Rum Savunma Bakanlığı, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) 2 bin 500 kişilik ortak bir askeri güç oluşturulmasına yönelik çalışmalar yürüttüğünü doğruladı. Rum basınında yer alan haberlere göre, bu girişimin temel gerekçesi olarak Türkiye’nin bölgedeki artan askeri kapasitesi gösterildi.
ANT1 Live’a konuşan Rum Savunma Bakanlığı kaynakları, ortak askeri güç oluşturulması önerisinin İsrail tarafından gündeme getirildiğini belirtti. Aynı kaynaklar, planlanan yapının üç ülkenin güvenliği ve kritik altyapılarının korunmasını hedeflediğini ifade etti. Açıklamada, İsrail açısından Türkiye’nin mevcut koşullarda çıkarlarına yönelik en büyük risk olarak değerlendirildiği görüşü paylaşıldı.
ANT1 ana haber bülteninde yer alan bilgilere göre, yapılan toplantılarda Ankara’nın genişleyen askeri gücü detaylı biçimde analiz edilirken; hava sahası kontrolü, ortak operasyonel senaryolar ve askeri koordinasyon gibi başlıklar da ele alındı.
Haberde ayrıca, Rum Savunma Bakanı Vasilis Palmas’ın İsrail Savunma Bakanı ile gerçekleştirdiği görüşmeye atıf yapılarak, söz konusu askeri iş birliği başlıklarının bu temaslarda da gündeme geldiği aktarıldı.
Öte yandan, 22 Aralık’ta Kudüs’te Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in katılımıyla üçlü bir zirve düzenleneceği de hatırlatıldı. Zirvede, bölgesel güvenlik, savunma iş birliği ve ortak askeri yapı konularının masaya yatırılması bekleniyor.






