1. Haberler
  2. Kıbrıs
  3. “KKTC’yi ziyaret edin ve orada yatırım yapmaya çalışın”

“KKTC’yi ziyaret edin ve orada yatırım yapmaya çalışın”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Melbourne Sunshine Camisi’nde düzenlenen “Kıbrıslı Türklerle Buluşma: Kıbrıslı Türklerin Avustralya’ya Gelişinin 80. Yıl dönümünü Anma” etkinliğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Melbourne’daki Sunshine Camisi’nde düzenlenen “Kıbrıslı Türklerle Buluşma: Kıbrıslı Türklerin Avustralya’ya Gelişinin 80. Yılını Anma” etkinliğine katılarak bir konuşma yaptı.

Toplantıya Türkiye Cumhuriyeti Melbourne Başkonsolosu Doğan Ferhat Işık ve KKTC Melbourne Fahri Temsilcisi Hasan Sayar’ın yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar’ı Victoria Kıbrıs Türk İslam Cemaati’ne ait olan binaya gelişinde, büyük bir kalabalık karşıladı. Toplantı, Cumhurbaşkanı onuruna farklı sivil toplum kuruluşları ve dernekler tarafından düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Melbourne’da yaşayan Kıbrıslı Türklere sıcak selamlarını ileterek başladı.
Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC‘nin Melbourne Fahri Temsilcisi Hasan Sayar’a ve tüm sivil örgütlere, yetkililere ve üyelere, toplantıyı onuruna düzenleyip katıldıkları ve kendisini Avustralya’ya davet ettikleri için Melbourne’daki Kıbrıs Türklerine teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs Türk halkıyla birlikte olmak üzere Avustralya’ya ilk ziyaret için davetiniz, 2020 yılında seçildiğimden kısa bir süre sonra yapılmıştı. Size verdiğim sözü tuttum. Ve ben de sizleri kucaklamak ve Kıbrıslı Türklerin Avustralya’ya gelişinin 80. yıl dönümünü kutladığınız bu önemli günde, buradaki varlığınızı ve başarılarınızı kutlamak için buradayım” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Ülkeyi ziyaret eden ilk KKTC Cumhurbaşkanı sıfatıyla Avustralya’yı ziyaret etmekten büyük bir gurur duyuyor ve buradan, aralarında Osman Şaban, Halil Osman, Hasan Aziz ve Mustafa Mehmet Nazım’ın da bulunduğu, Avustralya’ya yaklaşık 80 yıl önce yerleşen ilk Kıbrıslı Türkleri anmak istiyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı, Kıbrıslı Türklerin diğer ülkelere göçünün, İngiliz sömürgesi döneminde ve 1963 sonrasında, Kıbrıslı Rumların Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama emellerinin bir parçası olarak Kıbrıslı Türklere karşı ada çapında saldırılar başlatması sırasında yaşanan baskılar nedeniyle meydana geldiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün Kıbrıs Türklerine Türkiye’yi temsil etme ve Anzak Anma Günü törenlerine çelenk koyma izni verdiğini öğrenmekten gurur duyduğunu söyledi.

Avustralya’daki Kıbrıslı Türklere, istenilen düzeyde devletin ilgi gösterememiş olabileceğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, şunları söyledi:

“Ancak unutulmadınız. Kalplerimiz, egemenliğimizin ve bağımsızlığımızın simgesi olan vatanımız KKTC‘ye olan sevgiyle atıyor. Sizlerle daha güçlü bağlar kurmak, sizi dinlemek ve bundan sonra bağlarımızı geliştireceğimizin garantisini vermek için buradayım ve sizlere teşekkür ediyorum.”

Cumhurbaşkanı Tatar, Avustralya’da dördüncü ve hatta beşinci kuşağa giren Kıbrıs Türklerinin çok kültürlü Avustralya’nın sosyal ve kültürel dokusunu zenginleştirdikleri ve farklı mesleklerde ve yaşam alanlarında başarılı olduklarını belirterek bu başarıları takdir ettiğinin altını çizdi.

Kıbrıslı Türklerin sahip olduğu Sunshine Camisi’ni ziyaret etmekten gurur duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, ihtiyaç duyulan parayı karşılamak için mülklerini teminat olarak gösteren Kıbrıslı Türk üyelerin fedakârlıkları ile inşa edilen kompleksin yaşama geçirilmesine katkısı olan tüm Kıbrıslı Türk üyelere teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Tatar, camide kültürümüzün önemli bir parçası olarak Osmanlı Türk mimari tasarımı ve motiflerinin kullanılmasının önemine değindi.

“Birliğiniz bizim için önemli”

Cumhurbaşkanı Tatar, Melbourne ve Sydney’de çeşitli sivil toplum kuruluşlarının daveti üzerine Kıbrıs Türklerinin Avustralya’ya gelişinin yıl dönümü kutlamalarına da katıldığını belirterek, şöyle konuştu:

“Ben de sizleri kucaklamak ve görüşlerinizi dinlemek için buradayım. Bunu Anavatan Türkiye, İngiltere ve ABD’de yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler için de yapıyorum. Sizlerle tanışmak ve özellikle KKTC konusunda bana ileteceğiniz değerli mesaj ve görüşlerinizi almak için buradayım. İster KKTC‘de, ister Anavatan Türkiye’de, ister İngiltere’de, ister Avustralya’da yaşasın, her Kıbrıslı Türk’ün kalbi birlikte atıyor. Avustralya’da kültür ve kimliğinizi korumayı başardığınız için takdir ediyorum.”

“KKTC’yi ziyaret edin ve orada yatırım yapmaya çalışın”
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıslı Türklerin nerede yaşarlarsa yaşasınlar KKTC‘yi ziyaret etmelerinin ve vatanlarıyla bağlarını sürdürmelerinin önemine vurgu yaparak, “KKTC, bizim ortak vatanımızdır ve Avustralya’daki Kıbrıslı Türklerin ülkemizle bağlantılarını sürdürmeleri ve oraya yatırım yapmaya çalışmaları önemlidir. Gençlerimizin ve gelecek nesillerin Türk dilini, tarihini, kültürünü ve geleneklerini öğrenmesi çok önemlidir. Kıbrıslı Türklerin KKTC‘ye duyduğu sevgi ve bağlılık beni çok etkilemiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle devam etti:

“İnsanlık dışı izolasyona rağmen KKTC 30 yılda büyük ilerleme kaydetti. Ülkemizde 100’den fazla ülkeden 30 binin üzerinde uluslararası öğrenci eğitim görüyor. Ercan Havalimanımız genişletilerek çağdaş standartlara ulaştırıldı. Ercan Havalimanı artık, yılda 10 milyon yolcu kapasiteli adanın en büyük havalimanıdır. KKTC‘nin çehresini değiştirecek, ekonomisini güçlendirecek ve refahını artıracak çalışmalar sürmektedir.”

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC için projelerin, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle hayata geçtiğini kaydederek, şöyle konuştu:

“Bu büyük projelerin arasında 75 milyon m3’lük deniz altı su boru hattı projesi de yer alıyor. Geçitköy Barajı’na yıllık temiz su, diğer altyapı ve iletişim yatırımları bu projeler arasında yer alıyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye ile KKTC arasında elektrik bağlantı kablosunun hizmete girmesiyle farklı bir döneme gireceğiz.”

Cumhurbaşkanı Tatar, Anavatan Türkiye’ye sadece 65 kilometre uzaklıkta bulunan Kıbrıs Adası’nın stratejik ve jeopolitik öneme sahip olduğunu belirterek KKTC‘nin öneminin her geçen gün arttığını söyledi.

Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyon büyük bir haksızlıktır

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs meselesine değinerek, şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs meselesine çözüm bulmak için her zaman yoğun çaba harcamıştır. 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti ortaklığından silah zoruyla devletin dışına itildik. 1963’ten 1974’e kadar Kıbrıs Türk halkı 103 köyü terk etmek zorunda kaldı ve küçük yerleşim bölgelerinde yaşadı. Rum-Yunan ikilisi, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama emelinin bir parçası olarak Kıbrıs Türk halkının imha planlarını hayata geçirdi. 15 Temmuz 1974’te Yunan Cuntası tarafından ‘Kıbrıs Helen Cumhuriyeti’ ilan edilerek bir darbe düzenlendi. Anavatan Türkiye, garantör güç olarak 20 Temmuz 1974’te akan kanı durduran Kıbrıs Barış Harekâtı’nı gerçekleştirdi ve Temmuz ayında da Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 50’nci yıl dönümünü kutlayacağız.”

Eski Rum Dışişleri Bakanı Nikos Rolandis’in, yarım asırdan fazla süredir en az 15 yerleşim planını Rum tarafının reddettiğini kamuoyuna açıkladığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, şunları kaydetti:

“Kıbrıs Rum halkı, Kıbrıs Türkleri tarafından kabul edilen BM Kapsamlı Çözüm Planını ayrı ayrı eş zamanlı yapılan referandumlarda reddetti. Ancak bu sonuca rağmen uluslararası toplumun izolasyonları kaldırma yönünde verdiği sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi.”

Müzakere yoluyla federal çözüme ulaşmaya yönelik son girişimin Temmuz 2017’de Crans-Montana’da başarısızlıkla sonuçlandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, şunları söyledi:
“Çözüme ulaşılamamasının nedeni temelde Kıbrıslı Rumların yönetimi ve Ada’nın kaynaklarını Kıbrıs Türk halkıyla eşitlik esasına göre paylaşma konusundaki isteksizliğidir.”

Cumhurbaşkanı Tatar, federal temelli müzakerelerin denendiğini, başarısız olduğunu ve tükendiğini söyledi.

Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğine ve uluslararası eşit statüsüne dayalı yeni bir çözüm vizyonu ortaya koyduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, “İki tarafın iş birliğine dayalı komşuluk ilişkileri içinde gerçekçi ve sürdürülebilir bir çözüme yönelik yeni iki Devletli vizyonum temelinde Cumhurbaşkanı seçildim” dedi.

Üç Devlet, Tek Millet

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, BM Genel Kurulu’nun 77. ve 78. oturumlarında tarihi konuşma yaparak, uluslararası topluma Kıbrıs Türk halkına yönelik bir tür zulüm haline gelen izolasyonun sona erdirilmesi ve kaldırılması çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

KKTC‘nin Anayasal adıyla Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olarak kabul edildiğini, diğer Türk devletleriyle farklı alanlarda ilişkiler kurduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in daveti üzerine Azerbaycan’ı ziyaret ettiğini söyledi. Azerbaycan’dan KKTC‘yi ziyaret eden Parlamento dostluk gruplarıyla Azerbaycan’ın KKTC ile ilişkilerini derinleştirmeye devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Tüm bunlar bizim üç devlet, tek millet olduğumuzu bir kez daha teyit ediyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıslı Türklerin Avustralya’ya gelişinin yıl dönümü münasebetiyle halka açık bir toplantı düzenleyen tüm sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti ve farklı konularda daha birçok görüşme yapmayı sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Kaynak : BRTK

“KKTC’yi ziyaret edin ve orada yatırım yapmaya çalışın”
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ajans Cyprus ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın