Kıbrıs Türk Tabipler Birliği ile Doğu Akdeniz Üniversitesi Doktor Fazıl Küçük Tıp Fakültesi işbirliğinde ” Afet Dönemi Sağlık” konulu seminer düzenledi.
Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr Dt. Ahmet Özant yaptığı açılış konuşmasında, afet yönetim sürecinde eldeki sağlık imkanlarının en verimli şekilde kullanılması gerektiğini ifade etti.
Doğu Akdeniz Üniversitesi Doktor Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof Dr. Nahide Gökçora da yaptığı açılış konuşmasında depremlere hazır olmak ve yaraları bilimle sarmanın önemine vurgu yaptı.
Deprem öncesi farkındalığın artırılmasının altını çizen Gökçora, afet dönemi salgın hastalıkların önlenmesine dikkati çekti.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr.Nesil Bayraktar da seminerde yaptığı konuşmasında, olası afetlere yönelik eylem planı geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Afet sonrası solunum yolu enfeksiyonları, su ve gıda temininden kaynaklanan enfeksiyonların baş gösterebileceğini dile getiren Bayraktar,temiz su ve gıda teminin önemine vurgu yaptı.
Geçici toplu yaṣam alanlarına kurulacak sahra hastanelerinin önemine vurgu yapan Bayraktar, dört haftadan sonra etkilenen nüfusun yaşam koşullarının değişmesiyle de birtakım enfeksiyonların gözlemlendiğini dile getirdi.
Bayraktar, göç alan bölgelerde ise sağlık kaydı ile kontrolünün yeniden düzenlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Acil Tıp Uzmanı Dr. Ziba Yücel de “Afette İlk Müdahale” konusunda konuşmasını gerçekleştirerek,afet yönetimi konusunda yetkili kisilerden vatandaşlara herkese görev düştüğünü ifade etti.
Yücel, afet öncesi hazırlığının ilk müdahale ve iyileştirme aşamasını kolaylaştıracağına vurgu yaptı.BRT
Kaynak : BRTK