Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Pratisyen Hekimi Aziz Okay Tabuk: “Dünya Nüfusunun Yarısı, Gereksinim Duyduğu Sağlık Hizmetlerini Hala Alamamaktadır”
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Pratisyen Hekimi Aziz Okay Tabuk, her yıl 7 Nisan’da kutlanan Dünya Sağlık Günü ve 7-13 Nisan tarihleri arasında kutlanan Sağlık Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Tabuk açıklamasında şunları kaydetti:
“Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 1946 yılında dünyada ilk defa uluslararası bir dokümanda ‘ ırk, din, politik görüş, ekonomik ve sosyal statü gözetmeksizin, sağlık bir insan hakkıdır’ ifadesini kullandı. DSÖ Anayasası, hükümetleri yurttaşlarının sağlığından sorumlu tutuyor ve bu sorumluluk, sağlık ve sosyal sektörlerde düzenlemeler yapılmasını gerektiriyordu. Bu anayasa 7 Nisan 1948’de yürürlüğe konulmuştur. Dünya Sağlık Örgütü, tüm insanların mümkün olan en yüksek sağlık düzeyine ulaşma hakkını gerçekleştirebilmek ilkesi üzerine kurulmuştur.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Uluslararası İnsan Hakları Beyannamesi ile birlikte insan sağlığı merkezde konumlandırılmış, hak kavramı, yönetimlerin görevi haline gelmiştir.
DSÖ’nün doğum tarihi olan 7 Nisan, Dünya Sağlık Günü olarak kutlanmaktadır. Her yıl dünya genelindeki tüm insanları ilgilendiren önemli bir sağlık sorunu seçilerek, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlemiş olduğu bir tema çerçevesinde o konuda uluslararası harekete geçilmesinin önemi vurgulanmakta ve tüm dünyada çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ülkemizde de 07-13 Nisan tarihleri Sağlık Haftası olarak kutlanmakta olup, belirlenen konu ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Son on yılın “Dünya Sağlık Günü” konuları olmuştur:
2017: Depresyon
2016: Diyabeti “Yenmek”
2015: Gıda güvenliği
2014: Vektör kaynaklı hastalıklar
2013: Hipertansiyon
2012: Sağlıklı yaşam
2011: Antimikrobiyal direnç
2010: Kentleşme ve sağlık
2009: Hastaneler ve afetler/olağan dışı durumlar
2008: İklim değişiklikleri
2018 yılında “Evrensel Sağlık Kapsayıcılığı: her yerde, herkese” teması ile kutlanan Dünya Sağlık Günü’nün bu tema çerçevesindeki sloganı ise; “Herkes İçin Sağlık”tır.
“Herkes İçin Sağlık” Dünya Sağlık Örgütü’nün yirmi yılı aşkın süredir vizyonu olmuştur. Bugüne kadarki deneyimler, siyasi iradenin güçlü olduğu dönemde, Evrensel Sağlık Kapsayıcılığının da oluşturulabildiğini göstermiştir.
Evrensel Sağlık Kapsayıcılığı Neden Önemlidir?
Evrensel Sağlık Kapsayıcılığı için yatırım yapan ülkeler aslında kendi vatandaşına yönelik sağlam bir yatırım yapmış olmaktadırlar. Temel sağlık hizmetlerine erişim, yalnızca insanların sağlık ve yaşam beklentilerini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda ülkeleri salgın hastalıklardan korur, yoksulluğu ve açlık riskini azaltır, iş yaratır, ekonomik büyümeyi teşvik eder ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlar.
Bazı ülkeler zaten Evrensel Sağlık Kapsayıcılığı konusunda önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Ancak dünya nüfusunun yarısı, gereksinim duyduğu sağlık hizmetlerini hala alamamaktadır.
Dünya liderleri 2015 yılında Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni kabul ederek tüm insanların sağlığını geliştirmek için somut adımlar atmayı taahhüt etmişlerdir. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşılabilmek için 2023 yılına kadar bir milyar insanın daha Evrensel Sağlık Kapsayıcılığı’ndan faydalanması sağlanmalıdır.
DSÖ Genel Direktörü’nün de söylemiş olduğu gibi “Kimse ölüm veya maddi sıkıntı arasında seçim yapmak zorunda değil. Kimse ilaç satın almak veya yiyecek almak arasında seçim yapmak zorunda değil.”