Daha önce siyasi kulislerde Lefke Belediye Başkanlığı için adı geçen akademisyen, yönetici ve köşe yazarı Ediz Tunçel, Ajans Cyprus’a yaptığı açıklamada UBP’den Lefke milletvekilliği için aday adayı olma ihtimalinin “çok yüksek” olduğunu söyledi. Tunçel’in akademiden üniversite yönetimine, uluslararası ilişkilerden sivil topluma uzanan geçmişi, olası adaylık sürecinde öne çıkan özgeçmiş unsurlarını oluşturuyor.
Lefke siyasetinde yeni bir isim milletvekilliği adaylığıyla gündeme geliyor. Daha önce Lefke Belediye Başkanlığı için adı siyasi kulislerde geçen Ediz Tunçel, Ajans Cyprus’a yaptığı açıklamada, bu kez Ulusal Birlik Partisi’nden (UBP) Lefke milletvekilliği için aday adayı olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu ifade etti.
Tunçel’in adı Temmuz 2026’da da Lefke Belediye Başkanlığı için kamuoyuna yansımıştı. Ajans Cyprus’la yaptığı son görüşmede ise Tunçel, milletvekilliği aday adaylığı ihtimalini ilk kez doğrudan dile getirdi.
Akademiden Siyasete Uzanan Bir Özgeçmiş
Ediz Tunçel’in olası adaylığında dikkat çeken başlıklardan biri uzun yıllara yayılan akademik ve yöneticilik geçmişi.
Tunçel, lisans eğitimini Gazi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği alanında 1992’de, yüksek lisansını aynı üniversitede 1995’te tamamladı. Doktorasını ise İngiltere’deki University of Essex’te, dil öğretimi, ölçme-değerlendirme ve program değerlendirmesi alanında 2005 yılında tamamladı.
KKTC’ye dönüşünün ardından yükseköğretimde çeşitli akademik ve idari görevler üstlenen Tunçel’in özgeçmişinde Lefke Avrupa Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi deneyimleri bulunuyor. Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi’nin yayımladığı biyografiye göre Tunçel, Girne Üniversitesi’nin kuruluş sürecinde Genel Sekreterlik görevini yürütürken Yakın Doğu Üniversitesi’ndeki görevlerine de devam etti.
Uluslararası İlişkiler ve Akademik Çalışmalar
İngilizceyi ileri düzeyde kullanan Tunçel, akademik çalışmalarının yanı sıra üniversitelerin uluslararası ilişkiler, tanıtım ve akademik yayın süreçlerinde de görev aldı.
Yakın Doğu Üniversitesi bünyesindeki akademik yayınlarda Tunçel’in dil editörlüğü görevleri üstlendiği görülüyor.
Akademik çalışmalarının yanında siyasi tarih, enerji politikaları, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi ve toplumsal konular üzerine uzun yıllardır köşe yazıları kaleme alan Tunçel, televizyon programlarında da yorumcu olarak yer alıyor.
Kültür, Sanat ve Sivil Toplum Çalışmaları
Tunçel’in faaliyetleri yalnızca akademiyle sınırlı değil. Kıbrıs’ın kültürel, tarihi ve doğal mirasına ilişkin fotoğraf ve sanat çalışmaları da bulunuyor.
Yakın Doğu Üniversitesi kayıtlarında, Tunçel’in Kuzey Kıbrıs’ın kültürel ve doğal dokusunu konu alan fotoğraf-resim sergileri gerçekleştirdiği; eşi Elif Tunçel ile birlikte hazırladığı çalışmalarda da yer aldığı görülüyor.
Tunçel ayrıca çevre, kültürel miras, atıcılık ve sağlık turizmi gibi farklı alanlardaki sivil toplum çalışmalarında görev aldı.
Gözler Tunçel’in Vereceği Kararda
Ediz Tunçel henüz resmi bir aday adaylığı açıklaması yapmış değil. Bu nedenle süreç şu aşamada kesinleşmiş bir adaylık olarak değil, Tunçel’in Ajans Cyprus’a ifade ettiği güçlü bir olasılık olarak değerlendirilmeli.
Tunçel’in “aday adayı olma ihtimalim çok yüksek” açıklamasıyla birlikte gözler, önümüzdeki dönemde vereceği karara ve UBP Lefke’de yaşanabilecek adaylık hareketliliğine çevrildi.
UBP’nin yayımladığı mevcut teşkilat bilgilerinde Lefke, partinin ayrı ilçe yapılanmalarından biri olarak yer alıyor.


