Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı basın yayın organları ile sosyal medya hesaplarında yer alan “Türk savaş uçaklarının Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias ve Avrupalı bakanları taşıyan uçakları taciz ettiği” ve “Türk uçaklarının Yunanistan hava sahasını ihlal ettiği” yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
DMM tarafından yapılan açıklamada, 7 Haziran 2026 tarihinde Yunanistan-Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) rotasında uçuş gerçekleştiren altı hava trafiğinden dördünün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hava sahasını ihlal ettiği belirtildi. Bu gelişme üzerine KKTC’de konuşlu alarm reaksiyon nöbetindeki iki Türk F-16 savaş uçağının tedbir amaçlı olarak havalandırıldığı ifade edildi.
Açıklamada, Türk F-16’larının yalnızca KKTC hava sahası üzerinde görev yaptığı, GKRY hava sahasına giriş yapmadığı ve söz konusu uçaklara herhangi bir taciz gerçekleştirmediği vurgulandı.
Hava Kuvvetleri Uçuşlarıyla İlgili İddialara Da Yanıt
DMM açıklamasında ayrıca, 6 Haziran 2026 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 115’inci kuruluş yıl dönümü ile “Gençlik ve Havacılık Festivali” kapsamında gerçekleştirilen uçuşlara ilişkin iddiaların da doğru olmadığı belirtildi. Yapılan açıklamaya göre tüm uçuş faaliyetleri 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığı’nın belirlenen uçuş bölgesinde gerçekleştirildi ve Yunanistan hava sahası hiçbir şekilde ihlal edilmedi.
“Provokatif İddialara İtibar Edilmemeli”
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, söz konusu haber ve paylaşımların uluslararası kamuoyunu manipüle etmeyi ve provokasyon oluşturmayı amaçladığını belirterek, kamuoyunun doğruluğu teyit edilmemiş iddialara karşı dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
Açıklamanın tamamı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin sosyal medya hesabı üzerinden kamuoyuyla paylaşıldı.






