1. Haberler
  2. Flash Haber
  3. “Sıfır Asker, Sıfır Garanti, Bizim İçin Toplantıya Başlangıç Noktası Bile Değil"

“Sıfır Asker, Sıfır Garanti, Bizim İçin Toplantıya Başlangıç Noktası Bile Değil"

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs Konferansı’nın nihai bir konferans olduğunu, ömür boyu bu şekilde müzakere edemeyeceklerini belirterek, “Bunun bir sonu var. Olacaksa olur, olmayacaksa müzakerenin boyutu farklı olur. Farklı şey için müzakere ederiz” dedi.

Müzakere sürecini bir çözümle neticelendirmek için geldiklerini ve karşı taraftan da aynı anlayışı görmek istediklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Öyle Türk askeri olmayacak, garanti olmayacak gibi yaklaşımlardan uzaklaşmaları lazım. Daha makul ve kabul edilebilir önerilerle karşımıza çıkmaları lazım” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Crans-Montana’da kaldığı Crans Ambassador Otel’de Türk basınına yönelik düzenlediği basın toplantısında, konferansın ilk iki gününe ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

27 Haziran akşamı yemekle başlayan Kıbrıs Konferansı’nın iki gününde yapılanları anlatan Çavuşoğlu, Kıbrıs Konferansı’nın nihai bir konferans olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, Türk tarafıyla birlikte Kıbrıs Türk tarafının da, BM’nin de aynı görüşte olduğunu ve başından beri bunu yinelediğini kaydetti.

“SADECE GÜVENLİK VE GARANTİLER DEĞİL”

Çavuşoğlu, konferansın sadece “Güvenlik ve Garantiler” konferansı olmadığını, her konunun birbiriyle bağlantılı şekilde müzakere edildiğini ve tüm konularda mutabakat sağlanmadan, hiçbir konuda mutabakat sağlanmayacağına vurgu yaptı.

“Güvenlik ve Garantiler” konusundaki tavırlarının net olduğunu, bunu defalarca dile getirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Sıfır asker, sıfır garanti, bizim için toplantıya başlangıç noktası bile değil. Böyle bir şeyi kabul edemeyiz” dedi.

KKTC heyetinin yanı sıra, Türk heyetinin de “Güvenlik ve Garantiler”in Kıbrıs Türk halkı ve Türk halkı için ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğunu net bir şekilde dile getirdiğini kaydeden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Ne düşündüğümüzü, hangi adımların atılması gerektiğini de net bir şekilde söyledik ama bu konuları daha detaylı konuşabilmek gerekiyor. Bugüne kadar Rum tarafı, özellikle ocak ayından bu yana görüşmelerde 4 fasılda açıkta kalan konuları görüşmemek için direndi ve hiçbirinde uzlaşılamadı.”

“ESNEKLİK GÖSTERDİK AMA TEMEL İLKE VE ANLAYIŞLARDAN VAZGEÇMEDİK”

Çavuşoğlu, bu konuların kapatılması gerektiğini belirterek, Türk tarafının gösterilmesi gereken esnekliği gösterdiğini ancak temel ilke ve anlayışlarından vazgeçmediklerini belirtti.

Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Zaten müzakerelerin çerçevesi belli. 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması ve 12 Ocak 2017 Cenevre Konferansı, şu andaki müzakerelerin aşağı yukarı çerçevesini oluşturuyor. Mülkiyet, Dönüşümlü Başkanlık ve 4 özgürlük dediğimiz Türkiye vatandaşlarının Yunan vatandaşlarıyla eşit muameleye tabi tutulması önemli konular. Eğer bu konferans, nihai konferans olacaksa, bütün bu konularda mutabakata varılması gerekiyor.”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “En büyük şans ancak en son şans değil” yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, Eide’nin açıklamalarının doğru bulmadığını ve kendilerini bağlamadığını kaydetti.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Eide’nin kendisi bugüne kadar bize geldiği zaman, adadaki açıklamalarında, konferansın nihai konferans olduğunu söylüyordu. Bundan sonra uzatmanın bir anlamı olmadığını söylüyordu. Ayrıca uzatma stratejisi, Rumların taktiğidir. Rumlar, seçimler var, ayrıca tek taraflı Kıbrıs açıklarında çalışmalar yapmak istiyorlar. Biz bütün bu oyunları ve stratejileri görüyoruz. Dolayısıyla Eide, böyle bir açıklama yaptıysa, doğru bulmuyoruz çünkü bu BM’nin tutumudur. Genel Sekreteri’nin danışmanı farklı tutumlar içinde olmamalı. Bunu kendisine söyledik. Hem Sayın Akıncı, hem de biz, 27 Haziran akşamı kendisine final konferansı olduğunu ve burada sonuca ulaşmamız gerektiğini kendisine söyledik. Tutumumuz nettir. Dolayısıyla Eide’nin bu farklı açıklamaları bizi bağlamaz.”

“OLACAKSA OLUR, OLMAYACAKSA BOYUT FARKLI OLUR”

Ömür boyu bu konuyu bu şekilde müzakere etmeyeceklerini kaydeden Mevlüt Çavuşoğlu, “Bunun bir sonu var. Olacaksa olur, olmayacaksa müzakerenin boyutu farklı olur. Farklı şey için müzakere ederiz. Burada daha henüz olayın başındayız. Odaklanmamız gereken konu, devam eden müzakere sürecini bir çözümle neticelendirmek. Biz bunun için geldik.

Tutumumuzda samimiyiz. Karşı taraftan da aynı anlayışı görmek istiyoruz. Öyle Türk askeri olmayacak, garanti olmayacak gibi yaklaşımlardan uzaklaşmaları lazım. Daha makul ve kabul edilebilir önerilerle karşımıza çıkmaları lazım” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın “Türk tarafı farklı bir öneri yapmadı” yönündeki açıklamasının sorulması üzerine, “Biz başından beri çözümle ilgili ne düşündüğümüzü söylüyoruz. Annan Planı içinde de çözümün parametreleri vardı. Şubat 2014’ten beri devam eden müzakerelerde de vardı” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yunanistan ile Rum tarafının beklentisi, garantiler tamamen kalksın, Türk askeri kalmasın. Bunun dışındaki her görüş onlar için değişik bir görüş değildir. Bunun bir hayal olduğunu anlamaları ve bu rüyadan uyanmaları lazım. Bu hayalden vazgeçmeleri lazım. Akıncı ve Kıbrıs Türk siyasi parti temsilcileri, garantilerin ne kadar önemli olduğunu vurguladılar. Bu nedenle Kocias’ın görüşleri bizi bağlamaz. Düşünceleri varsa bir sonraki oturumlarda, kabul edilebilir fikirlerini bizimle paylaşsınlar.”

“Sıfır Asker, Sıfır Garanti, Bizim İçin Toplantıya Başlangıç Noktası Bile Değil"
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ajans Cyprus ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın