Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Tarafından, Acil Serviste Temel İlkeler ve Multidisipliner Yaklaşım Temalı, “I. 153 Acil Servis Sempozyumu” Gerçekleştirildi. “Hayatları Birlikte Kurtaralım” Sloganı ile Düzenlenen Sempozyuma, Ada Genelindeki Üniversitelerin Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinden ve Kamu ve Özel Hastanelerden 500’ü Aşkın Katılım Gerçekleşti.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, YDÜ Büyük Kütüphane Salon 1’de gerçekleştirilen, ada genelindeki üniversitelerin Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinin ATT, paramedik, akut, anestezi ve hemşirelik bölümleri öğretim görevlileri ile öğrencilerinin yanında kamu ve özel hastanelerden katılımcıların da yer aldığı “1. 153 Acil Servis Sempozyumu” nun yoğun katılımla gerçekleştirildiği belirtildi.
Sempozyumun açılış konuşmalarını, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi “1. 153 Acil Servis Sempozyumu” Başkanı Uzm. Dr. Emel Erkuş Sirkeci, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Sevim Erkmen, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gamze Mocan, Tabipler Birliği Başkanı Uzm. Dr. Mustafa Taşçıoğlu ve 112 Acil Servis Sorumlusu Uzm. Dr. Naciye Nami yaptı.
4 oturum halinde gerçekleşen sempozyumun Prof. Dr. Atalay Arkan ve Uzm. Dr. Emel Erkuş Sirkeci başkanlığındaki “Acil Yaşam Desteği” konulu ilk oturumunda, triaj (Uzm. Dr. Aytekin Bayır), temel yaşam desteği (Uzm. Dr. Filiz Bayır) ve ileri kardiyak yaşam desteği (Uzm.Dr.Emel Erkuş Sirkeci) konuları ele alnıdı.
Başkanlığını Doç. Dr. Uğur Coşkun, Yrd. Doç. Dr. Hatice Kemal ve Doç. Dr. Barçın Özcem’in üstlendiği “Kardiyolojik Aciller” başlıklı İkinci oturumda ise akut koroner sendromu (Yrd. Doç. Dr. Hatice Kemal), aritmiler (Doç.Dr. Uğur Coşkun) ile aort anevrizması ve diseksiyon (Doç. Dr. Barçın Özçem) konularına dikkat çekildi.
“Dahiliye Acilleri” başlıklı 3. oturum Prof. Dr. Finn Rasmussen, Uzm. Dr. Sevim Erkmen ve Uzm. Dr. Özgür Sirkeci başkanlığında gerçekleştirilirken, katılımcılara gis kanamalar (Uzm. Dr. Özgür Sirkeci), akut böbrek yetmezliği (Doç. Dr. Deren Oygar) ve solunum acilleri (Doç. Dr. Ekrem Şentürk) konularında bilgiler aktarıldı.
Prof. Dr. Kaan Erler başkanlığında “Cerrahi Aciller” konulu son oturumda ise acil görüntüleme (Dr. Çimen Elias), travmaya genel yaklaşım (Yrd. Doç. Dr. Kalbim Arslan), ekstremite travmaları (Uzm. Dr. Enes Eren) ve travmalarda plastik cerrahi (Dr. Ülvan Özad) konuları ele alındı.
Sempozyum, soru cevap bölümünün ardından Uzm. Dr. Emel Erkuş Sirkeci’nin yaptığı kapanış konuşması ve katılımcılara sertifikalarının verilmesi ile son buldu.
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Basın ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden yapılan açıklamada, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ve Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nin ortak hizmeti olan 153 Acil Servis’in yürüttüğü sempozyumun, her altı ayda bir yeni konu başlıkları ile sürdürüleceği bildirildi.