Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bugün iki önemli yasa tasarısı ele alındı. Tatil Evleri Yasa Tasarısı oy çokluğuyla, Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı ise oy birliğiyle kabul edildi.
Berova: “Kayıt dışılığı bitirecek, kamu maliyesine gelir sağlayacak”
Tatil Evleri Yasa Tasarısı üzerine konuşan Maliye Bakanı Özdemir Berova, yıllardır süren belirsizliğin sona erdirileceğini söyledi. Berova, internet ve aracılar üzerinden kiralanan birçok tatil evinin kayıt dışı olduğunu belirterek, yeni yasayla bu konutların tapuya kayıtlı hale getirilip denetim altına alınacağını vurguladı.
Bakan Berova, kayıt dışı sözleşmelerin tapuya girmesiyle devletin gelir elde edeceğini ve bu gelirlerin bir sonraki bütçe döneminde Meclis’e sunulacağını ifade etti. “Önce yıllar süren kayıt dışılığın önüne geçelim” diyen Berova, Turizm Bakanlığı’nın projelerine de katkı sağlayacaklarını kaydetti.
CTP’den sert eleştiriler: “Yasa yanlış varsayımlar üzerine kurulu”
CTP Milletvekili Fikri Toros, tapu kaydı olmayan bir gayrimenkule kira sözleşmesi kaydı yapılamayacağını belirterek tasarının yanlış temeller üzerine inşa edildiğini savundu.
CTP Milletvekili Ürün Solyalı ise tatil evlerinin Turizm Planlama Dairesi’nin görev alanında olmadığını hatırlatarak denetim yetkisinin hukuken mümkün olmadığını söyledi ve tasarının komiteye geri çekilmesini istedi. “Biraz hukuk bilin, biraz okuyun” sözleri Genel Kurul’da dikkat çekti.
CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay ise denetim konusunda “yetkisiz yetkili yaratılmaya çalışıldığını” belirterek mevzuata aykırılıklara dikkat çekti.
Özdenefe: “Sektör çöpe gider, çalışma gayri ciddi”
Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, yasa tasarısını “hukuki bir garabet” olarak niteledi. Özdenefe, butik otellerin zor durumda olduğunu, turizm sektörünün bu girişimle olumsuz etkileneceğini söyleyerek iktidar milletvekillerinin tasarıdan habersiz olduğunu savundu.
Görüşmelerin ardından Tatil Evleri Yasa Tasarısı, 26 kabul ve 12 ret oyuyla Genel Kurul’dan geçti.
Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi
Genel Kurul’un ikinci gündem maddesi olan Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı oy birliğiyle onaylandı. Komite Başkanı Sunat Atun, tasarının komitede oy birliğiyle geçtiğini açıkladı.
Barçın: “Uzman askerlerin hak kayıpları giderilecek”
CTP Milletvekili Devrim Barçın, düzenlemenin uzman askerlerin görevlerine devam edebilmesi ve yeni uzman asker alımının kolaylaştırılması için hazırlandığını söyledi. Uzmanlıktan sivil işçiliğe geçen personelin maaş kaybı yaşadığını belirten Barçın, “Askerlerin haklarını diğer kamu görevlileriyle eşitlemek boynumuzun borcudur” dedi.
Oğuz: “Fiziki performans gerekçesiyle görev sonlandırmaları vicdanları yaraladı”
İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, geçmişte uzman askerlerin sözleşmeli çalıştığını ve idarenin tek taraflı kararıyla görevlerinin sona erdirilebildiğini hatırlattı. Bunun insan hakları bakımından sorun yarattığını söyleyen Oğuz, mevcut düzenlemeyle personelin emekliliğe kadar çalışma garantisine kavuştuğunu ifade etti.
Atalay: “Kıdem tazminatı ve maaş düzenlemeleri acil çözülmeli”
YDP Milletvekili Talip Atalay ise uzman askerlerin mali haklarıyla ilgili düzenlemelerin ivedilikle yapılması gerektiğini belirtti.
Yasa tasarısının madde madde görüşülmesinin ardından Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.





