Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akdeniz’deki enerji kaynakları ve bölgesel işbirlikleri konusunda net mesajlar verdi. Erdoğan, “Akdeniz’deki kaynaklar konusunda yaklaşımımız nettir. Biz bu kaynaklardan payımıza düşeni alır, kazan-kazan ilkesiyle de komşularımızla birlikte iş yaparız.” dedi.
Erdoğan, ABD’nin New York kentindeki Birleşmiş Milletler 80. Genel Kurulu temaslarının ve Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinin ardından Türkiye’ye dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Türkiye-Mısır ilişkileri, Libya’daki barış süreci, Akdeniz’deki deniz yetki alanları ve ikinci uçak gemisi projesiyle ilgili sorular yöneltildi.
“Türkiye, bölgesel barış ve güvenlikte rolünü güçlendiriyor”
Erdoğan, Türkiye ile Mısır arasında 13 yıl aradan sonra Deniz Kuvvetleri’nin Akdeniz’de ortak tatbikat yapmasının önemine değindi:
“Mısır ile kurduğumuz iyi ilişkiler ve 13 yıl aradan sonra yapılan ortak tatbikat, Türkiye’nin bölgesel barış ve güvenlikte oynadığı rolün somut göstergesidir. Libya’da sağlanan barış da sadece Libya halkı için değil, tüm bölge için umut kaynağıdır.”
“Akdeniz’de yaklaşımımız nettir”
Türkiye’nin komşularıyla iyi ilişkiler geliştirmeye çalıştığını belirten Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’nin kimsenin hakkında, egemenliğinde gözü yoktur. Ancak kendi hak ve menfaatlerini de kararlılıkla korur. Akdeniz’deki kaynaklar konusunda yaklaşımımız nettir. Biz bu kaynaklardan payımıza düşeni alır, komşularımızla kazan-kazan ilkesiyle işbirliği yaparız. Türkiye’nin bu duruşu bölgede dengeleri değiştiriyor; Türkiye artık masada söz sahibi, karar alıcı ve yön verici bir güçtür.”
İkinci uçak gemisi 1-2 yıl içinde hazır olabilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ikinci uçak gemisi projesi ile ilgili de bilgi verdi:
“Uçak gemimizin yapımıyla ilgili süreç, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanımız Yaşar Güler’in sorumluluğunda. Net tarih vermek doğru olmaz ama inşallah 1-2 yıl içinde gemimizi bitireceğiz.”





