Hekimlerin cerrahi müdahale yapma gerekliliği gördüklerinde karşılarına çıkan en büyük zorluğun, hastalara yaşatılan acı olduğunu söyleyen Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Meltem Tabuk, içinden çıkılamayan bu durum karşısında hekimlerin ağrıyı giderme yöntemleri üzerindeki çalışmalarının ilk sonuçlarını 19. yy’da verdiğini belirtti.
16 Ekim 1846’da Boston’daki Massachusetts General Hospital’da Amerikalı tıp öğrencisi William Thomas Green Morton’un, 52 yaşındakiEdward Gilbert Abbottismindeki bir erkek hastanın boyun bölgesindeki bir tümörün cerrah Dr. John C. Warren tarafından çıkarılması sırasında “dietil eter” kullanarak başarılı bir genel anestezi uyguladığını kaydeden Dr. Meltem Tabuk, anestezinin ağrıya karşı kazanılmış bir zafer olduğunu ifade etti.
Anestezi Uzmanları Ve Anestezi Teknikerleri Ameliyathane Ekibinin Gizli Kahramanlarıdır
Bu nedenle, 16 Ekim’inher yıl tüm dünyada “Dünya Anestezi Günü” olarak kutlandığını hatırlatan Dr. Meltem Tabuk, anestezi uzmanları ve anestezi teknikerlerinin ameliyathane ekibinin en önemli parçası, hatta gizli kahramanları olduğunu belirtti. Hastaya anestezi verilmeden ameliyatın başlamasının mümkün olmadığını söyleyen Anestezi Uzmanı Dr. Meltem Tabuk, hastanın ameliyat sırasında ağrı duymasını engellemek için kullanılan ilaçlarınanestezi ve reanimasyon hekimi tarafından belirlenip uygulandığını kaydetti ve anestezinin insan vücudu üzerindeki bazı olumsuz etkilerini en aza indirmenin ve hastanın ameliyattan sonra hayati işlevleri etkilenmeden uyanmasını sağlamanın da yine anestezi hekiminin en önemli sorumluluğu olduğuna dikkat çekti.
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Meltem Tabuk, 16 Ekim Dünya Anestezi Günü dolayısıyla yaptığı açıklamanın devamında şu bilgileri aktardı:
“Yaşamsal fonksiyonlarda bir değişiklik olmaksızın geçici bilinç kaybı ve refleks aktivitede azalma hali genel anestezi olarak adlandırılmaktadır. Genel anestezi uygulaması; bilinç kaybına yol açarak, hastanın ameliyat sırasındaki farkındalığını önler, ağrıyı ortadan kaldırarak hastaya ameliyat sırasında konfor sağlar ve refleks aktiviteyi baskılayıp kas gevşemesi sağlayarak cerrahi müdahalenin yapılmasını kolaylaştırır. Bu etkileriyle genel anestezinin amacı, uygun cerrahi koşulları sağlamaktır. Ancak bunun yanında hastanın ameliyat süresince sağlığını ve güvenliğini devam ettirmek de anestezi hekiminin görevidir.
Ameliyat Anestezi Uzmanının İzni İle Başlar
Hastalara, ameliyathaneye daha rahat gelmeleri için “premedikasyon” denilen, genellikle ağızdan bir ilaç uygulanır. Ameliyathaneye alınan hastanın öncelikle damar yolu açılır. Ardından kalp, solunum ve tansiyon gibi hayati fonksiyonları izlemek için hasta monitörize edilir. Bu hazırlıklar sonrasında genel anestezi için sadece anestezi uzmanının yetkisindeki özel ilaçlar, takılan serum yoluyla hastaya uygulanır. Solunum yolu devamlılığı ve güvenliği için nefes borusuna özel bir tüp yerleştirilir. Güvenli anestezi derinliği sağlandıktan sonra anestezi uzmanının izniyle ameliyata başlanabilir. Anestezinin devamlılığı, solunum yolu ve damardan verilen ilaçların beraberce yada ayrı ayrı uygulanmalarıyla sağlanır. Ameliyat bitimini takiben kullanılan anestezi ilaçları sonlandırılarak anestezi uzmanı gözetiminde hasta uyandırılır ve uyanma odasına alınır. Hasta burada ısıtılır, ağrısı dindirilir, bulantı ve kusmaya karşı önlemler alınarak, konforlu bir şekilde odasına gönderilir.
Modern anestezi teknikleri keşfedildikçe güvenli anestezi verme yolları çeşitlilik kazanmıştır:
– Bölgesel (lokal)anestezi
– Bölgesel yöntemlerle ağrı kontrolü
– Epidural anestezi
– Spinal anestezi
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi olarak 16 Ekim “Dünya Anestezi Günü’nü kutluyor ve bu uğurda emeği geçenleri saygı ile anıyoruz.”