Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, KKTC’den ve dünyadan edebiyatçıları Lefkoşa’da buluşturan 3’üncü Uluslararası KIBATEK Kıbrıs Türk Edebiyatı ve Edebiyatçıları Sempozyumu’nun açılışındaki konuşmasında, Kıbrıs Türk edebiyatının eğitim müfredatında yer alması için gerekli çalışmaların yapılacağının sözünü verdi.
Özyiğit, “Bu ülkede yüzyıllardır yaşayan Kıbrıs Türk toplumu kendini iyi anlatmaya, inanç ve değerlerini yaşatmaya özen gösteriyor. Değerlerin belgelenmesi, gelecek nesillere doğru aktarılması önemli. Bizlere de bu konuda görevler düşüyor” dedi.
3’üncü Uluslararası KIBATEK Kıbrıs Türk Edebiyatı ve Edebiyatçıları Sempozyumu bugün Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı.
Edebiyatçıların, akademisyenlerin, bilim insanlarının, öğretim görevlilerinin katıldığı sempozyum 2 gün sürecek. 14 oturumdan oluşacak sempozyumda 67 bildiri sunulacak ve sunulacak bildiriler kitapta toplanacak.
Oturumlar, hayatta olmayan Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın iz bırakmış edebiyatçıları Ali Nesim, Aşık Kenzi, Bener Hakkı Hakeri, Fikret Demirağ, Hafız Cemal Lokmanhekim, Harid Fedai, Hikmet Afif Mapolar, Kaytazade Nazım, Müftü Hilmi Efendi, Nevzat Yalçın, Osman Türkay, Özker Yaşın, Suna Atun, Süleyman Uluçamgil’in adını taşıyacak.
Sempozyumda, KKTC’nin yanı sıra, Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan, Gagauzyeri – Moldova, İran, Kazakistan, Özbekistan, Polonya ve Rusya temsil ediliyor.
Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Vakfı Başkanı İsmail Bozkurt’un genel koordinatörlüğünde, Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK), Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi, Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Merkezi ve Kıbrıs Türk Edebiyatı ve Edebiyatçıları Derneği işbirliğinde düzenlenen sempozyumun açılışında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit de konuşma yaptı.
Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Vakfı Başkanı İsmail Bozkurt, KIBATEK Başkanı Metin Turan, Kıbrıs Türk Kültür Derneği Başkanı Ahmet Zeki Bulunç, Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi (KISBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Tümer de sempozyumun açılışında söz aldı.
KANBAY: “EDEBİYAT ÖMÜR DENİLEN BU MACERAYI, DEĞİŞTİRİYOR, KEYİFLENDİRİYOR VE ANLAMLI HALE GETİRİYOR”
TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay geçtiğimiz yıl İsmail Bozkurt ile bir araya geldiğini ve Bozkurt’la Kıbrıs Türk edebiyatı üzerine gerçekleştirdikleri sohbetin bugünkü sempozyum için ilham oluşturduğunu, bunu görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.
Kıbrıs Türk edebiyat tarihinin böyle güzel bir yapı içinde ele alınmasının ve sonrasında referans olacak bir çalışma olarak yayınlamasının son derece önemli olduğunu kaydeden Büyükelçi, “Edebiyat dünyaya gelişimizden, okuma yazma öğrendiğimiz zamanlardan beri ömür denilen bu macerayı, değiştiriyor, keyiflendiriyor ve anlamlı hale getiriyor” dedi.
Kanbay, bu tür eserleri araştırmanın, yaşatmanın, onlara erişimi kolaylaştırmanın herkesin görevi olduğunu söyleyerek, “Bu sempozyum Kıbrıslı Türk edebiyatçıların hatırlanması için önemli bir fırsat” ifadesine yer verdi.
ÖZYİĞİT’TEN KIBRIS TÜRK EDEBİYATININ MÜFREDATTA YER ALMASI İÇİN SÖZ
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, kültürün, inanç ve değerlerin bir toplumun yaşam biçimi göstergelerinden olduğunu kaydederek, “Bu ülkede yüzyıllardır yaşayan Kıbrıs Türk toplumu kendini iyi anlatmaya inanç ve değerlerini yaşatmaya özen gösteriyor. Değerlerin belgelenmesi, gelecek nesillere doğru aktarılması önemli. Bizlere de bu konuda görevler düşüyor” dedi.
Kıbrıs Türk tarihinin eğitim müfredatında olduğunu anımsatan Özyiğit, “Kıbrıs Türk edebiyatının da müfredatta yer alması için gerekli çalışmaların yapılacağının sözünü veriyorum” açıklamasında bulundu.
BOZKURT: “EDEBİYAT ÇALIŞMALARINI ÖNEMSİYORUZ. DÜNYAYA KENDİMİZİ TANITMANIN EN KOLAY YOLU SANAT VE BİLİMDEN GEÇİYOR”
İsmail Bozkurt, yaklaşık 450 yıldır Kıbrıs’ta Türk Dili ile edebiyat eserleri yaratıldığını kaydederek, ülkede eserlerini kitaba yansıtan edebiyatçı sayısının 330 olduğunu söyledi, “Eserlerini gazetede ve dergilerde yayımlayan edebiyatçılarla bu sayı 500’ü bulur” dedi.
Sadece edebi ürünler yaratmanın yeterli olmadığını, bu ürünlerin akademik çalışmalara konu olması gerektiğini kaydeden Bozkurt, “Bence Kıbrıs Türk edebiyatının en zayıf yanı bu. Bu nedenle, 20 yıl önce edebiyat alanında akademik çalışmaları teşvik etmek, yönlendirmek ve Kıbrıs Türk edebiyatını hem ülkede hem Türkiye’de hem de dünyada tanıtmak için vakfı kurduk” dedi.
20 yılda 36 sempozyum düzenlediklerini, Kıbrıs’ta, Kıbrıs Türk edebiyatı ile ilgili sempozyum düzenlemenin hayalleri olduğunu ve bu hayali bugün gerçekleştirdiklerini belirten Bozkurt, “Dünyaya kendimizi tanıtmanın en kolay yolu sanattan ve bilimden geçiyor. Demir perde, dağ veya deniz edebiyatı engellemiyor. Var oluş kavgamız sona ermedi, edebiyat da bunda bir önemli unsur. Kıbrıslı Türkler adına edebiyat çalışmalarını bu nedenle önemsiyoruz” dedi.
Sanatın mutlulukla eşdeğer olduğunu da söyleyen, hem Kıbrıs hem de savaşı yaşamış diğer ülkelerden bununla ilgili örnekler veren Bozkurt, sanatın toplumsal bellek üzerindeki rolüne de değindi, “Maalesef bizim toplumumuzda bellek bunalımı var” dedi.
TURAN: “ÖZERK VE ÖZGÜR BİR YAPILANMA İÇİNDEYİZ”
KIBATEK Başkanı Metin Turan, KIBATEK’in dünyadaki yazar örgüt ve birliklerinden kurumsal olarak farklı olduğunu ifade ederek, siyasi veya ekonomik değil özerk ve özgür bir yapılanma içinde olduklarını söyledi.
Etkinliklerde, her katılımcının iradesini özgür şekilde yansıtabildiğini de kaydeden Turan, gerçekleştirdikleri etkinlikleri yayına dönüştürdüklerini de vurguladı.
BULUNÇ: “EDEBİYAT BİR HALKIN GELİŞMESİNDE, DEĞİŞMESİNDE, KİMLİĞİNİN GÜÇLENMESİNDE VE KÖKLEŞMESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR”
Kıbrıs Türk Kültür Derneği Başkanı Ahmet Zeki Bulunç, derneğin Kıbrıs Türk kültürünün ve mücadelesinin Türkiye’de de bilinmesi için kurulduğunu belirterek, bu sempozyumla Kıbrıs Türk edebiyatı ve edebiyatçılarıyla ilgili edinecekleri bilgilerin de faydalı olacağını belirtti.
Bulunç, “Edebiyat bir halkın gelişmesinde, değişmesinde, kimliğinin güçlenmesinde ve kökleşmesinde önemli rol oynuyor ” dedi.
TÜMER: “SEMPOZYUM BİLGİ ŞÖLENİ”
Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Tümer, 3 yıldır faaliyette olan, kar amacı gütmeye, kaliteli ve seçkin eğitim verme hedefiyle yola çıkan üniversitenin 3’üncü Uluslararası Kıbrıs Türk Edebiyatı ve Edebiyatçıları Sempozyumu gibi önemli organizasyonda yer aldığını kaydetti.
Tümer, sempozyumu “bilgi şöleni” olarak da niteleyerek, üniversiteleri hakkında da bilgi verdi, 700 öğrencileri olduğunu söyledi.
KIBATEK ADINA TEŞEKKÜR PLAKETLERİ…
Öte yandan sempozyuma geçilmeden önce KIBATEK adına teşekkür plaketleri de verildi.
Ayrıca KIBATEK’in 20’nci kuruluş yıldönümü nedeniyle sinevizyon gösterimi yapıldı.
Prof. Dr. Metin Orbay ile Prof Dr. Tuğrul İnan, KIBATEK’e desteklerinden dolayı, İsmail Bozkurt ve Metin Turan’dan teşekkür plaketi alırken; Mehmet Kansu, Bülent Fevzioğlu ve Türkay Ilıcak Bakan Özyiğit’ten Kıbrıs Türk edebiyatına hizmetlerinden dolayı plaket aldı.
KIBATEK temsilciliklerindeki hizmetlerinden dolayı ise Rusya’dan Doç. Dr. Apollinariir Avruntina ile İran’dan Taheren Mirzayi’ye Kanbay tarafından plaket verildi.
Akıncı, Azerbaycan’dan Doç. Dr. Elmira Memmedova Kekeç’e ve Polonya’dan Doç. Dr. Grazina Zajac’a da, Kıbrıs Türk edebiyatının tanıtılmasıyla ilgili çalışmalarından dolayı plaket verdi.
KANSU: “BU DİL, TÜRK KİMLİĞİNİ KORUMAKTA KARARLI”
Öte yandan plaket takdim edilen Mehmet Kansu da kısa bir konuşma yaptı.
Kansu, biriktirme, yaratma ve var olmada dilin önemli olduğunu vurgulayarak, “Kıbrıs Türk edebiyatında var olan dil, Türk kimliğini korumakta kararlıdır” dedi.