Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılacaksa bunun ancak Anavatan ile birlikte Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye’nin adadaki çıkarlarını koruyan bir anlaşma olacağını söyledi.
Özgürügün, ulusal dava Kıbrıs konusundaki net çizgilerinin bu olduğunu ifade etti.
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Kabulde, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da hazır bulundu.
ÖZGÜRGÜN: “ANLAŞMAYA VARILACAKSA…”
Başbakan Hüseyin Özgürgün kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve heyetini ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs sorununu yıllardan beri Anavatan Türkiye ile birlikte yürütmekte olduğunu söyledi.
Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılacaksa bunun ancak Anavatan ile birlikte Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye’nin adadaki çıkarlarını koruyan bir anlaşma olacağını vurgulayan Özgürgün, bunun ulusal dava Kıbrıs konusunda net bir çizgi olduğunu ifade etti.
“1964’TEKİ CENEVRE KONFERANSI DA AYNI ŞEKİLDE DAĞILMIŞTI”
Gelinen aşamada Cenevre görüşmelerinin Rum ve Yunan tarafının ara istemesiyle akamete uğradığını belirten Özgürügün, 1964 yılındaki konferansın da yine aynı şekilde karşı tarafın ara istemesiyle dağıldığını kaydetti.
Aradan geçen bu kadar zamandan sonra bugün aynı durumla karşı karşıya bulunulduğunu ifade eden Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşmelerin önkoşulsuz şekilde yeniden Cenevre’de sonuçlanabileceğini düşündüğünü kaydetti.
Özgürgün, “Bu aşamadan sonra herhangi bir şekilde Cenevre’deki masaya önkoşulsuz dönülmeyecekse, Kıbrıs konusunda ne tarafların görüşmesi ne de masada oyalanmanın sonuca ulaştıracağını” da belirtti.
“GÜNEY KIBRIS VE YUNANİSTAN’DAN OLUMLU ADIM GELMEDİ”
Kıbrıs Türk tarafı ile Anavatan Türkiye kanadının bu konuda net olduğu ifade eden Özgürügün, bugüne kadar bir çözüme ulaşılabilme ve uzlaşı konusunda olumlu ve yapıcı adımlar atmalarına rağmen Güney Kıbrıs ve Yunanistan’dan bu adımlara olumlu cevap gelmediğini söyledi.
“MÜSEBBİBİ GÜNEY VE YUNANİSTAN”
Başbakan Özgürgün, durum bu noktaya gelmişse müsebbibinin Kıbrıs Türk tarafı ile Anavatan Türkiye değil Güney Kıbrıs ile Yunanistan olduğunu belirterek, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Özel Danışmanı Espen Barth Eide’den bunu net şekilde ortaya koymasını beklediklerini kaydetti.
Kıbrıs konusunun ancak iyi niyet ve karşılıklı bir anlayışla çözülebileceğine de işaret eden Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafının bu anlayışı bu ana kadar göstermesine rağmen karşıdan bu anlayış gelmediğini ve durumun bu yüzden bugünkü noktada bulunduğunu vurguladı.
“DURUŞUMUZ NET, KESİN VE OLUMLU”
Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafının duruşunun net, kesin ve olumlu olduğunu da ifade etti.
ÇAVUŞOĞLU: “YOL HARİTASINI BELİRLEYECEĞİZ”
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise KKTC’ye Kıbrıs sorununda gelinen son durumu değerlendirmek için geldiklerini belirterek, yapacakları görüş alış verişi sonucunda bundan sonraki yol haritasının belirleneceğini söyledi.
KKTC’nin izleyeceği yol ve şartlar konusunda mutabakat bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bunun Kıbrıs Türk halkının menfaat ve çıkarlarını koruma konusundaki kararlılık yanında kalıcı, siyasi, eşit ve adaletli bir çözüm yaklaşımının da bir göstergesi olduğunu kaydetti.
Türkiye Cumhuriyet olarak süreci başından beri bu anlayış ve önceden belirlenen parametreler çerçevesinde desteklediklerini belirten Çavuşoğlu, sürecin tıkandığı noktada da yine birlikte istişare ederek yön haritasını çizecekleri söyledi.
Çavuşoğlu, konuşmasının sonunda Başbakan Özgürgün’e Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Başbakan Yardımcısı Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Bakan ve diğer bakanlarının selamlarını iletti.