Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY işbirliğinde düzenlenen, Yakın Doğu Üniversitesi & TÜRKSOY Ressamlar Sergisi KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın katılımıyla Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Sergi Salonunda açıldı.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Türk Dünyası’nı temsilen 10 ülkeden 16 ressamın katılımıyla gerçekleşen sanat buluşmasına KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Temsilcisi, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, Rektör Yardımcıları, Öğretim elemanları, ressamlar ve sanat severler katıldı.
Prof. Dr. Hassan; “Bu Muazzam Birleşme İstikbalde Daha da Büyük Günlere Aday Olacak.”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, “ TÜRKSOY Genel Sekreterimizle Kurucu Rektör Dr. Suat İ. Günsel’in birlikte ivme kazandırdığı bu muazzam birleşme tabi istikbalde daha da büyük günlere aday olacak. YDÜ Müzesinin uluslararası kimliği itibari ile büyük günlere gebe olacaktır. Uluslararası sözünü, yüksek mertebelere taşımak için söylemiyorum. Gerçekten o niteliğe ulaşacak. Zaten bu gelişme sadece bize özgü birşey değil, TÜRKSOY’umuzun ve tabi yönetim heyetlerinin yeni perspektifler katarak uluslararası kelimesine kavramına vurgu yaptıklarını biliyoruz. Değerli sanatkarlar, ressamlar her ne resmetmiş olursanız olunuz sizlerin birikim ve ustalığınızdan geleceğin de nasıl olduğunuzu biliyoruz.”Dedi.
Prof. Dr. Hassan şöyle devam etti; “Asıl hedef olan müzemizde yer almanızla müzemizin niteliğini yükseltmeniz gerçekleşmiş olacaktır. Şimdi böyle gelecekte de istikbalde de böyle olmalıdır. İleride üreteceğiniz eserlerle yeni boyutlara ulaşmış olacağız. Böylece YDÜ sarıp sarmalanacak TÜRKSOY’la beraberliği daha da büyüyecektir. Şunu önemle kaydetmek isterim ki Kıbrıs Türk Ressamlarının olağanüstü estetik güzellikte resimleri sayesinde bugüne ulaşıyoruz.” diye konuştu.
Prof. Dr. Kaseinov; “Yakın Doğu Üniversitesi İle Uzun Yıllara Dayanan İşbirliğimizle Yine Güzel Bir Etkinliğe İmza Attık.”
TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov ise konuşmasında; “Yakın Doğu Üniversitesi ile uzun yıllara dayanan işbirliğimizle yine güzel bir etkinliğe imza attık. Üniversitenin kültür ve sanata vermiş olduğu yüksek değerin sonucu olarak yapılması planlanan Güzel Sanatlar Müzesine, TÜKSOY olarak önemli bir katkı sağlamak istedik. Bunun için Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY)’un 20 yıllık deneyimi olan TÜRKSOY ressamlar buluşmasına katılan en yetenekli sanatçılarımızın bu etkinlikte yer almalarını sağladık.” İfadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Kaseinov ;”Sanatçılar, KKTC’nin Doğal Ve Kültür Zenginliğini Tuvallere Yansıttı”
Prof. Dr. Kaseinov, “Bu üniversitenin güzel sanatlar ve tasarım fakültesi öğretim elemanlarına özverili çalışmaları ile bu güzel sergi 10 günlük süre içerisinde ortaya çıkmış oldu. Türk dünyasını temsilen 10 ülkeden 16 ressamın katılımı ile gerçekleşen bu sanat buluşmasında, ressamlar KKTC’nin doğal ve kültür zenginliğinin kendi sanatsal yaratıcılıkları ile birleştirip tuvallere yansıttı.” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı; “Kültür Ve Sanat Sınır Tanımaz Gücü İle Bizi Yeniden Birleştitiyor.”
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise; ”Bir güzel etkinlikte daha sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum. 10 ülkeden sanatçı arkadaşlarımızın eserlerini hep birlikte izleyecveğiz. Kültür ve sanat sınır tanımaz gücü ile bizi yeniden birleştitiyor. Gönül arzu eder ki KKTC’nin hiç bir sınırı olmasın. Ne spor, ne siyaset, ne sanat. Ama gelin görün ki hayatın gerçeği bu değil. Kıbrıslı Türk olarak bir çok alanda ambargo ile karşı karşıyayız.” İfadelerine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Akıncı; “Müjdelenen Sanat Müzesinin Üniversite’ye Ve KKTC’ye Hayırlı Olmasını Dilerim”
Cumhurbaşkanı Akıncı; “ Bunu aşabildiğimiz tek yer sanat. Çünkü sanatın ve kültürün evrensel bir dili var. Salona girer girmez ilk bakışta çok güzel eserlerin olduğunu görüyoruz. Bu sergilenen eserler bizim onları görmemizi bekliyor. Bu nedenle uzun söze gerek yok diye düşünüyorum. Bütün sanatçı kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Yakın Doğu Üniversitesi’nin Kurucu Rektör ve Rektörüne yine güzel bir olaya imza attıkları için teşekkür ediyorum. Bu üniversiteye her geldiğimizide ayrı bir heyecan duyuyoruz. Ayrıca müjdelenen sanat müzesinin de şimdiden üniversiteye ve KKTC’ye hayırlı olsun diyorum.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.
Konuşmaların ardından YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov’a günün anlam ve önemine binaen birer plaket takdim etti. Daha sonra TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov’da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya TÜRKSOY ve KKTC isimli bir kitap takdim etti.
Daha sonra sergide eserleri sergilenen ressamlara sırasıyla Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov,Kurucu Rektör Dr. Suat Günsel,Mütevelli Heyeti Başkanı Doç.Dr. İrfan S.Günsel, Rektör Prof.Dr. Ümit Hassan ve Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Fahreddin Sadıkoğlu tarafından; Vahid Novruzov (Azerbaycan), Armat Bektasov (Kazakistan), Jusup Matayev (Kırgızistan), Nodir Bobomyratov (Özbekistan), Ishangukulı Ishanguliyev (Türkmenistan), Vera Frolova (RF Başkurdistan), Aleksei Topoev (RF Hakas), Farid Valiullin (RF Tataristan) ve Yakın Doğu Üniversitesi öğretim elemanları Erdal Aygenç, Erdoğan Ergün, Mustafa Hastürk, Hikmet Uluçam, Hasan Zeybek, Murat Allahverdi, Rana Emrahova ve Aysel Mir-Kasımova’ya plaketleri takdim edildi.
Plaket takdiminin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov, Kurucu Rektör Dr. Suat Günsel ve diğer konuklarla birlikte serginin açılışı yapıldı.
Sergi, Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü Öğretim Elemanı İlyas Abdullin’nin verdiği keman dinletisi ile devam etti.
Sergi, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov ve Ressamlara Kıbrıs’a özgü Lefkara İşiyle birlikte çeşitli hediyelerin takdimiyle son buldu.