Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle Ankara Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği (EYUDER) ile KKTC Teknik Öğretmenler Derneği işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Eğitim Yönetimi Forumu (EYFOR 7) bugün başladı.
LAÜ’nün ev sahipliğinde Girne’de Acapulco Otel’de yer alacak forum 3 gün sürecek. Forumda, sözlü sunumların yanı sıra, 5 panel, açık oturumlar, atölye çalışmalarında toplam 172 sunumun yapılması bekleniyor.
Açılışta, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’nın yanı sıra TC Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. M. Hilmi Çolakoğlu, Ankara Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği (EYUDER) Başkanı ve EYFOR Eş Başkanı Dr. Adem Çilek, KKTC Teknik Öğretmenler Derneği (TÖDER) Başkanı ve EYFOR Eş Başkanı Ahmet Arslan ve LAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Oğuz Serin birer konuşma yaptı.
Açılışa, CTP Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar, 6 ülkeden eğitimciler, öğretmenler, akademisyenler ve diğer ilgililer katıldı.
Forumda, “Politika, Felsefe, Etik, Liderlik”, “Eğitimde Nitelik ve Gelecek”, “Meslek Olarak Öğretmenlik”, “Okul Yöneticiliği ve Yönetici Atama Politikaları”, “Değişen Toplum Değişen Okul ve Yeni Perspektifler”, “Eğitim Bilimlerinde Araştırma”, “Eğitimde Teknoloji ve Tasarım”, “Uluslararası Sınavlar ve Türkiye”, “Türkiye’de Özel Eğitim”, “Eğitim Programlarında Yeni Eğilimler”, “Mesleki ve Teknik Öğretim”, “Göçmenler ve Eğitim Sorunları”, “Eğitimde Şiddet, Medya ve Güvenlik”, “Eğitimde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık”, “Türkçe Konuşan Cumhuriyetlerde Eğitim Öğretim”, “Eğitimde Sivil Toplum ve Baskı Grupları”, “Yüksek Öğretimde Eğilimler ve Yeniden Yapılanma”, “Eğitimde İyi Örnekler” ele alınacak.
BEROVA: “EĞİTİM, YATIRIM YAPMA ZORUNLU ALANLARINDANDIR”
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, içinde bulunulan yüzyılın bilgi çağı olduğuna dikkat çekerek, son çeyrek yüzyılda teknolojide geri kalmak istemeyen toplumların bilgi sistemlerini ve eğitim programlarını çağın gereklerine göre düzenlediklerini kaydetti.
Berova, eğitim, sağlık ve beslenme gibi 3 alana yapılan yatırımların önemine işaret ederek, bu alanlardaki yatırımlar dengeli şekilde yapıldığı takdirde insan kaynağından gerektiği şekilde fayda sağlanabileceğine işaret etti.
Eğitimin ülkelerin yatırım yapması zorunlu alanlarından olduğunu kaydeden Berova, insan kaynaklarının geliştirilmesinin gündemde en ön sırada tutulması gerektiğini vurguladı.
Özdemir Berova, eğitimin, bireysel ve toplumsal bilinç düzeyini artırdığını, yaşam standartlarını yükselttiğini, tüketim harcamalarını şekillendirdiğini, suç oranını düşürdüğünü, toplumsal barışı güçlendirdiğini, işletmelerin verimliliğini artırıp problem çözme, karar verme ve uygulama yeteneklerini artırdığını söyledi.
Berova, eğitimin ayrıca üretim faaliyetleri açısından ülkenin ihtiyacı olan verimli ve nitelikli işgücüne ulaşmayı sağladığının da altını çizdi.
“EN ÇOK ÖNEM VERDİĞİMİZ ALAN EĞİTİM”
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Berova, şöyle devam etti:
“Tanınmamış bir ülke olsak bile KKTC’de de en çok önem verdiğimiz alan eğitimdir. Sahip olduğumuz kıt kaynaklara ve sınırlı ekonomik gücümüze rağmen, toplam bütçemizdeki en büyük payı eğitime ayırıyoruz.
Eğitim sistemimizin en önemli amacı, Kıbrıs Türk toplumunun, var olma mücadelesinin bilincine varan ve birlikte ve toplumsal mücadeleye inançla bağlanan, manevi ve kültürel değerlerini koruyan ve geliştiren bireyler yetiştirmektedir. Bu amaca uygun olarak örgün ve yaygın eğitimimiz; bireyin istek ve yeteneklerini gözeterek toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel gereksinimlerine uygun olarak bireyleri, kalkınma planları hedeflerine ulaşmada etkili olabilecekleri bilgi, yeterlilik ve becerilerle donatacak biçimde düzenlenmiştir”
KKTC’NİN EĞİTİM SİSTEMİ
KKTC’nin eğitim sistemi hakkında bilgi veren Berova, ilköğretim yaşına gelmemiş çocukların eğitimini kapsayan okul öncesi eğitimimiz devlet eliyle yürütüldüğünü belirtti.
Berova, “Okul öncesi eğitim iki yıl süreli olup okul öncesi eğitim çağ nüfusunun tümünü kapsayacak şekilde bir programa bağlı olarak yaygınlaştırması çalışmalarımız sürdürülmektedir. Çocukların beden, zihin ve duygu yönlerinden gelişmesini, iyi alışkanlıklar ve yararlı beceriler kazanmasını sağlamak. Aynı zamanda ilköğretime başlangıç becerile kazandırmak için oluşturduğumuz okul öncesi okulları; ayrı ana okullar olarak kurulduğu gibi ilkokullara bağlı olarak ana sınıflar halinde de oluşturulmaktadır” dedi.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Berova, şöyle devam etti:
“5 yıllık bir öğretim dönemini kapsayan ilkokullarımız ise 6 yaşını tamamlayan tüm öğrencilerin devam etmesi gereken okullardır. İlkokullarımızın temel misyonu, çocuklarımızın estetik duygularını geliştirmek, onlara, doğruyu, güzeli ve iyiyi görebilme yeteneğini kazandırmak ve onlarda, birlikte hareket etme, işbirliği, yardımlaşma, arkadaşlık, insan sevgisi değerlerini kazandırmaktır…”
BİREYİN BİLİNÇLENMESİNİN ÖNEMİ
“Bir ülkenin gelişmişliği; o ülke insanlarının iyi ve sürekli bir eğitim almaları ve bununla kazandıkları bilgi, beceriyle ekonomik büyümeye yapabilecekleri katkıya bağlıdır” ifadesini kullanan Berova, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kalkınmanın beyni olan bireyin bilinçlenmesi, arama, çalışma, öğrenme ve düşünme isteği ile donatılması gerekir. Bunun için, sosyo-ekonomik gelişmenin en önemli itici gücü ve verimlilik artışının en önemli unsuru, toplumun ve işgücünün eğitim düzeyidir. Bu bağlamda İslam ülkeleri olarak çok eğitim alanında daha sıkı işbirlikleri yapmamız gerekliliği ortadır.
Bilim ve teknolojide hızlı gelişmeler, küreselleşme ve toplumların hızlı dönüşümü ve çağın ihtiyaçlarının değişmesi, geleneksel eğitim yapılarının da değişmesi gerektiğini göstermektedir.
Öte yandan günümüzde eğitimin amacı, sadece okur-yazar yetiştirmekle kalamaz, aynı zamanda yaratıcı, girişken, küresel düşünüp yerel hareket edebilen girişimciler de yetiştirmek gerekmektedir.
Bu nedenle eğitim kavramlarının amaçlarına yönelik eğitim reformu için kapsamlı bir kaynak tahsisi ve plan hazırlanarak uygulamaya konulmalıdır. Bu unsurlar, İslam ülkeleri olarak uluslararası anlamda reform hareketlerine girişmemizi, güçlerimizi birleştirerek eğitim sistemlerimizi güçlendirmeliyiz.”
ÇOLAKOĞLU
TC Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. M. Hilmi Çolakoğlu da TC Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın foruma başarı dileklerini iletti.
Çolakoğlu, forumda 3 gün boyunca ortaya çıkacak hususların bakanlık tarafından takip edileceğini ve bu verilerden faydalanılacağını kaydetti.
ÇİLEK
Ankara Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği (EYUDER) Başkanı ve EYFOR Eş Başkanı Dr. Adem Çilek, EYUDER hakkında bilgiler verdiği konuşmasında, derneğin amacı ve uzun vadeli hedeflerini anlattı.
Çilek, EYUDER’in uzak hedeflerinin ve tüm çalışmalarının bir meslek odası kurulana kadar devam edeceğini, artık eğitimcilerin de bir meslek odası bulunmasının şart olduğunu ifade etti.
Eğitimde en büyük sorunun öğrenci devamsızlığı ve okul terki olduğunu söyleyen Çilek, rakamların tehlikeli boyutlara ulaştığını ve gençlerin suça sürüklenmekte olduğunu belirtti.
ARSLAN
KKTC Teknik Öğretmenler Derneği (TÖDER) Başkanı ve EYFOR Eş Başkanı Ahmet Arslan da konuşmasında, TÖDER’in kuruluşu ve amaçları hakkında bilgi verdi ve derneğin eğitimcilerin eğitimine gösterdiği öneme vurgu yaptı.
Dünyadaki ilerleme ve gelişimin tümünün eğitimden geçtiğini söyleyen Arslan, “Ne kadar forum yapılır ve paylaşılırsa, o kadar faydalı olur” ifadelerini kullandı.
SERİN
LAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Oğuz Serin, açılışta yaptığı konuşmada forum hakkında bilgi verdi ve eğitimin sorunlarını çözecek güçlü bulgular kazandırması temennisinde bulundu.
Serin, ülkeye ve eğitim sistemine hayırlı olmasını diledi.