Bugün 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü. Sağlık Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı ve Thalassaemia Derneği gün dolayısıyla Lefkoşa Girne Kapısı’nda Kan Bağışı Kampanyası düzenledi.
Kampanya kapsamında Kuğulu Park’a getirilen Kan Bağışı Otobüsü’nde ekipler, bugün öğle saatlerine kadar kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlardan kan alacak.
Sağlık Bakanlığı Bakanlık Müdürü Ümit Özkıran, Thalassaemia Derneği Başkanı Ahmet Varoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı Derneği Başkanı Ahmet Ulubay, kampanya nedeniyle Türk Ajansı Kıbrıs’a (T.A.K) yaptığı açıklamalarda, bağış konusunda daha iyi bir noktaya gelindiğini ancak yeterli olmadığını belirterek, halka kan bağışı çağrısı yaptı.
ÖZKIRAN: “YILDA YAKLAŞIK 14-15 BİN ÜNİTE KAN BAĞIŞLANIYOR. İHTİYAÇ 18-20 BİN CİVARINDA”
Sağlık Bakanlığı Bakanlık Müdürü Ümit Özkıran, hedefin kan bağışını artırmak olduğunu ancak kan bağışını artırmak kadar, sürekli kan bağışını sağlamanın da önemli olduğunu belirtti.
KKTC’de yılda yaklaşık 14-15 bin ünite kan bağışlandığını kaydeden Özkıran, “Bu sayı yeterli değil” ifadelerine yer verdi.
Hem kan ihtiyacı olan hastalar, hem de thalassaemia hastaları için yılda toplam 18-20 bin ünite kana ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Ümit Özkıran, 2016’nın son çeyreğinde adaya gelen Kan Bağışı Otobüsü ile daha çok insana ulaşıldığına dikkat çekti.
Özkıran, halkın kan bağışı konusunda hassasiyet göstermesini istedi.
VAROĞLU: “KAN YOK, KAN BULAMIYORUZ NOKTASINDA DEĞİLİZ AMA BAĞIŞLAR YETERSİZ”
Thalassaemia Derneği Başkanı Ahmet Varoğlu, ülkede 150 thalassaemia hastası olduğunu kaydederek, sadece bu hastalar için ayda 600 ünite kana ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Kan Bağışı Otobüsü’yle bölgelere yapılan ziyaretlere değinen Varoğlu, gezici otobüs sayesinde kan bağışlarında artış olduğunu söyledi.
Varoğlu, “ ‘Kan yok, kan bulamıyoruz’ noktasında değiliz. Son 3 aydır daha rahatız ama bağışlar yine de yetersiz” açıklamasında bulundu.
“HER THALASSAEMİA HASTASININ İKİ ÜNİTE KANA İHTİYACI VAR… BİR ÜNİTE HEMOGLOBİN DEĞERİNİ YÜKSELTMİYOR”
Her yetişkin thalassaemia hastasının 3-4 haftada iki ünite birden kan alması gerektiğini aktaran Ahmet Varoğlu, “Geçmişte yetersizlik nedeniyle 1 ünite kan alıyorduk. Bunu bulamadığım zamanlar da oluyordu. 1 ünite kan yetişkin thalassaemia hastalarının hemoglobin değerini yükseltmek için yeterli değil” şeklinde konuştu.
Kan bağışı konusundaki farkındalık kampanyalarının artırılması gerektiğini de kaydeden Varoğlu, halktan duyarlılık göstermesini istedi ve “Bir gün hepimizin kana ihtiyacı olabilir” dedi.
ULUBAY: “ÜLKEDEKİ KAN İHTİYACININ KARŞILANMASI İÇİN FAALİYETLERİMİZİ ARTIRDIK”
Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı Derneği Başkanı Ahmet Ulubay ise, açıklamasında, Kan Bağışı Otobüsü ile ilgili bilgi verdi.
Türk Kızılayı’nın otobüsü Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı’na bağışladığı aktaran Ulubay, kendilerinin de otobüsü Sağlık Bakanlığı’na devrettiğini söyledi.
Bu konuda Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı, Sağlık Bakanlığı ve Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı arasında imzalanan protokole işaret eden Ahmet Ulubay, gezici otobüsle ilgili organizasyonun söz konusu kurumlar tarafından yapıldığını dile getirdi.
Gezici otobüsle Lefkoşa, Girne ve İskele gibi birçok bölgeye gittiklerini ifade eden Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı Derneği Başkanı Ahmet Ulubay, “Ülkedeki kan ihtiyacının karşılanması için faaliyetlerimizi artırdık. Otobüs, kan bağışı konusundaki farkındalığı da artırdı” dedi.
“YÜRÜYEN HASTANE GİBİ…”
Kan Bağışı Otobüsü’nü “yürüyen hastane” olarak nitelendiren Ulubay, otobüste 3 kişinin birden kan verebildiğini ve kanın burada muhafaza edileceğini belirtti. Ulubay, “Tam donanımlı bu araçla ülkede ilk defa kan bağışı hizmeti vatandaşın ayağına götürülüyor” şeklinde devam etti.
Projelerden de söz eden Ulubay, Türk Kızılayı’ndan ekiplerin Temmuz ayında adaya geleceğini ve kan bağışının artırılması için bir kampanya başlatılacağını söyledi. Ulubay, 1 yıl sürecek bu kampanya kapsamında yazılı ve görsel basında daha görünür olacaklarını dile getirdi.
“GEZİCİ OTOBÜSTE SÜREKLİ PERSONEL OLMALI; MESAİ SAATLERİNE BAĞLI KALINMADAN ÇALIŞILMALI”
Türkiye’de ve dünyada olduğu gibi Kıbrıs’taki Kızılay Derneği’nin kan bağışı konusundaki konumunun üst seviyeye çıkarılması gerektiğini söyleyen Ahmet Ulubay, gezici otobüste sürekli personel, doktor ve hemşire bulundurulmasını, mesai saatlerine bağlı kalınmadan çalışılmasını istedi.