Mehmet Ordukaya; “Çalışanların eğitim seviyelerinin ve iş sağlığı ve güvenliği konusundaki farkındalığının yeterli düzeyde olmaması iş kazalarının yüksek oranda yaşanmasına neden olmaktadır.”
Türkiye Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, Türkiye’de Mesleki Yeterlilik Belge zorunluluğunun iş kazalarını %60 azalttığını belirtti.İş kazaların sebepleri incelendiğinde karşımıza maalesef pek de iç açıcı bir tablo çıkmamaktadır. İş kazalarının sebepleri hakkında yapılan araştırmalara baktığımızda iş kazalarının %90’a yakını işçi kaynaklı olduğu belirtiliyor.
Ajans Cyprus / ÖZEL
KKTC’de İş Kazaların Önüne Geçilebilir
Haber merkezimize konuşan uzmanlar, KKTC’de yaşanan bu iş kazalarının önüne mesleki eğitimler, Mesleki Yeterlilik Belgeli çalışanlar ve bu konuda özveri gösterecek yöneticilerle geçilebilir diyorlar.
Mesleki Eğitimin Ve Mesleki Yeterlilik Belgesinin Önemsenmediği Bir Ülkede İş Kazaları Kaçınılmaz
Mesleki Yeterlilik kapsamında herhangi bir girişimi olmayan yöneticilerle, bilgi ve becerilerini yerinde, zamanında ve doğru şeklide kullanamayan çalışanlar iş kazalarına sebebiyet vermekte. Dolayısıyla mesleki eğitimin ve Mesleki Yeterlilik Belgesinin önemsenmediği bir ülkede işçinin iş kazalarına sebebiyet vermesi kaçınılmaz oluyor.
Mesleki Eğitim Ve Mesleki Yeterlilik Devlet Politikası Olmalı
Her şeyden önce çalışanların, eğitimli ve belgeli olması devlet politikası haline gelmelidir. Mesleki yeterlilik belgeleri özellikle iş sağlığı ve güvenliği noktasında ülkemizde iş kazalarının azalmasına, üretimde ve istihdamda verimliliğin artmasına ve nitelikli ve belgeli işgücünün temin edilmesine kolaylık sağlayacağı uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Ajans Cyprus Haber merkezine çok önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, Türkiye’de Mesleki Yeterlilik Belge zorunluluğunun iş kazalarını %60 azalttığını belirtti.
İşte Türkiye Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya’nın altını çizerek anlattığı önemli açıklamaları;
Mesleki Yeterlilik Kurumunun Kurulma Amacı Nedir?
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), Ulusal Yeterlilik Sisteminin (UYS) kurulması ve işletilmesi amacıyla 5544 Sayılı Kanun ile kurulmuştur. UYS eğitim ile istihdam arasında doğru ilişkinin kurulmasını sağlayan, bireylerin bilgi ve becerilerinin; güvenilir, şeffaf ve uluslararası kıyaslanabilir bir altyapı içinde değerlendirilmesine ve belgelendirilmesine imkân veren faaliyetler bütünüdür. UYS kapsamındaki tüm faaliyetler ilgili sosyal tarafların, sivil toplum örgütlerinin, kamu kurum ve kuruluşlarının ortak çalışmaları ile gerçekleştirilmektedir, MYK bu çalışmaları koordine etmektedir.
MYK’nın temel vizyonu eğitimin istihdamla uyumunu güvence altına alarak nitelikli insan kaynağının oluşmasına öncülük etmek, uluslararası ölçekte tanınan, etkin ve saygın bir kurum olmaktır. Kalite güvencesi sağlanmış ulusal yeterlilik sistemini oluşturmak ve sürdürmek, MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerine uluslararası ölçekte itibar sağlamak ve böylece işgücünün hareketliliğini kolaylaştırmak Kurumun stratejik hedefleri arasında bulunmaktadır.
Ulusal Yeterlilik Sisteminin kurulması ve işletilmesi aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu süreçte MYK öncelikli olarak ulusal meslek standartlarını belirlemekte sonrasında ise ulusal meslek standartlarını temel alan ulusal yeterlilikler geliştirilerek bu yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme yapılmaktadır. Bahsi geçen görevler bizzat MYK tarafından değil görevlendirdiği kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Mesleklere ilişkin standart ve yeterlilik belirleme çalışmaları sektör ihtiyaçları dikkate alınarak MYK tarafından kademeli olarak başlatılmış olup, yürürlükteki standartlar ve yeterlilikler Kurumumuzun internet sitesinde kamuoyunun bilgilerine sunulmuştur.
Ulusal Yeterlilik Sisteminin diğer bileşeni olan sınav ve belgelendirme süreci ise belirlenen Ulusal Yeterliliklerde akredite olmuş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca yürütülmektedir.
Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterlilikler;
Ulusal Meslek Standartları
Ulusal Meslek Standardı (UMS) bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normlardır.
Ulusal Meslek Standartları kapsamında; kişinin yürütmesi gereken başlıca görevler, izlemesi gereken işlemler ve bu işlemleri gerçekleştirirken sergilemesi gereken başarım ölçütleri yer almaktadır. Bir diğer ifade ile UMS’ler sektörün talep ettiği çalışan profilini tanımlamakta ve bu kişilerin sahip olması gereken bilgi, beceri, tutum ve davranışları içermektedir. Mesleki alanla ilgili sağlık, güvenlik ve çevre koruma konularındaki mevzuat, mesleğin icra edildiği çalışma ortamı ve koşulları, mesleğin icrasında kullanılan araç, gereç ve ekipman ile idari ve teknik gerekliliklerde ayrıca UMS’ler kapsamında sunulmaktadır.
UMS’lerde mesleğe ilişkin zorunlu görevlerin yanında iş sağlığı ve güvenliği, kalite, iş organizasyonu, çevre koruma ile mesleki gelişim gibi her meslekte olması gereken görevlerde yer almakta olup, özellikle iş sağlığı ve güvenliği ile çevre koruma konusunda hem işverenlerin hem de çalışanların farkındalığının artırılması amaçlanmıştır.
Ulusal meslek standartlarının 5544 sayılı MYK Kanunu’nun 21/4 sayılı maddesi gereği meslekî ve teknik eğitim ve öğretime ilişkin orta ve yükseköğretim programlarının, Millî Eğitim Bakanlığı ve üniversiteler tarafından bir yıl içinde ilgili ulusal meslek standartlarıyla uyumlu hâle getirilmesi ve eğitim ve öğretimin bu programlara göre verilmesi gerekmektedir.
Bu çerçevede, ulusal meslek standartlarının mesleki ve teknik eğitim programlarına yansıtılması ile iş dünyası ile eğitim dünyası arasındaki bağ kuvvetlenmektedir. Bunlara ek olarak UMS’lerin hazırlanmasının diğer bir önemli işlevi ise ölçme, değerlendirme ve belgelendirme süreçlerine girdi sağlayacak UY’lerin hazırlanmasına temel teşkil etmesidir. UMS’ler hem eğitim programlarına hem de ulusal yeterliliklere girdi sağlaması ile nitelikli işgücünün ülkemize kazandırılmasında önemli bir rol üstlenmektedir.
Ulusal Yeterlilikler
Ulusal yeterlilikler (UY) bireylerin UMS’lerde tanımlanan mesleki profile uygun olup olmadıklarının belirlenmesi ve belgelendirmesinde kullanılmak üzere geliştirilen ölçme ve değerlendirmeye yönelik unsurları içeren teknik dokümanlardır.
UY’ler, ulusal ya da uluslararası meslek standartları temel alınarak hazırlanmaktadır. UY’ler kapsamında; bireylerin sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri gösteren öğrenme çıktıları ile ile bu bilgi, beceri ve yetkinlikleri kanıtlamaları için nasıl bir ölçme ve değerlendirme sürecinden geçmeleri gerektiği açıklanmaktadır.
Ulusal yeterliliklerde ilgili meslekte MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmak isteyen adayların nasıl bir ölçme-değerlendirme sürecinden geçeceği, hangi ölçme araçları (teorik sınavlar, performansa dayalı sınavlar, gözlem vb.) kullanılarak ölçüleceği ve başarılı adaylardan sınavlarda sergilemesi beklenen asgari performans düzeyi tanımlanmaktadır. Adaylar, ulusal yeterliliklerde tanımlanan başarı şartlarını sağladıkları takdirde ilgili alanda MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine ulaşabilmektedirler.
Sınav ve Belgelendirme Süreci:
Sınav ve belgelendirme süreçleri, Kurumumuz tarafından belirlenen Ulusal Yeterliliklerde akredite olmuş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşlarca yürütülmektedir. Kurumumuz tarafından yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşları;
- Ulusal Yeterlilik Çerçevesinde tanımlı ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürüten,
- Türk Akreditasyon Kurumu(TÜRKAK) ya da Avrupa Akreditasyon Birliği bünyesinde çok taraflı tanıma anlaşması imzalamış akreditasyon kurumlarınca ilgili yeterliliklerde TS EN ISO/IEC 17024 standardına göre akredite edilmiş,
- MYK tarafından yapılan inceleme, denetim ve değerlendirme sonucunda gerekli şartları sağladığı tespit edilen personel belgelendirme kuruluşlarıdır.
Kurumumuz bünyesinde yürütülen çalışmalar sonucunda şu ana kadar 951 taslak meslek standardı hazırlanmış ve bunlardan 792’si Resmi Gazete’de yayımlanarak Ulusal Meslek Standardı (UMS) niteliği kazanmıştır. UMS’lerin hazırlanmasını takiben 445 adet ulusal yeterlilik yayınlanmıştır. Belgelendirme faaliyetleri 159 Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşu (YBK) tarafından 271 ulusal yeterlilikte (UY) devam etmektedir. Şu ana kadar verilen belge sayısı 362.822’ye ulaşmıştır.
Yeterlilik Kurumu’nun Kurulmadan Önceki Ve Sonraki İş Kazalarına Yönelik İstatistiklerinde Ne Değişti?
Türkiye’de de çalışma hayatının önemli sorunlarından biri iş kazaları ve meslek hastalıkları olarak gösterilmektedir. İnsani boyutu bakımından hem işçi ve işveren hem de devlet açısından iş kazaları ve meslek hastalıklarının pek çok olumsuz etkisinin bulunması, konunun hassasiyetle incelenmesini gerekliliğini göstermektedir. Çalışanların eğitim seviyelerinin ve iş sağlığı ve güvenliği konusundaki farkındalığının yeterli düzeyde olmaması iş kazalarının yüksek oranda yaşanmasına neden olmaktadır.
İş kazalarının azaltılması ve ölümlü iş kazalarının engellenmesi için öncelikli olarak iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin denetimlerin sıklaştırılması, işçi ve işverenlerin gerekli önlemleri alması ve yapılan işe uygun mesleki eğitimin alınması önem arz etmektedir.
Türkiye’de Mesleki Yeterlilik Belge Zorunluluğu İş Kazalarını %60 Azalttı
Türkiye ‘de Mesleki Yeterlilik Belge zorunluluğu getirildikten sonra iş kazalarının %60 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Bu oranlar dikkate alınmış ve belge zorunluluğu getirilen meslek sayıları artırılmıştır.