Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti.
Bakanlık açıklamasına göre, Birlik Başkanı Cevher Cem Süzal kabulde yaptığı konuşmada, 1994 yılında K.T. Eczacılar Birliği ile Sosyal Sigortalar Dairesi arasında bir protokol imzalandığını ve bu protokol kapsamında özel doktorlardan yazılan reçetelerin sosyal sigortalar tarafından eczanelerden karşılandığını kaydederek, yıllardır devam eden bu uygulamada geri ödemelerin son yıllarda aksadığına dikkat çekti.
Eczacıların sosyal sigorta alacakları yüzünden ödeme güçlüğüne düştüğünü ifade eden Süzal, daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapmış kişilere bu sıkıntılarını aktardıklarını, 2016 yılında da yeni yönetim olarak bu konuyla ilgili hassasiyetlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner’e ilettiklerini kaydetti.
Süzal, Bakan Saner ‘in sorunlarının çözümü konusunda kendilerine duyarlılık gösterdiğini ifade ederek; eczacıların geriye dönük aylık ödemelerinin toplam miktarının yüzde 80’inin bayramdan önce kendilerine ödendiğini söyledi.
Bakan Saner’in bu gelişme ile radikal bir karar verdiğine dikkat çeken Süzal, kendilerinin de siyasi iradeden beklentilerinin bu yönde olduğunu; sorunları sürüncemede bırakmanın hiç bir zaman çözüm getirmediğini ifade etti. Süzal, gelişmeden dolayı Hükümet yetkilileriyle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner’e teşekkür etti.
Süzal, Eczacılar Birliği olarak mevcut uygulamanın daha da iyileştirilmesi, vatandaşlara daha çok kolaylıklar tanınması ve Avrupa Birliği ülkelerindeki çağdaş eczacılık uygulamalarının ülkeye getirilmesi için çalışmalarının devam edeceğini söyledi.
SANER
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner de göreve başladıkları günden itibaren eczacıların sorunlarına hassasiyetle yaklaştıklarını ve özellikle Sosyal Sigortalar Dairesi’nin yapmış olduğu ödemelerdeki anomalilerin ortadan kaldırılması için bir çalışma başlattıklarını söyledi.
Güncel borçların gecikmesini önlemek için, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin 4 aylık geriye kalan ödenmemiş borçların %80 oranındaki miktarını bayramdan önce eczacılara ödediğini anlatan Saner, Sosyal Sigortalar Dairesi personeline sistemi ayağa kaldırmak için göstermiş oldukları çabadan dolayı teşekkür etti.
Özellikle devletin yasal yükümlülüklerini ve mali sorumluluklarını yerine getirmek zorunda olduğu felsefesiyle hareket ederek, Bakanlık olarak farklı bir çözüm önerisi ile eczacılara yeni bir imkan yaratıldığını söyleyen Saner, diğer sektörlerdeki alacaklıların da düzgün bir sistem içinde ödenmesi için de Sosyal Sigortalar Dairesi’nin sürdürülebilir yapısı çerçevesinde gereken tedbirleri alacaklarını ifade etti.
Göreve geldiği günden itibaren Sosyal Sigortalar Dairesi’nin ne kadar borcu olduğunun kendisine sürekli sorulduğunu kaydeden Bakan Saner, kayıt dışılığın önlenmesi ve Sosyal Sigortalar yasasında yapılan 17 maddelik değişlikle birlikte, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin sürdürülebilir bir yapıya kavuştuğunu ve mali yapısında ciddi bir iyileşme olduğunu kaydetti.
Sosyal Sigortalar Dairesi’nin kendi sürdürülebilir yapısına kavuşmasının önemine değinen Saner, Daire’nin sürdürülebilir yapısının mali olarak güçlendirilmesi ile sorunların daha hızlı çözülebileceğine işaret etti ve Hükümetin bu yönde gerekli tedbirleri almak için çalışmalarına devam ettiğinin altını çizdi.
Saner, eczanelerde otomasyon sisteminin kurulmasının önemine de dikkat çekerek “Sistemin getirilmesi için herkesten önce buna biz hazırız, otomasyonla birçok sorun kendiliğinden çözülecektir. İnanıyorum ki, otomasyon sistemi, hem eczacılarımız hem de Dairemiz için daha güzel hizmet vermesi adına çok faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.