1. Haberler
  2. Kültür & Sanat
  3. 15. Kıbrıs Tiyatro Festivali YDÜ-AKKM'de Gerçekleştirilecek

15. Kıbrıs Tiyatro Festivali YDÜ-AKKM'de Gerçekleştirilecek

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) Lefkoşa Belediye Tiyatrosu (LBT) organizasyonluğunda düzenleyeceği 15. Kıbrıs Tiyatro Festivali, 7 Eylül – 3 Ekim tarihlerinde Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (YDÜ AKKM) gerçekleşecek.

LTB basın biriminden yapılan açıklamaya göre, bu yıl “Yeryüzünde bir yer. İnsanca yaşamak için” teması adı altında düzenlenecek festivalin tanıtımı dün Lefkoşa Golden Tulip Hotel’de yapıldı.

Festivalde sahnelenecek oyunların tanıtıldığı gecede, LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Festival Komitesi Başkanı Kıymet Karabiber ve Festival Repertuar Sorumlusu, Sanat Yönetmeni Aliye Ummanel konuşma yaptı.

Geceye, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, LTB Başkanı Mehmet Harmancı ile siyaset, sanat ve basın dünyasından birçok davetli katıldı.

Gecede ayrıca sponsor kurum ve kuruluşlara plaket takdim edildi.

BİLET SATIŞLARINA 14 AĞUSTOS’TA BAŞLANACAK..

15.Kıbrıs Tiyatro Festivali’nde “Sınır” oyunu hariç tüm oyunlar saat 20:30’da YDÜ AKKM’de, “Sınır” oyunu ise Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nda sahnelenecek.

Tiyatro festivalinde bilet satışlarına ise 14 Ağustos, saat 12.00’den itibaren başlanacak.

Biletler, biletinial.com ve Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’ndan temin edilebilecek.

LBT’ye 2278782 nolu telefondan ulaşılabilecek.

PROGRAM

15. Kıbrıs Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenecek oyunlar şunlar:

“7 Eylül’de; ‘Güneşin Sofrasında’  – Dostlar Tiyatrosu, 11 Eylül’de; ‘Vanya, Sonya, Maşa ve Spike’ – Tiyatro Pera, 13 Eylül’de; ‘Akciğer’ – Tiyatro İn, 15 Eylül’de; ‘Hedwig ve Angry Inch’ – Kazan Dairesi, 18 Eylül’de; ‘Macbeth’ – İBB Şehir Tiyatroları, 19 Eylül’de; ‘Hayal-i Temsil’ – İBBŞT, 22 Eylül’de; ‘Terör – Sahne Ankara’, 26 Eylül’de; ‘Gülünç Karanlık’ –Bakırköy Belediye Tiyatrosu,  28 Eylül’de; ‘Sınır’ – Tiyatro 28, 30 Eylül’de ‘x2 Matine Suare’ – Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ve 3 Ekim’de Muallâk – Bitiyatro.”

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı

HARMANCI “SANATÇILARA OLABİLDİĞİNCE ÖZGÜRLÜK TANIYAN BİR SİYASİ ANLAYIŞA İHTİYAÇ VAR”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı gecede yaptığı konuşmada, kendileri adına bu yılın en büyük mutluluğunun, LTB ismini ilk kez sponsorların önüne yazdırması olduğunu belirterek, “LTB’nin bugünü görmesi ayrı bir mutluluktur” dedi.

Siyaset kurumunun sanatın önünü açması ve özgürce sanat performansı yapabilecek alanlar yaratması gerektiğine işaret eden Başkan Harmancı, konuyla ilgili şu sözlere yer verdi:

“Sözü alan her siyasetçi sanatın nasıl devlet politikası olması gerektiğinden bahseder. Bu anlayış artık tamamen değişmelidir. Sanatı ve sanatçıyı kategorize etmeyen, tüm imkanları zorlayarak önünü açan, gölge etmeyen ve gölge olmayan bir anlayışa ihtiyaç vardır. Sanatın okutulmasını, öğrenilmesini sağlamalı, özgür dünya içinde eleştiren, eleştirdikçe de kendimize çeki düzen vereceğimiz bir ortam yaratabilmesi için sanatçıların özgür olması ve özgürce ürettiği düşüncelerini yine hiçbir icazet almadan sergileyebilmeleri gerektiğini düşünüyorum”

“LBT, ÜLKE TİYATRO YAŞAMINDA EKOL OLMUŞ BİR KURUM”

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun kurulmasında öncü olan Yaşar Ersoy, Işın Cem, Osman Alkaş ve Erol Refikoğlu’na teşekkür eden Başkan Harmancı, LBT’nun manifestolarında yazan “Dünya tiyatrolarının çırağı, kendi tiyatromuzun sahibi olmak” ifadesinin meşakkatli çalışmalar sonucunda yaşam bulduğuna değinerek, LBT’nin ülke tiyatro yaşamında bir ekol olduğuna dikkat çekti.

Festivalin bu yılki temasının “yeryüzünde bir yer” olduğunu anımsatan Başkan Harmancı, “Kıbrıs da bizim için çok özel bir yer. Tarihi, kültürü, doğası gibi özellikleri ile Kıbrıs çok özel bir yer, bununla birlikte Kıbrıs’ı özel kılan başka sebepler de var, çok zor dönemlerden geçmiş, acılar yaşamış ve geleceğini halen kurmaya çalışan bir toplumuz. Daha çok çalışarak, daha dürüst olarak, birlikte çalışmayı başararak ilerlersek ülkemizi daha çok seveceğiz, daha temiz tutacağız, daha yaşanabilir kılacağız” dedi.

“SURLARİÇİ’NE YENİ BİR TİYATRO SAHNESİ KAZANDIRIYORUZ”

Bu yılki festivalde, LBT’nun oyununun bulunmadığını, bunun sebebinin de LBT’nin yeni sahnesinin Lefkoşa’nın doğduğu yer olan Surlariçi’ne sahne kazandırma için LBT’nin yoğun şekilde çalışması olduğunu belirtti.

“ORTAKLAŞA LTB TİYATRO BİNASINI HEM LEFKOŞA HEM DE ÜLKEMİZE KAZANDIRABİLİRİZ”

Konuşmasında yarım kalan tiyatro binasına da değinen Başkan Harmancı, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ile binanın Lefkoşa’ya ve ülkemize kazandırılması için olumlu geçen konuşmalar yaptıklarını aktardı.

“Utanç vesilesi olan yarım kalmış tiyatro binasını kendi gücümüzle yapabileceğimiz günler de olur, eminim. Ama neden ortaklaşa bir şekilde, LBT ve Devlet Tiyatroları’nın olduğu doğru bir üst yönetim ve programla bu binayı Lefkoşa’ya kazandırmayalım” ifadesini kullandı.

KARABİBER “HER YAPILAN İŞ SAMİMİ YAPILIRSA, O DOĞRU İŞTİR”

Festival Komitesi Başkanı Kıymet Karabiber ise festivalin geçmişiyle ilgili bilgiler vererek, Yaşar Ersoy’un komite başkanlığı döneminde 3 ayrı bölgede gerçekleştirildiğine vurgu yaptı.

Yıllar sonra festivalin sadece Lefkoşa’da devam ettiğini aktaran Karabiber, bu yıl festivalin LTB’nin sunumunda yapılmasının önemine vurgu yaptı.

“Her yapılan iş samimi yapılırsa, o doğru iştir” diyen Kıymet Karabiber, şöyle devam etti:

“LBT ekibi olarak çok inanan bir belediye başkanı ve meclis üyelerine sahibiz. İnanmayan olsaydı, festivale hoşça kal diyecektik. Tabi en önemlisi seyircilerimizdir. Onlar olmasa bu festivaller olmazdı, seyirciyi alkışlamak lazım”.

Karabiber konuşmasını festivalin gerçekleşmesini sağlayan ekibi onore ederek sonlandırdı.

UMMANEL “SANATIMIZ ARACILIĞIYLA BARIŞA VE ÇEŞİTLİLİĞE HİZMET ETMEK AMACINDAYIZ”

Festivalin Repertuar Sorumlusu, Sanat Yönetmeni Aliye Ummanel de konuşmasında özellikle oyunların etkisi ve oyun seçimlerine değindi.

Ummanel, “Her oyunun her seyirci için farklı bir anlamı olduğunu düşünsek, bu nerdeyse 100 bin farklı deneyim demektir. 100 bin defa etki yaratma olanağına sahip oluyoruz. Bu hesapla birlikte seyircilerimizle buluşturacağımız oyun seçimlerinin ne denli önemli olduğu ortaya çıkıyor.” dedi.

LBT’nin sanat aracılığı ile bir etki yaratmayı, düşünsel ve estetik anlamda bir toplumsal iyileştirme hedeflediğini ifade eden Ummanel, şöyle devam etti:

“Koltukları dolduran seyircilerin aklına ve yüreğine hangi sözle seslendiğimiz bizim için önemlidir. 4 yıldır festival seçkimizi oluştururken, bir tema belirliyoruz. Bu temayı kendi toplumumuzdan başlayarak, içinde yer aldığımız dünyayı da hissetmeye çalışarak belirliyoruz. Bu yıl ‘Yeryüzünde bir yer’ temasını belirledik. Bugün dünyada şiddet ve farklılıklara tahammülsüzlük had safhada. Benzeşmeyen dışarı da bırakılıyor. İnsanlık durumumuz yerlerde. Bizler düşünsel ve estetik anlamda Yer seviyesinden yukarıya taşımak sanatımız aracılığıyla barışa ve çeşitliliğe hizmet etmek amacındayız.”

15. Kıbrıs Tiyatro Festivali YDÜ-AKKM'de Gerçekleştirilecek
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ajans Cyprus ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın