Türkiye’de az sayıda olan Likya kum zambaklarını koparan ya da yayılış alanlarına zarar veren kişi veya kişilere, ‘Biyolojik Çeşitliliği Tahrip Etmek’ suçundan 2 bin 872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında 38 bin 751 TL idari para cezası uygulanıyor.
KKTC’de ise , Akdeniz ve Alagadi bölgesinde yaygın olarak yetişen kum zambaklarının, belediyelerin ‘plaj yapımı’ adı altında dozerlerle yaptığı düzeltme ve kaçak ve bilinçsiz olarak kıyılardan alınan kumullar sonucunda ciddi oranda zarar gördüğü gözlemleniyor ve hiç bir cezai işlem uygulanmıyor.
KKTC Biyologlar Derneği Başkanı Niyazi Türkseven geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, kum zambaklarının yaşam alanlarının her geçen gün daha fazla tahrip edildiğini belirterek, halkı kum zambaklarının korunması konusunda bilinçli davranılması gerektiği yönünde uyardı.
Kum Zambakları Korumaya Alındı, Fakat Uygulanmıyor
Türkseven, nesli tükenme tehlikesinde olan kum zambaklarının çıkarılan emirname ile Çevre Koruma Dairesi tarafından koruma altına alındığını ancak söz konusu kum zambaklarının plaj yapımı ve kıyı düzenlemesi sırasında tahrip edildiğini ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi.