Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, 6 kıtada 95 ülkenin kurucu üyesi, 500 bine aşkın Veteriner Hekimi temsil eden Dünya Veteriner Hekimler Birliği’ne kurucu üye olduğunu duyurdu.
Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası alanda KKTC’yi temsil etme hakkına sahip olacak Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği’nin, aynı zamanda uluslararası alanda yürütülen çalışmalara katılma şansı bulacağını kaydetti.
Dünya Veteriner Hekimler Birliği’ne kurucu üye olmakla, büyük bir adım atıldığına değinen Sayılı, üyelikle, her yıl çeşitli ülkelerde düzenlenen kongrelere katılım hakkına sahip olacaklarını da vurguladı.
Üyelikle, bir uluslararası ağa bağlanıp, mesleki ve bilimsel yayınlardan anında haberdar olunabileceğine işaret eden Sayılı, bu avantajlardan kendi üyelerine de yarar sağlanabileceğini söyledi.
Çeşitli ülkelerde kongreler düzenlendiğine vurgu yapan Sayılı, üye sıfatıyla bu kongrelere katılabileceklerini belirtti.
“DÜNYAYA AÇILACAK BİR KAPI”
Dünya Veteriner Hekimler Birliği organizasyonlarında oy haklarının olacağını dile getiren Sayılı, “üyelerimizin dünyaya açılacak bir kapısı olacak ve bu yolu kullanarak belirli kriterler çerçevesinde öğrencilerin de burs hakkı kazanacak” ifadelerine yer verdi.
Umut Sayılı, hedeflerinin, Avrupa’daki Veteriner Hekim Birlikleri’ne üyelik olduğunu da dile getirerek, bu alanda çalışmalar yürütüldüğüne vurgu yaptı.
BİRİNCİ TUR TAMAMLANDI
Hayvan hastalıkları eradikasyon projesi çerçevesinde gerçekleştirdikleri çalışmalarda, birinci tur taramalarının tamamlandığı konusunda da bilgiler veren Sayılı, ikinci tur taramalarının başlamasını beklediklerini, ancak projenin, ülkede gerçekleştirilecek erken genel seçim ve Avrupa Birliği’ndeki görev değişimi nedeniyle sekteye uğradığını belirtti.
VETERİNER TIBBİ ÜRÜNLER YASASI
Umut Sayılı, Veteriner Tıbbı Ürünler Yasası için büyük çaba sarf ettiklerine değinerek, yasanın Meclis’ten geçmesi için çok uğraştıklarını, fakat komiteye geri gönderildiğini hatırlattı. Sayılı, elzem olduğunu belirttiği bu yasanın seçim sonrası Meclis gündeminde ilk sırada ele alınmasını istediklerini vurguladı.
KONTROLSÜZ İLAÇ SATIMI
Ülkede kontrolsüz ilaç satışı olduğu görüşünü de dile getiren Sayılı, adı geçen yasayla ilaçların ithalatından satıcıya ulaşmasına kadar olan süreci Veteriner Dairesi ve veteriner hekimler kontrolü ile tek çatı altına toplamayı hedeflediklerini söyledi.
İthalatından son kullanıma kadar Veteriner Dairesi ve veteriner hekimlerin kontrolünde olması için mücadele verdikleri yasanın, aslında daha çok halk sağlığını koruyan bir yasa olduğuna dikkat çeken Sayılı, halkın bu konuda bilinçsiz olduğunu savundu.
“REÇETESİZ İLAÇ SATILMAMALI”
“Reçetesiz satış yapılmaması için mücadelemiz devam edecektir” diyen Sayılı, ticari kaygılardan dolayı henüz bu yasayı Meclis’ten geçiremediklerini kaydetti.
Sayılı şöyle devam etti:
“Biz bu yasa tasarısını Avrupa’daki örneklerine göre hazırladık. Yani dünyada nasılsa, öyle yaptık. Türkiye’de de bu yasa uygulanıyor. Türkiye bir adım öteye giderek, e-reçeteye geçiyor. Türkiye, 2011 yılında geçen AB uyum yasaları çerçevesinde e-reçeteye geçip, olayı tamamen kontrol altına almayı hedefliyor.
Veteriner hekimler olarak kedi köpek gibi hayvanlarda birçok yanlış uygulamaya şahit oluyoruz. Özellikle yanlış aşı ve dış parazit uygulamaları ölümcül sonuçlara yol açıyor. Et ve süt ürünleri konusunda halkın sağlığı ciddi tehdit altındadır. Reçetesiz satılan ilaçlar bilinçsiz bir şekilde kullanılıyor. Bu tasarının bir an önce Meclisten geçmesi şarttır.”