Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda “Emeklilik Maaşlarından Yapılan Vergi Kesintilerinin İadesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname” ile “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası Hakkında Yasa Gücünde Kararname” oybirliğiyle onaylandı.
Başbakan Tufan Erhürman, oylamadan önce yaptığı konuşmada, sapla samanının birbirine karıştırılmaması gerektiğini söyledi.
Başsavcılığın hukuki görüşlerinin bağlayıcı olmadığını ve mahkeme sonuçlarının da farklı çıkabileceğini kaydeden Erhürman, Başsavcılığın görüşlerine katılmamanın normal olduğunu ancak bazı eleştirilerin aşırı kaçtığını, dikkatli olmak gerektiğini belirtti.
Kimsenin barış içinde bir arada yaşamayı riske atmaya hakkı olmadığını ve bu yönde atılacak davranışlarda bulunulmaması gerektiğini ifade eden Erhürman, “Haksızlığı dile getirmek başka bir şeydir, bütün siyasi yatırımınızı halka bölmeye çalışarak kullanmak başka bir şeydir” dedi.
Açılan dava ve ara emirlerinin devleti zarara uğrattığını iddia etmenin doğru olmadığını, hak arama özgürlüğünün insan hakkı olduğunu söyleyen Erhürman, bunun hukuk devleti olmanın kuralları arasında yer aldığını kaydetti.
Erhürman, hane halkı kaleminin, engellilerle Gazimağusa Maraş ile Lefkoşa Surlariçi’ndeki yoksul çocuklar için kullanacağını belirtti.
Hane halkı kalemi konusunda her bakanlığın kendi kriterini belirleyebileceğini söyleyen Erhürman, bugüne kadar bu kriterin belirlenmediğini ancak kendisinin bunu yaptığını ifade etti.
Erhürman, YDP Milletvekili Erhan Arıklı’nın bir sorusu üzerine, Başbakan olarak herhangi bir yargı kararını eleştiremeyeceğini, bunu yapması halinde kuvvetler ayrılığının ayaklar altına alınacağını belirtti.
Konuşmaların ardından “Emeklilik Maaşlarından Yapılan Vergi Kesintilerinin İadesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname”si oylandı. Kararname, 13 işinin katılmadığı oylamada 37 kabul oyuyla kabul edildi.
Genel kurul daha sonra Cumhuriyet Meclisi’nde “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası Hakkında Yasa Gücünde Kararname”yi ele aldı. Kararname, 16 milletvekilinin katılmadığı oylamada 34 kabul oyuyla onay aldı.
Meclis Genel Kurulu’nda “Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı oybirliğiyle onaylandı. Yasa, hemşire kadrolarının artırımını öngörüyor.
GÜNDÜZ
Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısında ele alınan Yasa Tasarısı görüşülürken konuşan UBP Milletvekili Menteş Gündüz, tasarıyla topluma daha faydalı hizmet verileceğine inandıklarını söyleyerek, oylarının olumlu olacağını belirtti.
TATAR
UBP milletvekili Ersin Tatar, ek mesailerin sıkıntı yarattığının bilindiğini söyleyerek, tasarının yasalaşmasıyla ek mesailerde azalma olup olmayacağını sordu.
BESİM
Sağlık Bakanı Filiz Besim ise, yasa tasarısı ile birlikte hemşire sayısının 180’den 300’e artırılacağını söyleyerek, hemşire sıkıntısının çok ciddi boyutta olduğunu belirtti.
Besim, eylül ayında hemşirelerin sınava girerek başarılı olduklarını, kadro olmadığından onların alınamadığını, sınavın geçerliliğinin bitmekte olduğunu, bu nedenle ivedilik almak istediklerini ifade etti.
DENKTAŞ
Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, işin mali boyutunun önemli olduğunu, ek mesai için rotasyona geçilmesi adına çalışma yapacaklarını kaydetti.
Yasa tasarısının geçmesinin acil olduğunu söyleyen Denktaş “mali açıdan lehimize bir durumdur” dedi.
Güzelyurt Hastanesi’nin ikinci etabına yönelik maddi kaynak için Türkiye’den sözlü onay alındığını dile getiren Denktaş, Türkiye Kaynaklı Projelerin içinden ayrılan kaynak ile binanın tamamlanacağını kaydetti.
Denktaş, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin yeni binasının da bu çerçevede tamamlanacağını söyledi.
BESİM
Tekrar konuşan Sağlık Bakanı Filiz Besim, Güzelyurt Hastanesi’nin ilk etabının bittiğini, ikinci etabın projesinin daha tamamlanmadığını gördüklerini söyleyerek, bu yapılmadan ihaleye çıkılamayacağını dolayısıyla hızla projeyi tamamlayacaklarını ve ihaleye çıkılacağını belirtti.
Besim, kaynak bulunacağını ve hastanenin tamamlanacağını ifade etti.
USAR
CTP Milletvekili Sıla Usar, ek mesailerle ilgili söz alarak kamu sağlık çalışanlarının çalışma saatlerine değinerek, kamu hastanelerinde çok ciddi hemşire eksikliği bulunduğunu, bazı servislerin bu eksiklik nedeniyle açılamadığını söyledi.
Usar, sağlık hizmetlerinin özgün durumunda ortaya çıkan ek mesainin buna göre değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.