Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanlığı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.
ANGOLEMLİ: “AKINCI’NIN ÇÖZÜM YANLISI VE SAMİMİ OLDUĞU GÖRÜLDÜ”
TDP milletvekili Hüseyin Angolemli bütçe üzerine söz aldı.
Hüseyin Angolemli, Crans-Montana’nın Kıbrıslı Türklerin önünü açtığını kaydederek, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yapıcı tavrıyla dünya tarafından barıştan yana bir lider olarak tanındığını belirtti, “Sayın Akıncı’nın şahsiyetinde Kıbrıs Türk tarafının çözüm yanlısı ve samimi olduğu görüldü” dedi.
Angolemli, 2004 referandumuna ezici bir çoğunlukla “evet” diyen Kıbrıslı Türklerin o dönemde de dünyada önemli bir farkındalık yarattığını söyledi.
Dünyanın Kıbrıs konusunda buradaki hükümetleri değil, Meclis’i ve Cumhurbaşkanlığı’nı dikkate aldığını belirten Angolemli, Akıncı’nın yeniden Meclis’e davet edilmesini, bir oturumda Kıbrıs sorununda gelinen aşamasının değerlendirmesini istedi.
Angolemli, halkın istemediği hiçbir anlaşmaya “evet” demeyeceğini de belirtti.
Angolemli, “Masaya oturmak zorundayız. Masa kurulmalıdır” diye konuştu.
DENKTAŞ: “RUM TARAFININ AB’YE GİRİŞİ ÇÖZÜMÜ HIZLANDIRACAK VAADİNDE BULUNULDU AMA ÖYLE OLMADI”
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, KKTC’nin ilanından sonra Meclis’ten yayımlanan bildiride KKTC’nin kurulmasının iki kesimli, iki toplumlu bir çözüme engel olmayacağının ifade edildiğini hatırlattı.
Kıbrıs Rum tarafının AB’ye çözüm olmadan girdiğini anımsatan Denktaş, o dönem AB’ye girişin çözümü hızlandırılacağı vaadinde bulunulduğunu ancak durumun öyle olmadığını belirtti.
NAMİ
Denktaş’ın ardından kürsüye gelen Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı’na ağır eleştiriler getirildiğini belirterek, bunu Cumhurbaşkanı’nın bulunduğu ortamda yapmanın daha doğru olacağını söyledi.
Müzakerelerde harita verme konusu sanki Akıncı’nın kendi kendine attığı bir adımmış gibi lanse edildiğini belirten Nami, sanki müzakerelerde güç paylaşımı, yönetim, mülkiyet, ekonomi hiç konuşulmamış da toprak konusunda tavizler verilmiş gibi bir hava yaratıldığını kaydetti.
Özdil Nami, haritanın sunulacağının daha önce açıklandığını, bunun hangi gün yapılacağının da önceden kamuoyuna ilan edildiğini belirterek “bizim bu konudan bilgimiz yoktu” ifadelerinin bu noktada dayanaksız olduğunu dile getirdi.
Bu konuyla ilgili tutanakların Meclis’e de gönderildiğini söyleyen Nami, “Meclis bilgilendirilmedi” söylemlerinin de gerçekleri yansıtmadığını anlattı.
“YENİ BİR METODOLOJİYE İHTİYAÇ OLDUĞU GÖRÜLDÜ… KÜÇÜMSENMEMELİ”
Tüm dünyanın müzakerelerin artık eskisi gibi devam edemeyeceği konusunda hemfikir bir noktaya geldiğini, yeni bir metodolojiye ihtiyaç olduğunu gördüğünü dile getiren Nami, dünyayı bu noktaya getirmenin kolay bir iş olmadığını, verilen mücadelenin küçümsenmemesi gerektiğini belirtti.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Nami, bundan sonra buna uygun bir yaklaşımla hareket etmek gerektiğini dile getirerek, “Çocuklarımızın geleceğini kurtarabilecek bir noktaya ulaştık” diyerek “hiçbir şey elde etmedik, birbirimizi anlamayız” söylemlerinin doğru olmadığını kaydetti.
Süreçle ilgili bilgi veren Nami, Türkiye’yle müzakere edilmeden hiçbir adım atılmadığını da ifade etti.
Nami, dünyanın Kıbrıs konusuyla ilgili yaklaşımından ötürü Türkiye’yi tebrik ettiğini kaydetti. Önceki dönemlerde yapılan yurt dışı temaslarına değinen Nami, süreci zorlamanın ve çözüm iradesi göstermenin önemini vurguladı.
“Eğer Rum liderliği sürekli hayır derse ve makul noktaya gelmezse biz ne yapalım yine de çözümü zorlayalım mı?” sorusu üzerine “Evet” cevabını veren Özdil Nami, bu konudaki çözüm iradesini yurt dışındaki temaslara taşımak ve izolasyon ve ambargoların kaldırılması için çalışma yürütmek gerektiğini belirtti.
Kıbrıs Türk tarafının Annan Planı’na evet dedikten sonra bazı uluslararası kuruluşlarda devlet statüsüne yükseltildiğine işaret eden Nami, halkın iradesini dünyaya yansıtmanın önemine vurgu yaptı.
Nami, kazanılan zeminden geriye düşmeden hareket etmek gerektiğini söyledi, müzakerelerin ne zaman başlayıp ne zaman biteceğine dair ilgili net bir takvime ihtiyaç olduğunu kaydetti.
TÖRE
Meclis Başkan Yardımcısı, UBP Milletvekili Zorlu Töre de Kıbrıslı Rumların niyetinin yeni bir isimle de olsa Kıbrıs Cumhuriyeti’ni kendi egemenliklerine almak olduğunu söyledi.
“Siz bize masal okuyorsunuz” diyen Töre, Kıbrıs konusunda defalarca zirve yapıldığını, konferans yapıldığını hepsinin sonuçsuz kaldığını dile getirdi.
Töre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Montana’da kimsenin figüranı olmadık” dediğini, bu şekilde Türkiye’ye gönderme yaptığını söyledi.
“ARTIK KKTC ZAMANIDIR”
“Artık KKTC zamanıdır” diyen Töre, iki kesimli, iki toplumlu federasyon düşüncesinin son bulması gerektiğini savundu.
Tanınma için kararlılığa ihtiyaç olduğunu dile getiren Töre, bu konuda alınması gereken önlemler olduğunu vurguladı.
Töre konuşmasında, mücadele yıllarından da bahsetti.
Zorlu Töre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın müzakerelerle ilgili kendilerini bilgilendirmediğini söyledi.
Zorlu Töre, milletvekillerini ve bakanları verdikleri milletvekili yeminine uymaya çağırarak, “Gelin KKTC’ye sahip çıkın, tuttuğunuz makamlar KKTC makamıdır” şeklinde konuştu.
ARIKLI
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, ilk olarak sabahki konuşmasında televizyon yayınının kesildiğini dile getirerek Meclis Başkanı’ndan bu konuyla ilgili gerekeni yapmasını istedi.
Bunun bir arızadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını soran Arıklı, kesinti sansürden kaynaklanıyorsa tepkisinin sert olacağını kaydetti.
Arıklı’yı yerinden yanıtlayan Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay ise Meclis’te sansürün söz konusu olmadığını belirtti.
Kesinti sırasında söylediklerini tekrarlayan Arıklı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı sevdiklerini, saygı duyduklarını ancak Cumhurbaşkanı’nın belirli bir hizibin, siyasi partinin ideolojinin değil, tüm ülkenin Cumhurbaşkanı olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin harita konusunda herhangi bir onayı olmadığını savunan Arıklı, “Bırakın Türkiye’yi KKTC hükümeti ve Meclisi’nin bile bundan haberi olmadı” dedi.
Özdil Nami’yi kamuoyu karşısına çıkmadığı için “Suskun prens” olarak tanımladığını söyleyen Arıklı, Nami’nin bugün yaptığı açıklamaların tutarsız olduğunu savundu.
Arıklı konuşmasında Azerbaycan uçuşlarıyla ilgili bildiklerini de paylaştı.
Kıbrıs meselesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin milli meselesi olduğunu dile getiren Arıklı, öte yandan Türkiye’deki farklı hükümetlerin olaya farklı yaklaşımları olabileceğini kaydetti.
ERHÜRMAN
Başbakan Tufan Erhürman da Arıklı’nın BRT yayının kesilmesi konusundaki ifadeleri üzerine BRT Müdürü’nü aradığını, kendisine verilen bilginin ana kumandadaki sigortadaki kesinti nedeniyle kesinti yaşandığı yönünde olduğunu açıkladı. Erhürman, BRT Müdürü’nün de yarın Arıklı’yı arayarak gerekli bilgiyi vereceğini söyledi.
Erhürman, geçmişte kendi konuşmaları sırasında da birçok kez kesinti yaşandığını, kendilerine kimsenin bu şekilde bilgi vermediğini de belirtti.
Erhürman bu cevabı, Arıklı’nın “tepkimiz sert olur” sözleri sonucu değil, devletin ciddiyeti dolayısıyla verdiğini anlattı.
Başbakan Tufan Erhürman, Töre’nin yemin konusundaki ifadelerine değinerek “Töre bize yemin dersi vermeye kalktı, kendisini hassaten bundan vazgeçmeye çağırırız yoksa bu seferki tepkimiz sert olacak” dedi.
Erhürman, Töre’nin yemininde uymadığı noktalar olduğunu kaydederek bir daha olursa hangi maddelere uymadığıyla ilgili ayrıntılı yanıt vereceğini dile getirdi.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.
Meclis Genel Kurulu’nda bugün ikinci olarak Cumhuriyet Meclisi bütçesi görüşülmeye başlandı.