Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Yeditepe Üniversitesi’nde “Dünden Bugüne Kıbrıs” konulu konferans verdi.
Müzakere sürecinde yaşananları anlatan Cumhurbaşkanı, müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının nedeninin Rumların yönetim erkini siyasi eşitlik içerisinde Kıbrıslı Türklerle paylaşmak istememesi olduğunu belirtti.
Akıncı, Crans Montana’da Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye’nin esnek davrandığını, ancak Rum tarafının aynı esnekliği göstermediğini söyledi.
BM Genel Sekreteri’nin hazırladığı rapora dikkat çeken Akıncı, raporda “İki taraf da son kilometreyi kat etmekte yeterli siyasi iradeyi ortaya koyamadılar” gibi sorumluluğu iki tarafa da yükleyen bir yaklaşım sergilendiğine işaret etti.
“Böyle bir şey olamaz” diyen Akıncı, Genel Sekreter’in bundan sonrasını düşünerek hareket ettiğini, bunun da önemli olduğunu ifade ederek, “Kıbrıs Türk tarafına haksız yere sorumluluk yüklemek kabul edilebilir bir şey değildir” diye konuştu.
Rum tarafında gerçekleştirilecek seçimlere de değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının bir zihniyet değişimine ihtiyacı olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı, “Bugüne kadarki ucu açık müzakere süreci artık tamamen kapanmıştır. Biz müzakerelerden, çözüm arayışından vazgeçmiş değiliz. BM parametreleri çöpe atılmış değildir bizim tarafımızdan. Böyle bir yanlışa düşmeyiz. Ama şu yanlışa da düşme niyetimiz yoktur. 50 yıldır süren müzakereleri bir 50 yıl daha amaçsız bir şekilde sürdürme niyetimiz yoktur” dedi.
KKTC’nin ekonomisi ve demokrasisiyle güçlenmesi, ilişkilerinin artması ve buna Türkiye’nin de var olan desteğinin devam etmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Akıncı, “Haksız, zeminsiz izolasyonların kaldırılması için mücadelemize devam etmek önemlidir. Çözüm vizyonumuzun korunması elbette önemlidir” dedi.
Türkiye’den KKTC’ye su geldiğini anımsatan Akıncı, “Bu teknoloji kendisini kanıtladı. Bu daha da geliştirilerek güney ile paylaşılabilir. Enerji yatakları, elektrik ve suda çok ciddi iş birliği potansiyeli söz konusudur” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, eşitlik, özgürlük ve güvenliği içermeyen bir anlaşmanın Kıbrıs Türk taraf için çözüm olmadığını belirterek, “Dolayısıyla böylesi bir anlaşma, makul olanı yaratmak için işbirliğine hazırsalar, bunu değerlendirmeye hazır olacağız. İki kurucu devletli ve tek çatı altında federatif bir yapıyı kurarız ve herkes de bundan mutlu olur. Eğer olamıyorsa o zaman bu tek çatı yerine, iki ayrı yan yana çatı olacak, bunun da başka yolu yok” dedi.
Akıncı, “Bir yerde sorun olduğu müddetçe barış arayışları devam eder. Başka yolu yok. Diplomaside nokta konmaz. Ama bu çaba belli bir amaç için sonuç odaklı olur. İlanihaye uzatmak da kimsenin işine gelmez” ifadelerini kullandı.