Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Almanya’nın nükleer atıklar için 24,1 milyar avroluk fon kurma planına onay verdi.
AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, Almanya’nın, radyoaktif ve nükleer santral atıklarının idaresi için kurmayı planladığı 24,1 milyar avroluk fonun, AB kamu destek kurallarıyla uyumlu bulunduğu bildirildi.
Almanya’nın söz konusu atıkların yönetim sorumluluğunu, şirketler yerine devlet üzerine almasının kamu desteği olarak değerlendirildiği belirtilen açıklamada, sağlanacak desteklemenin, Almanya’nın nükleer güç santrallerinden elektrik üretimini kademeli olarak sonlandırma kararı ile uyumlu bulunduğu ve rekabete sınırlı ölçüde zarar vereceği kaydedildi.
Açıklamada, AB kuralları gereği birlik üyesi ülkelerin enerji kaynak dağılımları konusunda istedikleri gibi tercih yapabilecekleri bildirildi.
2022’YE KADAR NÜKLEER GÜÇ SANTRALLERİNİN KAPATILMASI PLANLANIYOR
Nükleer güç santrallerini 2022 yılına kadar kademeli olarak kapatmayı planlayan Almanya, bu nedenle nükleer ve radyoaktif atıklarla ilgili sorumlulukları santral işletmecilerinden kamuya geçirmeyi planlıyor.
Nükleer santral işletmecilerinin bu sorumluluktan kurtulmak için kurulacak yeni kamu fonuna 24,1 milyar avro nakit ödeme yapması gerekecek.
Söz konusu radyoaktif ve nükleer atık yönetiminin toplam maliyetinin hesaplanmasında büyük bir belirsizlik olduğu, fona aktarılacak miktarın maliyetleri karşılayamama ihtimali bulunduğu düşünülüyor.
Üye ülkelerin kamu desteklemelerini ne şekilde sağlayacaklarını belirleme yetkisi AB Komisyonu’nun görev alanına giriyor. AB ülkeleri, kamu desteklemelerini sadece rekabete zarar vermeyecek şekilde ve kamu yararına uygun durumlarda kullanabiliyor.