İngiltere Savunma Bakanı John Healey, İran’a ait iki füzenin Kıbrıs yönüne doğru ateşlendiğini ve hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkladı
Bakan Healey, füzelerin adadaki İngiliz askeri üslerini doğrudan hedef alıp almadığının net olmadığını belirterek, “Üslerimizi kasıtlı olarak hedef alıp almadıklarından emin değiliz” dedi. Kıbrıs’taki İngiliz güçlerinin yüksek alarm seviyesine geçirildiği ve Londra’nın gelişmeleri yakından takip ettiği bildirildi.
“Uçaklarımız Füzeleri Düşürür”
Healey, Sky News’e verdiği demeçte İngiliz savaş uçaklarının hem Kıbrıs hem de Katar hava sahasında savunma görevi yürüttüğünü söyledi.
“İngiltere uçaklarımız Katar’dan kalktığında, Katar’a yöneltilebilecek füzelere veya insansız hava araçlarına karşı koruma sağlıyorlar. Kıbrıs’tan kalktıklarında ise aynı şeyi Kıbrıs için yapıyorlar” diyen Healey, İngiliz uçaklarının başka ülkelere yöneltilmiş tehditleri de havadayken düşürebileceğini ifade etti.
Savunma Bakanı, İran’ın Cumartesi günü düzenlediği misilleme saldırılarında Kıbrıs yönüne iki füze fırlattığını doğruladı. “Bu füzelerin üslerimizi hedef almadığından oldukça eminiz” diyen Healey, saldırıların “ayrım gözetmeksizin” gerçekleştirildiğini savundu.
Bahreyn’de 300 İngiliz Personel
Healey, Bahreyn’de hedeflere yakın bölgelerde yaklaşık 300 İngiliz askeri personelin bulunduğunu açıkladı. Bazı personelin füze saldırılarının birkaç yüz metre yakınında olduğunu belirtti.
İngiltere hükümeti, ABD-İsrail’in İran’a yönelik operasyonuna doğrudan katılmadığını teyit ederken, Başbakan Keir Starmer’ın acil durum komitesi Cobra’yı topladığı duyuruldu. Bölgedeki İngiliz vatandaşlarına resmi seyahat uyarılarını takip etmeleri çağrısı yapıldı.
Healey, ABD-İsrail saldırılarının hukuki boyutuna ilişkin yorum yapmaktan kaçınarak, “Bu ABD’nin açıklaması gereken bir konu. İngiltere’nin yaptığı her şey uluslararası hukuk çerçevesindedir” dedi.
GKRY’den Açıklama
Öte yandan GKRY hükümeti sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, ülkeye füze atıldığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını ve Kıbrıs için herhangi bir tehdit bulunmadığını açıklamıştı.
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından bölgede daha geniş çaplı bir tırmanma riski bulunduğu değerlendirilirken, Doğu Akdeniz’de güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.





