Turizm ve çevre Bakanlığı organizasyonunda, Girne Belediyesi Katkılarıyla, bugün Girne’de Turizm Şöleni düzenlendi.
Şölen, Girne Ramadan Cemil Meydanı ve Antik Liman arasında gerçekleştirilen kortej yürüyüşüyle başladı.
Zeytin tütsüsü yakılarak startı verilen şölende daha sonra Ardından Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu konseri yer aldı.
Şölende ilk konuşmayı yapan Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi Şube Amiri Mustafa Köprülü, hafta etkinlikleri kapsamında Girne’de düzenlenen şölene katılan herkese teşekkür etti.
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de, Girne kenti ve turizminin birbirinden ayrılamaz olduğunu ifade ederek, Girne’nin turizmin başkenti ve odak noktası olduğunu belirtti.
Girne kenti ve turizmini planlayarak daha iyi noktalara taşımak için, imar planını hayta geçirdiklerini dile getiren Güngördü, turizmde, bakanlık, beleidye sivil toplum , meslek örgütleri ve halkın işbirliğinin önem taşıdığına vurgu yaptı.
Ataoğlu; “Hedefimiz Otellerdeki Doluluk Oranlarını Yıl Boyunca Yüzde 90’lara Çıkarmak”
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da şölende yaptığı konuşmada, bir ada ülkesi olan KKTC’de ekonomi gelişmenin turizm ve yüksek öğrenimle mümkün olabileceğini belirterek, turizmin , ekonomik kalınma ve istihdama önemli katkı sağladığını kaydetti.
KKTC’ye 4-5 saatlik uçuş mesafesinde yaşayan, 1 buçuk milyar insanı büyük bir potansiyel olarak gördüklerini belirten Ataoğlu, hedeflerinin kitle turizm yanında , sağlık spor, eko ve diğer alternatif turizm çeşitlerini geliştirerek , otellerdeki doluluk oranlarını yıl boyunca yüzde 90’lara çıkarmak olduğuna dikkat çekti.
Bakanlık olarak,ülkede somut adımlar atıp gerekeli yasal ve altyapısal düzenlemelerle ve turizmi çeşitlendirerek, 12 aya yayma kararlılığında olduklarını söyleyen Ataoğlu, bunun için sektördeki tüm paydaşlarla işbirliği içinde çalıştıklarını anlattı..
Yerli istihdam ve yerli ürünlerin tüketiminin desteklenmesi için otellerle görüşme yaptıklarını da kaydeden Ataoğlu, ayrıca OTEM’i yeniden devreye sokarak , turizme kalifiye eleman yetiştirmeye çalıştıklarını anlattı.
Ataoğlu; “Girne İçin Teleferik Projesi Çalışmaları Devam Ediyor”
Ülkenin turzim başkeni olan Girne’nin turizm potansiyelini artırmak ve marka değerini yükseltmek amacıyla çalıştıklarını kaydeden Ataoğlu, Girne için teleferik projesi çalışmalarının devam ettiğini, 2012 yılında kapatılan Güzel Sanatlar Müzesinin restore edilerek yeniden ziyarete açılacağını, tarihi Lambousa Krallığında çevre düzenleme çalışmaları başlatıldığını ve 30 Mayıstan itibaren ise Girne-Alanya arasında gemi seferlerinin başlatılacağını kaydetti.
Girne Antik yat Limanı konusunda yakında ihaleye çıkılacağını da belirten Ataoğlu, bu projelerin hayta geçmesiyle ülke tuziminde büyük ilerleme sağlanacağına inanç belirtti.
Mustafa Akıncı;”Turizmin Yaz Aylarına Mahsus Bir Etkinlik Olmaktan Çıkarıldı”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, 1999 yılında kendi turizm bakanlığı döneminde de Nisan ayında benzer etkinlikler yapıldığını anımsatarak, o günden bugüne anlayışlarda iyi yönde bir farklılık olduğunu, turizmin yaz aylarına mahsus bir etkinlik olmaktan çıkarıldığını söyledi.
KKTC’nin yılın her ayında ayrı güzleliklere sahip olduğunu belirterek, turizmin süreklilik arzetmesi gerektiğini belirten Akıncı, bu yıl kış aylarında da doluluk oranlarının iyi olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.
Akıncı, Girne’ye gelecek olan turistin yüksek binaları için değil, limanı, kalesi ve her yerdeki tarih ve kültürel mirası için geleceğinin unutulmaması gerektiğini belirtti.
Kuzey Kıbrıs’ın turizme sunacağı çok güzel bir iklimi , güzel sahilleri , güzel akdeniz mutfağı v eçok güzel misafirperver insanlarıolduğunu vurgulayan Akıncı, ülkenin bu değerlerinin korunması gerektiğini kaydetti.
Girne’nin artık bir imar planı olmasının sevindirici olduğunu , bu aşamadan sonra, planlı bir gelişme sağlanabilecğeini söyleyen Akıncı, “Tarihi kütürel mirasımızı koruyabilmeli,tarih ve kültüre uyumlu yapılaşmayı başarma basiretini göstermeliyiz”dedi.
Konuşmasında, ülkeyi ziyeret eden turistlerin de yerli halkın da en fazla şikayetçi olduğu konunun çevre kirliliği olduğuna da vurgu yapan Akıncı, “”yerde göreceğimiz bir kirlilik bir çöp bizi rahatsız etmeli ve biiz üzmelidir.bunun afrkındalığını yaratmak için hep bereaber uğraş vermeliyiz. Bakanlık beleidye sivil toplum örgütleri ve halk olarak bu farkındalığın artması için hepimiz uğraşmalı ve mücadele etmeliyiyiz”diye konuştu.
Turizm şöleni boyunca, Girne Kordonboyunda, oteller stand kurarak tanıtım yaparken, ayrıca, Kıbrıs Türk kültürü ve mutfağına özgü yiyecek içecek satışları yapıldı.
Şölen boyunca, birçok konser, halk dansları ve modern dans gösterileri yer alırken, çocuklara yönelik etkinlikler, çeşitli ikramlar, hediye çekilişleri, girne liman ve kale turları yapıldı..