“Türkiye Yunanistanlaştırılmak mı isteniyor?”, “Seçimlere hazırlıksız yakalanan kimlerdi?”, “Petrol fiyatları Suudi Arabistan için mi ?”, “Adayların seçim vaatleri ne?”, “Türkiye körfez kartını kullanacak mı?” İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, Türkiye Gazetesindeki köşesinde, bu sorulara cevap aradı.
“Türkiye resmen “Yunanistanlaştırılmak” isteniyor.. 16 yılda elde ettiği bütün ekonomik kazanımlar elinden alınmak isteniyor. Bir başka deyişle: Borçlandırılacak.. Aynı 90’lardaki gibi.. Dizginleri tekrar ele almanın başka yolu kalmadı çünkü.. Millîleşen silah sanayi birilerini çıldırtmış durumda.. Biz pek farkında değiliz ama: Üretilen ekonomik değerleri korumak adına milli bir savaşın tam da ortasındayız.. Savaşan kim mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan.. Erken seçime gidilmesinin ana nedenlerinden biri ekonomiydi.. Türk ekonomisi üzerinde müthiş bir baskı kuruldu.. Yeni de değil.. 2017’den beri devredeydiler.. Her defasında doları 4 TL’nin üzerine atma hesapları yapıldı..
HAZIRLIKSIZ YAKALANANLAR
Seçimlere hazırlıksız yakalananlar sadece muhalefet değildi.. Planlarını 2019 seçimleri öncesinde Türk ekonomisi üzerine kuranlar da şaşırdı.. Ama hemen toparlandılar.. S&P vakit kaybetmeden notu indirdi.. Çok negatif bir rapor yayınladı: -Piyasaları etkilemek ve sıcak para girişini önlemek; -Döviz çıkışını hızlandırmak için.. -Avrupa ve ABD’deki “yönlendirilen” finans çevreleri TL üzerinde baskı kurdular.. Türkiye’nin dolar cinsinden borcu az.. Bu olumlu bir durum.. Ama özel sektörün borçlarının tamamı dolar bazlı.. Bazı büyük holdinglerin yeniden yapılandırma talepleri negatif algıya yol açtı..
PETROL FİYATLARI SUUDİ ARABİSTAN İÇİN Mİ?
ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Salman’la görüşürken bir anda koca koca kartonlar ortaya çıktı.. Suudi Arabistan’a sattığı milyarlarca dolarlık silahları gösteren dövizlerden bahsediyoruz.. Buraya bir anda nereden mi geldik? Hemen anlatalım: -Suudlar 7 yıldır Suriye ve Yemen’deki iç savaşa milyarlar akıttı.. -ABD’ye aynı şekilde milyarlarca dolar borçlandı.. Suudi Arabistan’ın bunların altından kalkabilmesi için petrol fiyatlarının artması şarttı.. Brent petrolün varili 75 dolara kadar çıkartıldı.. Biraz daha artacak.. Peki 1 varil petrolün ortalama maliyeti ne kadar? Sadece 4-5 dolar! Suudi Arabistan’a kaynak bulunmuş oldu..
TAMAM AMA RUSYA VE İRAN’IN DA İŞİNE YARAR BU!
Bunun da çözümü vardı.. Dolar Rusya ve İran’da uçuşa geçti.. Dolar artınca enflasyon da arttı.. Bu küçük operasyonla Rusya ve İran’ın elinden artan petrol gelirleri alınmış oldu.. TÜRKİYE’YE AYNI KISKAÇ Peki Türkiye ne yapsın? Ne petrolü, ne de doğalgazı var.. Bu tip manipülasyonların Türkiye gibi ülkelerde etkisi çok daha fazla oluyor.. Erdoğan’dan kurtulmak isteyenler bütün kartlarını masanın üzerine çıkarttı..
YÜZDE 7 BÜYÜYECEKSİN AMA NOTUN DÜŞECEK!
Dolar ve petrol hamlesinin başka argümanlarla da desteklenmesi gerekiyordu.. Önce Moody’s ardından da S&P Türkiye’nin notunu düşürdü.. Kredi derecelendirme kuruluşlarının bu kararları uluslararası piyasaları tabii ki etkiliyor.. Büyük fonlar Moody’s ve S&P’nin kararlarına göre paralarını yönlendiriyor.. Biraz daha açalım: Sıcak paranın Türkiye’ye gelebilmesi için “yatırım yapılabilir” seviye şartı var.. Bu, kuralın bile ötesinde resmî durum.. Yani adamlar istese de paralarını Türkiye’ye getiremiyor..
SEÇİM VAATLERİ DE DEVREYE GİRİNCE
-HDP, “emekliye 3 bin lira vereceğim” dedi.. -Muharrem İnce milyonlarca öğrenciye 500’er lira dağıtacağını söyledi.. -Meral Akşener takipteki 8 milyar dolarlık kredi kartları borçlarının silineceğini vadetti.. Bunların hepsi göz kamaştırıcı, yaldızlı vaatler.. Bunlar da ekonomi üzerinde baskı unsuru oluşturdu tabii.. HÜKÛMETİN KARŞI HAMLESİ Türkiye bir taraftan da seçime gidiyor.. En çok oyu alan değil yüzde 50+1’i alan iktidar olacak.. Hükûmet de emekliye her iki bayramda biner lira verileceğini açıkladı.. Ama bir taraftan da ekonomiyi sıkılaştırmaya çalışıyor.. Elinden geldiğince seçim ekonomisi uygulamamaya uğraşıyor..
“KARŞI TARAFIN ELİNİ BİLİYORUZ”
Merkez Bankası, dolara karşı silahlarını bir bir kullanacak.. Nominal önlemler ardı ardına uygulamaya girecek.. Seçimlere daha 45-47 gün var.. Temkin elden bırakılmayacak.. Yangına körükle atlanmayacak..
“TÜRKİYE HENÜZ KÖRFEZ KARTINI KULLANMADI”
Ekonomi kurmayları Türkiye’ye sıcak paranın artarak girmesi için çalışmalarını sürdürüyor.. İhracatta olduğu gibi “sıcak para” konusu da çeşitlendirilmeye çalışıyor.. Alternatifler çoktan bulundu.. Zira Moody’s ve S&P’un verdiği notlarla ilgilenmeyen “Körfez” kaynaklı yatırım şirketleri var.. Çok yakında geliyorlar.. Sıcak para için şartlar daha cazip hâle getiriliyor.. Turizmde durum çok iyi.. Kimse merak etmesin.. Her şey kontrol altında.. Bunu laf olsun diye yazmıyoruz.. Ankara soğukkanlı.. Gelişmeleri takip ediyor.. Bunun gibi onlarca tecrübesi var.. Artık şerbetlendi.. Karşı tarafın yapabileceği hamlelerin tümünü biliyor.. Sürpriz yok ve de olmayacak”