1. Haberler
  2. Kıbrıs
  3. Yakın Doğu Üniversitesi’nde, Kadına yönelik şiddetin farklı boyutları ele alındı

Yakın Doğu Üniversitesi’nde, Kadına yönelik şiddetin farklı boyutları ele alındı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (TOCAM) tarafından düzenlenen “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” paneli yoğun katılımla gerçekleşti.

Kadına yönelik şiddetin; ekonomik, psikolojik ve hukuksal boyutlarını ele alan panelin Moderatörlüğünü TOCAM Başkanı Doç. Dr. İzlem Kanlı üstlendi. Açılış konuşmasını Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ’ı yaptığı panel beş oturumdan oluştu. Panelde; “Şiddetin Panzehiri: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mücadelesi ve Hukuki Araçlar”, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Koruma ve Destek Hizmetleri”, “Kadına Yönelik Şiddetin Psikolojik Boyutu”, “Şiddet Sarmalından Çıkışta Hukuki Yaklaşımlar ve Toplumsal Dönüşüm”, “Kadına Yönelik Şiddete Yoksulluktan Bakmak” konuları ele alındı. Soru cevap bölümüyle son bulan panelin sonunda Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, katılımcılara teşekkür belgesi takdim etti.

Panelin açılışında, şiddete maruz kalmış ve bununla mücadele etmiş Hukuk Fakültesi yüksek lisans mezunu Fatoumata Jamal Bangoura’nın hazırladığı kısa video gösterildi. Ardından, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi TOCAM üyesi Yrd. Doç. Dr. Tijen Zeybek’in kadına yönelik şiddetle ilgili hazırladığı kısa video katılımcılarla paylaşıldı.

 

Şiddetle mücadele çok yönlü olmalı!

Kıbrıs Türk Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi Başkanı ve Konsey Üyesi Avukat Aslı Murat, sunumunda; toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinin hukuki yollarla güçlendirilmesinin önemini vurguladı. Lefkoşa Türk Belediyesi Toplum Çalışmaları ve Kadın Sığınma Evi Koordinatörü Dr. Ömür Yılmaz, şiddet mağdurlarına yönelik koruma ve destek mekanizmalarının hayati rolüne dikkat çekerken; Yakın Doğu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meryem Karaaziz ise şiddetin ruhsal boyutlarını ele aldı.

Toplumsal dönüşüm ve hukuki yaklaşımların şiddetin önlenmesindeki rolünü tartışan Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve TOCAM Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ayten Erçoban Evren ise sunumunda bu alandaki reformların gerekliliğini masaya yatırdı. Son olarak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi ve TOCAM Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tijen Zeybek ise ekonomik yoksulluk ile şiddet arasındaki güçlü ilişkiye dikkat çekerek, şiddetle mücadelede ekonomik desteklerin önemine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Hep birlikte şiddetsiz bir toplum için çalışmaya devam edeceğiz.”

Kadına yönelik şiddetin; yalnızca bireysel bir olay olmadığını aynı zamanda toplumsal çürümeye neden olan bir insan hakları ihlali olduğunu belirten Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyerek kadının toplumdaki yerini güçlendirme hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi’miz bu çabaların somut bir örneğidir. Ayrıca, Times Higher Education’ın 2024 Dünya Üniversiteleri Etki Sıralaması’nda ‘Cinsiyet Eşitliği’ kategorisinde dünya genelinde 46’ncı sırada yer alarak bu alandaki kararlılığımızı bir kez daha göstermiş bulunuyoruz” dedi.

“Düzenlenen panelin, kadına yönelik şiddetle mücadelede toplumsal farkındalık yaratacağına ve daha adil bir toplum oluşturma yolunda katkı sağlayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve değerli katılımcılara teşekkür ediyorum. Hep birlikte şiddetsiz bir toplum için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Kanlı: “Kadına yönelik şiddet, tüm dünyada devam eden büyük bir sorundur.”

TOCAM Başkanı Doç. Dr. İzlem Kanlı da açılışta yaptığı konuşmada şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Kanlı, günün önemine değinerek, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün kökeninin 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde diktatör Rafael Trujillo’ya karşı mücadele eden Mirabal Kardeşler’in vahşice öldürülmelerine dayandığını söyledi. Kadına yönelik şiddet, tüm dünyada devam eden büyük bir sorundur” dedi. Birleşmiş Milletler’in (BM) bu konudaki çalışmalarını da hatırlatan Doç. Dr. Kanlı, “BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi, kadına yönelik şiddeti, kadınların hak ve özgürlüklerini engelleyen bir ayrımcılık biçimi olarak tanımlıyor” ifadelerini kullandı.

TOCAM’ın misyonuna dair bilgi veren Doç. Dr. Kanlı, “2023 yılında kurulan TOCAM, toplumsal cinsiyete yönelik her türlü ayrımcılık, taciz ve şiddeti önlemeyi, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyoruz” dedi. Ayrıca, TOCAM’ın bugüne kadar gerçekleştirdiği eğitim ve etkinliklerden de söz eden Doç. Dr. Kanlı; “Ocak ayında İskele’de ve çevre köylerde eğitimler düzenledik; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde multidisipliner bir sempozyum gerçekleştirdik. Şu anda ise cezaevindeki kadın mahkûmlara yönelik çalışmalarımızı başlatıyoruz” diye konuştu.

Yakın Doğu Üniversitesi’nde, Kadına yönelik şiddetin farklı boyutları ele alındı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ajans Cyprus ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın