KKTC’de inşaat sektörünün her geçen gün artmasıyla birlikte son dönemlerde iş kazalarının sıklıkla yaşandığına ağır yaralanmalar ve ölümlerle sonuçlandığına tanık oluyoruz. Kofalı İnşaatta yaşanan ölümlü iş kazası ise daha dün gerçekleşti… 18 yaşındaki Yavuz Bay tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Ajans Cyprus / Lefkoşa
İş kazaların sebepleri incelendiğinde ise karşımıza maalesef pek de iç açıcı bir tablo çıkmamaktadır. İş kazalarının sebepleri hakkında yapılan araştırmalara baktığımızda iş kazalarının %90’a yakın işçi kaynaklı olduğu belirtiliyor.
Mesleki Eğitimin Ve Mesleki Yeterlilik Belgesinin Önemsenmediği Bir Ülkede İş Kazaları Kaçınılmaz
Mesleki Yeterlilik kapsamında herhangi bir girişimi olmayan yöneticilerle, bilgi ve becerilerini yerinde, zamanında ve doğru şeklide kullanamayan çalışanlar iş kazalarına sebebiyet vermekte. Dolayısıyla mesleki eğitimin ve Mesleki Yeterlilik Belgesinin önemsenmediği bir ülkede işçinin iş kazalarına sebebiyet vermesi kaçınılmaz oluyor.
Mesleki Eğitim Ve Mesleki Yeterlilik Devlet Politikası Olmalı
Her şeyden önce çalışanların, eğitimli ve belgeli olması devlet politikası haline gelmelidir. Mesleki yeterlilik belgeleri özellikle iş sağlığı ve güvenliği noktasında ülkemizde iş kazalarının azalmasına, üretimde ve istihdamda verimliliğin artmasına ve nitelikli ve belgeli işgücünün temin edilmesine kolaylık sağlayacağı uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Türkiye’de Mesleki Yeterlilik Belge Zorunluluğu İş Kazalarını %60 Azalttı
Türkiye ‘de Mesleki Yeterlilik Belge zorunluluğu getirildikten sonra iş kazalarının %60 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Bu oranlar dikkate alınmış ve belge zorunluluğu getirilen meslek sayıları artırılmıştır.
KKTC’de İş Kazaların Önüne Geçilebilir
KKTC’de yaşanan bu iş kazalarının önüne mesleki eğitimler, Mesleki Yeterlilik Belgeli çalışanlar ve bu konuda özveri gösterecek yöneticilerle geçilebilir.
Türkiye’de Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu
TC Bakanlar Kurulu kararıyla tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamına giren mesleklerde, mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale getirilmiş ve bu belgeyi almaya hak kazananların sınav ücretleri de devlet tarafından ödenmekte. Bu kapsamda mesleki yeterlilik belgesiz işçi çalıştıran işverene maddi ve hukuki cezalar uygulanmakta.
KKTC Çalışma Bakanlığı konuya ilişkin benzer bir çalışma yaparak KKTC vatandaşlarına da Mesleki Yeterlilik Kursları düzenleyebilir ve çalışanları sertifikalandırabilir. TC Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), halihazırda KKTC’de çalışan TC uyruklu vatandaşların bu programdan yararlanmasına da uygundur diyor.
MYK, ayrıca yetkilendirmiş oldukları belgelendirme kuruluşları aracılığıyla personel belgelendirme işlemlerini gerçekleştirmekte olduklarını, yıl içerisinde planlı ve plansız denetimler yaparak sınavların ve belgelendirme süreçlerinin kalitesini kontrol altında tuttuklarını belirtiyor.
MYK’dan aldığımız bilgiye göre, sanayi ve ticaret odaları ve organize sanayi bölgeleri gibi kurum ve kuruluşlarda toplantılar, konferanslar düzenleyerek belge zorunluluğu ve mesleki yeterlilik belgesinin önemi anlatılarak çalışanlar ve işverenlerin bilinçlendirilmekte olduğunu belirtildi. Ayrıca, belge zorunluluğu kapsamında yer alan mesleklerin sayısının her yıl artmakta olduğu ve sınav ücretlerinin devlet tarafından belge almaya hak kazananlara çeşitli fonlarla geri ödendiği vurgulandı.