Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun döviz kurunda yaşanan artışlara dikkati çekerek tarımsal üretimi ve tüketimini tehdit altına aldığını vurguladı
Ercilasun; İthal edilen kimyasal gübre, tarımsal ilaç, tohum, akaryakıt fiyatlarındakı artışın doğrudan çiftçi girdilerini etkilediğini savundu.
Çiftçinin alım gücünün yaşanan döviz artışı sonucunda ciddi anlamda daraldığına değinen Ercilasun yaptığı yazılı açıklamada şu sözlere yer verdi.
‘’Çiftçinin üretim için aldığı girdiler bir yıl içinde iki kat seviyelerine çıktığı gözlenmektedir. Girdilerin nerdeyse % 100 ithal ve dövizle ilişkili olan tarım sektöründe verimde, kalitede ve rekoltelerde düşüşler meydana gelecektir.
Bu durum çiftçi gelirindeki düşüşe direk yansıyarak bir taraftan da tüketicinin pahalılık nedeniyle mutfağına sofrasına sebze meyve götürememesine neden olacaktır. Bu süreçte ürününü satarken aynı kazancı sağlayamayan üretici üretimin devamlığın noktasında sorunlar yaşayacağı düşünülmektedir. Ayrıca üreticinin ürettiği ürünler aracılar, tüccarlar tarafından krizi fırsat bilip zam üstüne zam yapılmaktadır. Bu durum pazardaki fiyatların yüksek seyretmesine neden olurken bir çok meyve ve sebzedeki zamlar rekor seviyelere ulaştığını gözlemlemekteyiz.
Bu şekilde üretenin ve tüketenin mağdur olduğu bir sistem oluşurken aracıların ve tüccarların kazancı da kat kat katlama fırsatı yaratmıştır. Bu durum üretimi her geçen gün daha da aşağı çekme riskini artırmaktadır.
Yurtdışından ithal edilen tarımsal ürünlerinin maliyeti, döviz kurunun artmasıyla birlikte yükselirken, bu durum tüketicinin marketteki, pazardaki sebze ve meyveyi daha pahalıya satın almasına sebep oluyor. Yaz mevsiminde sebze ve meyvelerde görülen yüksek fiyatların kış ayında da kendini hissettireceğini ve geçen yıla oranla daha yüksek bir fiyatla karşılaşılacağı beklenmektedir.