Çarşamba, Şubat 1, 2023
  • Oturum aç
Ajans Cyprus
  • ANASAYFA
  • KIBRIS
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • POLİS
  • YAŞAM
  • YAZARLAR
    • Candaş Özer Yolcu
    • Dr.İsmail Kemal
    • Dr.Yurdagül Atun
    • Ediz Tuncel
    • Fatih BAYHAN
    • Ghadir GOLKARIAN
    • Güngör Yavuzaslan
    • Mir Kamil Kaşgarlı
    • Özer KANLI
    • Prof. Dr. Vedat Yorucu
    • Talat ÜRER
    • Vatan ÖZ
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
  • ANASAYFA
  • KIBRIS
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • POLİS
  • YAŞAM
  • YAZARLAR
    • Candaş Özer Yolcu
    • Dr.İsmail Kemal
    • Dr.Yurdagül Atun
    • Ediz Tuncel
    • Fatih BAYHAN
    • Ghadir GOLKARIAN
    • Güngör Yavuzaslan
    • Mir Kamil Kaşgarlı
    • Özer KANLI
    • Prof. Dr. Vedat Yorucu
    • Talat ÜRER
    • Vatan ÖZ
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
Ajans Cyprus
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
Ana Sayfa Prof. Dr. Vedat Yorucu

Ekonomik Paket Açıklandı

admin admin
4 Şubat 2021
içinde Prof. Dr. Vedat Yorucu
0
0
PAYLAŞIM
1
GÖRÜNTÜLEME
Share on FacebookShare on Twitter

Hükümetimiz piyasaları bir nebze olsun rahatlatacak ekonomik destek paketini açıkladı.

Ekonomik sorunlarımızı gidermek için yeterli midir? Hayır değildir. Ancak hükümetin imkanları da bu kadardır.

Başka yağabileceği hiçbirşey de yoktur.

Yine buna da şükretmesini bimeliyiz ki, en azından böylesi sıkıntılı günlerden geçtiğimiz bu dönemde, hükümet elini vatandaşa uzatmıştır.

Öyle ülkeler vardır ki, ne çalışanına, ne de işverenine tek bir kuruş bile vermemiştir ve de vermeye de imkanı maalesef yoktur.

Unutmayalım ki, Anavatan Türkiye’nin maddi ve manevi katkıları olmasa, bizlerin de küçük bir ada ekonomisi olarak ayakta kalabimemiz asla mümkün olmayacaktı.

O yüzden Anavatan Türkiye’ye minnettar olduğumuzu ifade etmemiz gerekmektedir.

*****

Pakette neler var, kısaca bir göz atalım: 2020 yılından kalan ve mükellefiyetleri kapsamında olan bin 500 TL ücret destekleri ile en fazla beş kişi çalıştıran işletmelere yönelik 2 bin TL’lik destekler toplamı olan 33 milyon TL, 5 Şubat 2021 tarihinde ödenecektir.

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı dönemde en fazla etkilendiği tespit edilen kapalı işletme çalışanlarına, işletmelerin kapalı kaldıkları süre göz önünde bulundurularak aylık en fazla bin 500 TL olacak şekilde destek ödenecektir.

*****

Günü birlik çalışarak geçinen ve işsiz kalan sosyal yardım kapsamındaki hane halkına yüzde 25 artış yapılarak, 2021 yılı Şubat, Mart, Nisan ayları olmak üzere üç ay boyunca yardım yapılacaktır.

Reel sektörün gelişmesi için de destekler vardır. Şöyle ki, 2021 yılında daha önce açıklanan kredi paketlerinden yararlanamamış, turizm taşımacıları için 15 milyon TL ve diğer küçük esnaf, tarım ve hayvancı için 105 milyon TL olmak üzere, toplam 120 milyon TL tutarında yeni bir kredi paketi uygulamaya konulacaktır.

*****

İşletmelere yönelik destekler de, esasta sosyal güvenlik fonu yatırımlarına yöneliktir. 2020 yılında yaklaşık 60 bin çalışan için verilen sigorta prim desteğinin, 2021 yılı Şubat ayından geçerli olmak üzere Haziran ayına kadar yine en az 60 bin kişiyi kapsayacak şekilde uygulamaya devam edeceği ekonomik pakette yer almaktadır.

*****

Prim destekleri, 31 Aralık 2020 tarihli sosyal sigorta kayıtları esas alınarak, işletmelerin yüzde 84’üne denk gelen, en fazla 10 çalışanı olan işletmeler için daha önce uygulandığı şekilde sigorta primi işveren hissesinin tamamını kapsayacaktır, 11-20 çalışanı olan işletmeler için sigorta primi işveren hissesinin yüzde ellisini, 21 ve üzeri çalışanı olan işletmeler için ise, sigorta primi işveren hissesinin yüzde otuzunu kapsayacak şekilde ödenecektir.

*****

Ayrıca, sosyal yardım alan kişilere zam yapılarak, tek kişi olanlar için 900 TL’den 1.125 TL’ye, evli veya bakmakla sorumlu çocuğu olanlara 1.200TL’den 1.500.-TL’ye yükseltilen destek ödemeleri yapılacaktır. Yeni bir uygulama olarak, sosyal yardım alanlara 2021 Şubat, Mart, Nisan ayları olmak üzere 3 ay süre ile yüzde 10,65 hayat pahalılığına ilave olarak, yüzde 15 covid-19 yardımı da verilecektir. Yeni bir uygulama olarak engellilere 2021 yılı Şubat, Mart, Nisan ayları olmak üzere 3 ay süre ile yüzde 10,65 hayat pahalılığına ilave olarak yüzde 10 covid-19 yardımı verileceği de ekonomik destek paketinde yer almaktadır.

*****

2021 yılında daha önce açıklanan kredi paketlerinden yararlanamamış, turizm taşımacıları için 15 milyon TL ve diğer küçük esnaf, tarım ve hayvancı için 105 milyon TL olmak üzere toplam 120 milyon TL tutarında yeni bir kredi paketi uygulamaya konulacağından ötürü, gerek istihdamın korunmasına yönelik, gerekse açılması öngörülen yeni turizm sezonuna hazırlıksız yakalanmamak için reel sektör desteği bence çok doğru bir karar olmuştur.

*****

Pakette year alan düzenlemeye göre, bir işletmeye 120 bin TL’ye kadar kredi kullandırılacak olup, bu tutarın 100 bin TL’si amaca bakılmaksızın (sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı borcu yoktur belgesi aranmaksızın) kullandırılacak, 20 bin TL’si ise işyeri kira kontratı ibraz edilmesi  kaydıyla verilecektir. Söz konusu kredi ilk yılı ödemesiz 4 yıl vadeli ve yüzde 15 faiz oranı ile kullandırılacaktır. Poliçeler yasası uyarınca “Yetersiz Bakiye – Tekrar İbraz” mührü basılmış ve/veya ilk ibrazı yapılacak çekler için 15 iş gün olan ikinci ibraz süresi 22 iş gününe çıkarılacaktır.

*****

Elektrik desteği olarak da, 2020 yılında kilovat başına 25 kuruş (10 kuruşa ilaveten 15 kuruş covid desteği)  destek verilmeye devam edilecek olup, 2021 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarında da işletmeler destekten yararlandırılacaktır.

Pandemi nedeniyle tarımsal ve hayvansal alanlarda yaşanan sıkıntıların aşılması amacıyla, Tarım Bakanlığı ve bağlı kuruluşların kullanımına 40 milyon TL covid desteği verilecektir.

Vakıflar İdaresi tarafından konut ve bazı istisnalar hariç işyerleri kira bedellerinde 2021 yılına yönelik olarak, her ay düzenli ödenmesi kaydıyla yüzde 25 indirim yapılacaktır.

Ayrıca, Sosyal Sigortalar Yasası ve Sosyal Güvenlik Yasası kapsamında Covid -19 pozitif temaslılarının karantinada kaldıkları sürelere karşılık, karantina ödeneği verilmesine yönelik düzenlemenin de hayata geçirildiği ifade edilmektedir. Bu paket, hiç kuşkusuz yaraların sarılmasına merhem olacaktır.

Etiketler: ekonomik Paket açıklandıKKTC HükümetiProf. Dr. Vedat Yorucu
Önceki yazı

LAÜ, Yüksek lisans ve Doktora programlarına öğrenci kabulüne devam ediyor

Sonraki yazı

Fenerbahçe Galatasaray Derbisi Öncesi Son Karar! Derbi KKTC Saati ile Kaçta?

admin

admin

Sonraki yazı
Fenerbahçe Galatasaray Derbisi Öncesi Son Karar! Derbi KKTC Saati ile Kaçta?

Fenerbahçe Galatasaray Derbisi Öncesi Son Karar! Derbi KKTC Saati ile Kaçta?

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

 

KKTC nöbetçi eczaneleri

Ajans Cyprus bir Ajans Mira Turan Cyprus Media & Production kuruluşudur.

İLETİŞİM

 Genel Yayın Yönetmeni

Hüseyin TURAN

   0548 838 78 78

  ajanscyprus@gmail.com

  • Anasayfa

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
  • ANASAYFA
  • KIBRIS
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • POLİS
  • YAŞAM
  • YAZARLAR
    • Candaş Özer Yolcu
    • Dr.İsmail Kemal
    • Dr.Yurdagül Atun
    • Ediz Tuncel
    • Fatih BAYHAN
    • Ghadir GOLKARIAN
    • Güngör Yavuzaslan
    • Mir Kamil Kaşgarlı
    • Özer KANLI
    • Prof. Dr. Vedat Yorucu
    • Talat ÜRER
    • Vatan ÖZ

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In