Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği öğretim üyeleri, ortak olarak yaptıkları 3 farklı çalışmayı İsveç’te gerçekleşen “International Workshops on Radiation Imaging Detectors/ Uluslararası Radyasyon Görüntüleme Çalıştayı 2018”de sundular.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Yrd. Doç. Dr. İlker Özşahin, Yrd. Doç. Dr. Dilber Uzun Özşahin, Öğretim Görevlisi Musa Sani Musa ve Berna Uzun’un çalıştayda sunduğu ‘Yüksek Performans Düşük Maliyetli YDÜ – Pozitron Emisyon Mamografi (PEM) Cihazının Simülasyonu ve Performans Değerlendirilmesi’, ”Çok Kriterli Karar Verme Teorisine Dayali Fuzzy Promethee Tekniği Kullanarak Yari İletken Dedektörlerinin Performans Değerlendirilmesi” ve ”Beyin Pozitron Emisyon Tomografi Cihazi İçin Yeni Sintilatör Kristallerinin Simulasyonu” isimli çalışmalar katılımcılardan büyük ilgi gördü.
“PEM Cihazı Meme Kanserinde 1 mm ye Kadar Düşük Boyutta Lezyonlar Detekte Edilebilecek Kapasiteye Sahip”
Yrd. Doç. Dr. İlker Özşahin tarafından yapılan ‘Yüksek Performans Düşük Maliyetli Yakın Doğu Üniversitesi – Pozitron Emisyon Mamografi (PEM) Cihazının Simülasyonu ve Performans Değerlendirilmesi’ isimli sunumda, Yakın Doğu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri birimi tarafından desteklenen ve Massachusetts General Hastanesi ile Harvard Tıp Fakültesi arasında ortak olarak yürütülen projede, meme kanserinde 1 mm ye kadar düşük boyutta lezyonlar detekte edilebilecek kapasiteye sahip olduğu gösterildi.
Yrd. Doç. Dr. İlker Özşahin, Yard. Doç. Dr. Dilber Uzun Özşahin, Öğretim Görevlisi Musa Sani Musa tarafından yürütülen projede cihazın, tasarımında Massachusetts General Hastanesi ve Harvard Tıp Fakültesi’nde bulunan özel bir teknikten dolayı maliyetinin de normal meme kanseri dedekte eden PEM cihazlarından 10 katı kadar düşük olacağı, bu cihazın geometrisi silindirik şeklinde olduğu için çok kısa sürede görüntü elde edebilecek hassasiyete sahip olduğu da belirtildi.
Yarı İletken Dedektörlerin Nükleer Tıp Görütüleme Cihazlarında Kullanım Performansları Konuşuldu…
Yakın Doğu Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünden öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. İlker Özşahin, Yrd. Doç. Dr. Dilber Uzun Özşahin, Öğretim Görevlisi Musa Sani Musa ve Berna Uzun’un ile Birleşik Arap Emirlikleri’nden Ajman Üniversitesi ile ortak olarak yürütülen ”Çok Kriterli Karar Verme Teorisine Dayali Fuzzy Promethee Tekniği Kullanarak Yari İletken Dedektörlerinin Performans Değerlendirilmesi” isimli ikinci çalışma ise izleyiciler tarafından büyük bir ilgiyle izlendi.
Özellikle yeni nesil nükleer tıp görüntüleme cihazlarının tasarlanmasında matematiksel yol gösteren bu çalışma yarı iletken dedektörlerinin performans değerlendirmesini baz aldığı belirtildi. Yakın Doğu Üniversitesinde geliştirilen Fuzzy PROMETHEE tekniğinin medikal uygulamaları konusu içerisinde olan bu karar verme teorisi sayesinde nükleer tıp görüntüleme tekniklerinden olan Pozitron Emisyon Tomografi, Tekli Foton Emisyon Bilgisayar Tomografisi, Kompton Kamera, Bilgisayarlı Tomografi gibi cihazların tasarlamasında General Electric, Siemens, Philips gibi firmalar yeni nesil nükleer tıp görüntüleme tekniği konusunda hangi yarı iletken dedektörü kullanması konusunda ışık tutacağı not edildi. Bu teknik ayrıca, yüksek enerji fiziği ve parçacık fiziği gibi yarı iletken dedektörlerin kullanımının vazgeçilmez olduğu alanlarda da, üreticiye ve araştırmacılara daha hassas ve doğru karar vermede yardımcı olacağı açıklandı.
Çalıştayda son olarak Yrd. Doç. Dr. İlker Özşahin ve Musa Sani Musa tarafından yürütülen ”Beyin Pozitron Emisyon Tomografi Cihazi İçin Yeni Sintilatör Kristallerinin Simulasyonu” isimli çalışma sunuldu. Çalışmaya ilişkin yapılan açıklamada, çok önemli bir nükleer tıp görüntüleme tekniği olan beyin Pozitron Emisyon Tomografi cihazının gelişen teknoloji ile sürekli yenilenmekte ve değişmekte olduğu belirtildi. Medikal görüntüleme için özel olarak tasarlanan GATE simulasyonu kullanılarak medikal görüntülemede en çok kullanılan sintilasyon kristalleri ve yeni çıkan veya son zamanlarda önerilen sintilasyon kristalleri arasındaki duyarlılık farkı gösterildiği vurgulanan açıklamada, konferansta sunulan tüm çalışmaların Science Citation Index (SCI) alanındaki dergide çok kısa bir zaman sonra yayınlanacağı belirtildi.