Müzeyyen Senar, 8 Şubat 2015 tarihinde zatürre hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 97 yaşında hayatını kaybetmişti. Usta sanatçı 2. ölüm yıl dönümü olması nedeniyle anıldı.
Tam adı Müzeyyen Dombayoğlu olan Müzeyyen Senar, 16 Temmuz 1918 tarihinde Bursa’nın Keles ilçesinde dünyaya geldi. Senar müzik yaşamına erken yaşlarda Anadolu Musiki Cemiyeti’nde kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve Hayriye Hanım eşliğinde başladı.
Küçük yaşlarda fark edilen güçlü sesi, tanınmasına sebep oldu. Dönemin ünlü üstadları Senar’a müzik dersleri verdi ve dönemin sevilen şarkılarının yanında kendi bestelerini de öğretip söylettiler.
İstanbul Radyosu’nda şarkı söylemeye başlayan Müzeyyen Senar, yaptığı programıyla geniş bir kitle tarafından tanındı. Senar daha sonra İstanbul’un ünlü gazinolarında sahne aldı.
1938’de Ankara Radyosu’nun ilk yayınlarına katıldı ve 1941’e kadar radyo ile dinleyicilere hitap etti. Yıllar boyunca birçok albüm çıkararak “Cumhuriyetin Divası” ünvanını aldı.
1998 yılında Müzeyyen Senar ile Bir Ömre Bedel adlı albümü çıkardı ve Sezen Aksu’dan Tarkan’a kadar bir çalışma yaptı. 2001’de ise son albümü olan Son Okuduklarım’ı piyasaya sürdü. 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi ve 2004’te Sezen Aksu’nun düzenlediği ve sanatçı dostlarının katıldığı gecede 72. sanat yılını kutladı.
26 Eylül 2006’da İzmir’deki evinde fenalaştı ve kaldırıldığı hastanede beyin enfarktüsü geçirdiği, vücudunun sol tarafının felç olduğu açıklandı. 2007’de Nisan ayı başına kadar tedavi gördü ve sol ayağının üzerine basmaya başladı. 24 Şubat 2008’ed kızı Feraye, annesi Senar’ın artık sesini kaybettiğini açıkladı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün sesini beğenmesinden dolayı birçok kez Atatürk’ün karşısında da şarkılarını seslendiren Senar, 8 Şubat 2015 tarihinde zatürre hastalığından dolayı tedavi gördüğü hastanede hastalığına yenik düşerek 97 yaşında hayatını kaybetti.
Uluslararası haber ajansı AFP, Senar’ın vefatını “Türkiye Cumhuriyeti’nin divası öldü” başlığıyla duyurdu. Haberde, ilk kez 1933 yılında sahneye çıktığında Senar’ı dinleyen Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün sanatçının sesini çok beğendiği de vurgulandı.
Türk Müziğinin Divası Müzeyyen Senar Ölümünün 2.Yılında Anıldı