ekonomik ve güvenlik düzenlemeleri için karar verirken toplumsal cinsiyet gözetilmelidir” dedi.
“Her iki toplumda daha fazla kadın bakış açısına ve kadın siyasetçiye ihtiyaç vardır” diyen GAT, “Kadınların göreve getirilmesi yeterli değildir, toplumsal cinsiyete duyarlı yasalara ve toplumsal cinsiyet hassasiyetine sahip medyaya ihtiyacımız vardır” açıklamasında bulundu.
Kadınların etkin katılımının ve liderliğinin politik süreç için çok önemli olduğunu vurgulayan GAT, sürdürülebilir geleceğin inşasında gençlerin etkin katılımını önemine değindi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1325 (2000) sayılı kararına bağlılık çerçevesinde çalışmalar yaptığını anımsatan GAT, “Kadın, barış ve güvenlik kararının uygulanmasına duyulan ihtiyaç hiç olmadığı kadar ön plana çıkıyor. Her iki toplum liderinden, BM Genel Sekreterine, görüşmeleri Crans Montana’da bıraktıkları yerden devam etmeye hazır olduklarını kararlı ve istekli şekilde göstermelerini talep ediyoruz” dedi.