İslam dünyasında en özel gecelerden bir tanesi olan Berat Kandili bu sene 10 Mayıs gecesini 11 Mayıs’a bağlayan gece müslümanlar tarafından idrak edilecek. Allah’ın kullarına bu gece çok mağfiret edeceği kullarına bağışlanma kapılarını ardına kadar açacağı bilnmektedir. Peki Berat Kandili gecesinde nasıl ibadet edilmeli, nasıl dua yapılmalıdır?
Berat (Berâet), Arapça’da temize çıkma anlamına gelir. İslam inancına göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle Mübarek Gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle de Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiştir.
Bir kısım Müslümanlar bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi olduğuna inanır. Bu konuda İslam peygamberi Hz. Muhammed’in bir hadisi vardır:
“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: ‘Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim’ buyurur.” (İbn Mâce)
Ayrıca Berat gecesi, Kur’an-ı Kerim’in Levh-i Mahfûz’dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna “inzâl” denir. Kadir Gecesi’nde ise Peygamber’e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da “tenzîl” denir.
Dini Günler Listesi:
Üç Aylar’ın Başlangıcı: 29 Mart
Regaib Kandili: 30 Mart
Mirac Kandili: 23 Nisan
Berat Kandili: 10 Mayıs
Ramazan’ın Başlangıcı: 27 Mayıs
Kadir Gecesi: 21 Haziran
Arefe (Ramazan): 24 Haziran
Ramazan Bayramı: 25 Haziran
Arefe (Kurban): 31 Ağustos
Kurban Bayramı: 1 Eylül
Hicri Yılbaşı: 21 Eylül
Aşure Günü: 30 Eylül
Mevlid Kandili: 29 Kasım
MİLLİYET