Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı mesajında kültür-sanat alanında yapılan kapsamlı reformların ve yenilikçi projelerin meyvelerinin alınmaya başlandığını belirterek, bazı açıklamada bulundu.
Batuhan Mumcu, 2024 yılının, sanatın her alanında büyük bir hareketliliğin yaşandığı ve sanatın halkla daha fazla buluştuğu bir yıl olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye Yüzyılı vizyonu ve Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un büyük gayretleriyle kültür-sanat alanında yaptığımız kapsamlı reformların ve yenilikçi projelerin meyvelerini almaya başladık.
“YERLİ VE MİLLİ PROJELERE DESTEK VERDİK”
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, yazılı açıklamasında ise sahne sanatlarında hem klasik hem çağdaş eserlere yer veren zengin bir repertuvar oluşturulduğunu belirterek, yerli ve milli projelere verdikleri destekle halkın kendisinden bir şeyler bulabileceği eserlerin sahnelendiğini ve sanatı Türkiye’nin dört bir yanına taşıdıklarını ifade ederek, bilgilendirmesini şöyle sürdürdü:
Ayrıca, genç nesillere yönelik atölyeler, sanat eğitim programları ve okullarda yürütülen projelerle de yeni bir izleyici kitlesi oluşturduk. Gençler ve çocuklar hem izleyici hem de yaratıcı süreçlerin bir parçası oldular.
KONSERLER VERİLDİ
İstanbul’umuzun göz bebeği AKM’de 2024 yılı boyunca; 55 opera, 31 bale, 130 tiyatro, 178 konser, 825 sinema seansı, 1.194 çocuk atölyesi, 20 sergi, 142 diğer etkinlikle birlikte toplamda 2575 etkinliğe imza atarak salonlarımızda 672 bin 42 izleyici sayısına ulaştık.
FESTİVALLER DÜZENLENDİ
İstanbul Kültür Yolu Festivali, Akm Çocuk Sanat Festivali, İksv İstanbul Müzik Festivali, Uluslararası Halk Müzikleri Festivali, 15. Uluslararası Opera Ve Bale Festivali, İdaf Dijital Sanat Festivali, Boğaziçi Film Festivali, Trt World Citizen Humanitarian Film Festivali, Kısadan Hisse Film Festivali, Esenler Film Festivali ve Dostluk Kısa Film Festivali’ne ev sahipliği yaptık.
DÜNYANIN SAYILI İSİMLERİ KONUK OLDU
Başkentimizin kültür ve sanat adası CSO Ada Ankara’da ise düzenlenen 340 konser ve etkinlik ile birlikte toplam 187 bin 714 izleyiciyi ağırladık.
Aralarında Londra Filarmoni Orkestrası, Akademie Für Alte Musik Berlin, Wigmore Solistleri, Wishbone Ash, Academy of Saint Martin in the Fields, Concertgebouw Oda Orkestrası, Cameristi Della Scala, Concerto Köln, Sinfonia Rotterdam, Samida, Münih Filarmoni Solistleri, Accademia Bizantina, Orange Blossom, Orquesta Romantica Milonquera, The Orchestra of The Age of Enlightenment, Franz Liszt Chamber Orchestra, Le Trio Joubran, Budapeşte Festival Orkestrası gibi dünyaca ünlü orkestra ve grupların yanı sıra; Simon Ghraichy, Avishai Cohen, Chris Botti, Michel Camilo, Mojca Erdmann, Allan Haris, Bireli Lagrene, Salvador Sobral, Cecilia Krull, Milosh Karadalic, Riff Cohen, Eivor, Francesca Tandoi, Turan Manafzade, Nigel Kennedy, Alim QasimovFargana Qasimov, Emel Matlouthi, Lena Chamamyan, Omar Faruk Tekbilek, gibi dünyada parmak ile gösterilen isimleri konuk ettik.
ÇOCUK ETKİNLİKLERİ
Çok sayıda çocuk atölyesi ve çocuk etkinlikleri ile çocuklarımızın kültür ve sanatla iç içe büyümesi için adımlar attık.
“KÜLTÜR-SANAT YILI”
“Mumcu, “Kültür-Sanat Yılı” olarak adlandırdıkları bu gurur tablosunın izleyicilerimizin yoğun ilgisiyle taçlandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
Seyircilerimizin bu yoğun ilgisi bize büyük bir sorumluluk da yüklüyor. Seyircilerimizin bizden beklentisi yüksek. Halkımızın da büyük teveccühü ve desteği ile yolumuza devam edeceğiz.
Kaynak : ensonhaber