ABD Merkez Bankası (Fed), yılın son toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan düşürerek %3,5–3,75 aralığına çekti. Fed’den yapılan açıklamada, kararın 3’e karşı 9 oyla alındığı belirtildi.
Açıklamada, ekonomik görünüm ve risk dengesindeki değişimler dikkate alınarak federal fon oranı hedef aralığında 25 baz puan indirime gidildiği ifade edildi. Fed, ilerleyen dönemde yapılacak ek faiz düzenlemelerinde gelen ekonomik verilerin, güncellenen görünümün ve risk dengesinin yakından takip edileceğini vurguladı.
Fed, enflasyonda kaydedilen ilerlemenin ardından geçen yıl eylül ayında 4 yıl sonra ilk kez faiz indirimi yapmış ve politika faizini 50 baz puan düşürmüştü. Banka, geçen yıl kasım ve aralık aylarında da 25’er baz puan indirim yaparak gevşeme sürecini sürdürmüştü.
Bu yılın ocak ayında faiz indirimi serisine ara veren Fed, mart, mayıs, haziran ve temmuz toplantılarında faiz oranlarını sabit bırakmıştı. Eylül ve ekim aylarında ise 25 baz puanlık iki indirim daha yapılmıştı.
Son karar ile birlikte Fed, bu yıl üçüncü kez faiz indirimine gitmiş oldu.
Ekonomiye ilişkin güncellenen tahminler, Fed’in gelecek yıl bir faiz indirimi öngördüğünü, 2026 yılı için ise tek bir indirim sinyali verdiğini gösteriyor.





