1. Haberler
  2. Kıbrıs
  3. Deprem Uzmanı Doç.Dr. Sinan Cansız’dan Önemli Uyarı

Deprem Uzmanı Doç.Dr. Sinan Cansız’dan Önemli Uyarı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Sinan Cansız, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminden sonra depremin tekrar hatırlandığı ve Kıbrıs’ın önemli deprem kuşakları üzerinde bulunduğunu söyledi.

Özel açıklamalarda bulunan Doç.Dr. Sinan Cansız, “Adanın kuzeyinde Girne fayı, güneyinde ise plaka sınırlarının bulunduğu fay hattı bulunmaktadır. Bu sebeple Kıbrıs kuzeyden ve güneyden faylarla çevrili bir şekilde riskli bölgede bulunmaktadır. Adadaki depremlere bakıldığında büyük şiddetli depremlerin sıklıkla adanın güneyinde yoğunlaştığı görülmektedir. Özellikle adanın güneyinde bulunan Baf şehri merkezli depremler adanın tarihinde gözüken en büyük depremlerdendir. Bu açıdan bakıldığında adanın kuzeyi deprem riski açısından daha az riskli gözükmektedir” dedi.

İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Sinan Cansız, “özellikle Annan planından sonra KKTC’de yoğun olarak başlayan konut inşaatları adanın güvenli yapı rezervini önemli ölçüde arttırmıştır. Benzer şekilde turistik olarak inşa edilen otellerin yeni ve güvenilir olması KKTC’de meydana gelebilecek depremlerde ekonomik kayıpları minimuma indirmesi beklenmektedir” ifadelerini kullandı.

İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Sinan Cansız açıklamalarına şöyle devam etti;

Adanın kuzey ve güney kesimlerinde son yılda aletlerle ölçülen depremlerde gözlenen en büyük deprem 6.6 büyüklüğündedir. Bu depremde adanın güney batı ucunda bulunanBaf’tameydana gelmiştir. Depremlerin yoğunluğuna bakıldığında adanın güneyinde yoğunlaşması ve bu bölgenin sismik olarak enerjisini azalttığı görülmektedir.Ayrıca adanın güneyinden geçen plaka sınırı olması sebebiyle de bu bölgenin yoğun ve şiddetli depremler üretebilme potansiyelini göstermektedir. Adanın kuzeyinde ise önemli depremlerin olmayışı, sismik olarak stresin arttığını ve bu bölgede sismik tehlikenin olabileceğini göstermektedir. Tarihsel olarak en büyük depremin adanın güneyinde 1222 yılında meydana geldiğini ve yeni yapılan kilise ve önemli kaleleri yıkacak büyüklükte olduğunu kayıtlardan görmekteyiz. Bu sebeple meydana gelebilecek benzer büyüklükte bir deprem adanın kuzeyi ve güneyinde ciddi bir yıkıma neden olabilir. 1222 depremi adanın tüm şehirlerine ciddi bir şekilde hasar vermiş ve Mısır ve Libya’da tsunamiye sebep olduğu tarihsel kayıtlarda görülmüştür.

Kıbrıs adasının çevresindeki faylar dikkate alındığında kuzeyde ve güneyde 2 ana fay hattının olduğu görülmektedir. Güneydeki ana fay hattı levha sınırı üzerinde olması sebebiyle daha büyük depremler üretebilmektedir. Kuzeyinde bulunan Aksu fayı ise Türkiye sınırlarında bulunan Güney Anadolu fay hattının devamı niteliğindedir. Aslında Kıbrıs adası kuzeyden ve güneyden 2 ana fay üzerinde bulunmaktadır. Bu haliyle adanın faylarla çevrili olduğu görülmektedir.

Deprem Uzmanı Doç.Dr. Sinan Cansız’dan Önemli Uyarı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ajans Cyprus ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın