Adanalı Elektronik Teknikeri Recai Çağlayan, teknoloji merakı sayesinde 45 TL’ye ‘Akıllı araba’ sistemi üretti. Çağlayan’ın ürettiği sistem ile akıllı cep telefonundaki yazılımdan araçlar uzaktan çalıştırılıp farları ve kornası devreye giriyor. Piyasada bu tarz ürünlerin yüksek fiyatlardan satıldığını belirten Çağlayan, “Ben 45 TL’ye ürettim. Tamamıyla yerli. Seri üretime geçmek için destek bekliyorum” dedi.
Adana’da özel bir firmada elektronik teknikeri olarak çalışan evli ve 1 çocuk babası Recai Çağlayan (29), yaklaşık 1 ay önce arabasını uzaktan çalıştırma fikrini düşündü. Çağlayan, piyasada çok yüksek fiyatlara satılan sistemlerin aynısını nasıl ucuz yapabileceğinin araştırmasını yapmaya başladı. İlk önce bir elektronikçiden Arduino (Giriş-çıkış) kartı alan Çağlayan, daha sonra bu kart üzerine bluetooth ve wifi cihazı yerleştirip arabasının beynine bağladı. Akıllı cep telefonuna da yazılım kuran Recai Çağlayan, yazılıma motoru çalıştırma, farları yakma ve korna çalma gibi komutlar yükledi. Daha sonra ise programı deneyen tekniker şuanda bütün araçları uzaktan çalıştırıp kontrol edebiliyor.
“Teknoloji merakıyla sistemleri yaptım”
Bu sistemin aynısını evine de kuran Çağlayan, evinin de elektriklerini bu şekilde uzaktan kontrol etmeyi başardı. Teknolojiye merakı olduğu için böyle bir sistem yapmak istediğini anlatan Çağlayan, “Teknolojiye merakım var. Akıllı ev sistemleri, akıllı arabaların nasıl yapıldığını araştırdım. Bende kendi evime veya kendi arabama neden bu sistemleri yapmayayım dedim. Bununla ilgili araştırmaya girdim. Akıllı araba sistemini yaptım. Uzaktan cep telefonu uygulamasıyla arabayı kontrol ediyorsun. Farları yakıyorum, motoru ve kornayı çalıştırıyorum” dedi.
“Patent almak istiyorum”
Ürettiği sistemi yabancıların Türkiye’de çok pahalıya sattığını bildiğini ve kendi ürününün yüzde yüz yerli olduğunu bunu da seri üretime geçirmek istediğini söyleyen Recai Çağlayan, “Bu sistemler hali hazırda var. Fakat ev sistemleri 10 bin TL, araba sistemleri ise 4 bin TL’den başlıyor. Ben bunu kendim yaptığım için yüzde yüz yerli, bunun fiyatı 45 TL. Ben bu sistemi seri üretime geçirip patent almak istiyorum. 1 ay içerisinde yaptım bir tanesini. Patentle ilgili nasıl alırım konusunu araştırmadım ama seri üretime geçmek için destek bekliyorum” diye konuştu.