Önceki gün, 1958-1976 döneminde, 18 yıl boyunca TMT’de üst düzeyde sorumlu olarak çalışan bir büyüğümüzle uzun bir konuşma yaptım.
Ona, bugün Türkiye Türkleri için adada kullanılan GARASAKAL (KARA SAKAL) tabirinin nerden kaynaklandığını sorunca yıllardır aradığım yanıtı buldum.
Şu önemli bilgiyi verdi:
“24-26 Nisan 1964 Dağ savaşlarında TMT Bayraktarı Rum saldırılarını durdurmak için, destek amacıyla Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı’ndan havan ve ağır silah takımı istemişti.
Ancak Alay komutanı resmi üniformalı asker vermesi halinde bunun TSK’nın savaşa katılması ve Türk-Yunan savaşı anlamına geleceğini belirtince, askerlere, Mücahitler gibi, sivil elbise giydirilmesi kararlaştırıldı.
Evlerden, sivil kıyafetler ve Mücahitlerin giydiği tulumlar, bereler, kazaklar temin ederek bir takım askeri giydirdik ve onları Dar Boğaz’a yerleştirdik.
Traş olamadıkları için sakalları da büyümüştü. Dar Boğaz ile Lefkoşa’daki Bayraktarlık arasındaki haberleşmede kullanmak için bu takıma bir kod adı verilmesi gerekirdi. Hepsinin sakallı olmasından esinlenerek GARASAKAL kod ismi uygun görüldü.
Bu, zamanla bütün Türk askerleri için kullanılan bir sevgi sıfatı olarak halk ağzında yerleşti.
“Garasakallar bir gün gelecek, Rumlara gününü gösterecek ve kurtulacağız” deyişi herkes tarafından bir umut, güven ve sevgi ifadesi olarak kullanılıyordu. Rumlar ise Türk askerlerine
” YÖRÜKKİS ” diyorlardı. Tutukladıkları Türkleri sorguladıklarında “Dağda YÖRÜKKİS” var mı? YÖRÜKKİSLER nerede, kaç kişi?” gibi sorular sorarlardı.
Ancak zaman içinde nasıl olmuşsa, GARASAKAL tabiri Türkiye’de bir hakaret, bir tepki ve sevgisizlik ifadesi olarak algılandı.
Tabii Kıbrıs’ta da Rum’un beslediği 5. Kol, böyle algılanması için elinden geleni yaptı.
Türkiye’den gelen bazı kişilerin yaptığı münferit olaylardan söz edilirken, onları tanımlamak için “Türkiyeli” demek yerine bu ifade kullanıldı.
5. Kol da bunu siyasi ve ideolojik amaçları için istismar etti”
İşte Türkiye’de hakaret olarak algılanan GARASAKAL ifadesinin tarihi kökeni bu.
Bu tarihi gerçeği bilelim, algı operasyonlarına kanıp, Türk ulusunun, et ve tırnak gibi kopmaz, ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türkleri ile Anavatan Türklerini bu tür ifadelerle karşı karşıya getirmeyelim, “GARASAKAL” ifadesinin milli varoluş mücadelemiz içinde Türk askerine güven ve sevgi anlatan tarihi anlamından koparılmasına izin vermeyelim, göz yummayalım, bilmeyenlere bu gerçeği anlatalım